En
Vissza a találatokhoz

Playing with Fire Series Borsos Lőrinc

Alkotó

Borsos Lőrinc 2008 –

Készítés ideje 2019 - 2021
Tárgytípus installáció
Anyag, technika vászon, fatábla, akril, zománc, olaj, fém
Méret

egyenként 20 × 30 × 5 cm (7 db)

Leltári szám MM2022.9.1-7
Gyűjtemény Jelenkori Gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Harmadik emelet, Lépésváltás – 20. századi művészet 1945 után, Lépésváltás kiállítás

Borsos Lőrinc (Borsos János és Lőrinc Lilla) permanens önvizsgálatot végző, hol önálló, hol hibrid alkotói entitás. A Playing with Fire („Tűzzel játszani”) című sorozat darabjai a figuratív és az absztrakt határán egyensúlyoznak. A fényes fekete zománcfestékkel – a BLAEK-kel, mely a művész(ek) sajátja – kitakart alakok a beavatkozások által elveszítik az eredetileg William Blake (1757–1827) irodalmi műveihez készült kompozíciókon a történetek ismeretében meghatározható morális pozíciójukat (melyeket már maga Blake is megkérdőjelezett).
A BLAEK önmagában is kettősséget képvisel az alkotó(k) bevallása szerint: fekete, vagyis elnyeli a fényt, egyúttal azonban fényes, fényvisszaverő felületet is képez. A kisajátított, Blake által ábrázolt alakokat a tűz – szintén kettős természetű – motívuma veszi körül, mely hol pusztító, negatív szerepben, hol a megtisztulás eszközeként jelenik meg. A tűz, valamint az absztraháló, fekete kitakarások által a kisajátított alakok egyenrangúvá, morálisan szürkévé válnak, amire a címek általánosító, értékítélettől mentes jellege is ráerősít. Az itt látható installálási mód stációszerű olvasatot ad a műveknek, melyek mindegyike egy-egy kérdést intéz a nézőhöz.

Kiegészítő információ

Vétel A Kortárs Művészet Barátai Nonprofit Kft. támogatásával.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk