En
Vissza a találatokhoz

Panse Hantaï Simon

Alkotó

Hantaï Simon Bia, 1922 – Párizs, 2008

Készítés ideje 1964
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

kép: 48,5 × 37 cm

Leltári szám 2016.8.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Delacroix-tól Vasarely-ig – Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből, Barokk kiállítóterem

2016 nyarán Hantaï Simon örökösei teljesítették a mester szóbeli végakaratát, és nyolc Hantaï-festményt adtak át a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményének. A képek az ötvenes évek elejétől a kilencvenes évek közepéig terjedő időszakban készültek. Hantaï maga válogatta ki a képeket úgy, hogy a védjegyévé vált pliage-módszert illusztrálják a budapesti múzeumban. Az 1800 utáni gyűjtemény korábban vásárolta meg párizsi műkereskedelemben Hantaï egyik 1951–1953 között festett, a szürrealizmushoz közel álló fő művét.
A szürrealista mozgalom képviselőitől hamar eltávolodó Hantaï 1966-ban költözött a Fontainebleau melletti Meunbe. Az alkotói magányt a nagycsalád mozgalmas élete vette körül sok-sok muzsikával. Az 1967-ben készült festmények jellegzetessége, hogy a festékhasználat visszafogott, a festékfoltok nem emelkednek ki a vászon felületéből, a formák és a színek letisztultak. Ebben az időszakban Hantaïra nagy hatással voltak Henri Matisse kivágott formái (découpages).

Bibliográfia

Hantai, Klee és más absztrakciók, Szépművészeti Múzeum, Budapest, 2022, 91. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk