En
Vissza a találatokhoz

Szerémségi vértanúk Celestin Medović

Alkotó

Celestin Medović Kuna na Pelješcu, 1857 – Szarajevo, 1920

Kultúra horvát
Készítés ideje 1895-1896
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

300 x 215 cm

Leltári szám 441.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Celestin Medović 1851-ben született Dalmáciában. Ferences rendi szerzetes volt, majd a rend raguzai kolostora Rómába küldte néhány évre. Ezt követően Münchenbe ment, és többek között Wagner Sándornál tanult festeni. 1895-től Zágrábban élt, ahol magániskolát tartott fenn.
Nagy méretű képei a horvát történelem fontos eseményeit ábrázolják. Művészetének korai korszakában főleg aszkéta és tudós szerzeteseket örökített meg, később előszeretettel festett csendéleteket és tájképeket is.
A képen ábrázolt szerémségi vértanúk pannóniai kőfaragók voltak, akik szenvedéstörténete a Négy megkoszorúzott szent címen ismert. A történet alapján a szobrászok megtagadták az áldozatbemutatást a pogány istenek oltárán, ezért vasketrecbe zárták, majd a Szávába dobták őket. A Száva parti várost, ahol a jelenet játszódik, akkoriban Sirmiumnak hívták (Szávaszentdemeter, Sremska Mitrovica), és császári székhely volt.
A mű a müncheni történeti festészet és a Piloty-iskola hatásának jellegzetes példája, a részletek realisztikusan aprólékosak, az öltözékek és a környezet korhűségre törekszenek. A kép jobb szélén a virágkoszorút viselő bíró kezében van a vértanúk sorsa, balra a bírák, jobbra pedig az indulatoktól zsibongó, a vértanúk fejét követelő tömeg. A lépcsőn ülő fiú minden bizonnyal a vértanúk megmenekülésében reménykedik. A háttérben antikizáló város terül el.

Boda Bianka

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk