En
Vissza a találatokhoz

Porto Teplo Menci Clement Crnčić

Alkotó

Menci Clement Crnčić Bruck an der Mur, 1865 – Zágráb, 1930

Alkotói korszak
Iskola
Kultúra horvát
Készítés ideje 1900 körül
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

79,5 x 60 cm

Leltári szám 366.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Menci Clemens Crnčić horvát festő és grafikus a bécsi és a müncheni akadémiákon végezte tanulmányait, majd Zágrábban telepedett le, ahol 1906-ban Csikós Bélával közösen létrehozták a város első magán festőiskoláját. 1907-től haláláig, vagyis 1930-ig oktatóként dolgozott a mai zágrábi Képzőművészeti Egyetem elődjeként számon tartott intézményben. Főleg grafikákkal foglalkozott, rézkarcain a horvát tengerpart gyakran visszatérő téma.
A modern horvát festészet megteremtésében nagy szerepe volt. Stílusa színekben erőteljes és dekoratív: tüzes, eleven színek és a vastag festés jellemzik. Az impresszionizmus és a pointilizmus hatását egyaránt felfedezhetjük benne. Jelentősége grafikusként is fontos, mivel a modern horvát grafika kialakulására nagy hatást gyakorolt, horvát alkotók generációit nevelte ki.
Crnčić volt az első horvát festő, aki a kikötők festményeken való megörökítésében meglátta a varázst. Képe Porto Teplót, a horvát tengerpart északi részén található Novi Vidolski város kikötőjét örökíti meg. A festményen látható görbe utca felett jobb oldalról emeletes, zöld árnyalatú ház és egy mészárszék magasodik. A képet a Szépművészeti Múzeum 1916-ban vásárolta meg az eszéki horvát művészeti kiállításról.

Boda Bianka

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk