En
Vissza a találatokhoz

Szinyei Merse Pál portréja Wilhelm Leibl

Alkotó

Wilhelm Leibl Köln, 1844 – Würzburg, 1900

Kultúra német
Készítés ideje 1869
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

139,5 x 102 cm

Leltári szám 10.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Delacroix-tól Vasarely-ig – Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből, Barokk kiállítóterem

Az 1869-es müncheni nemzetközi kiállítás kiemelkedő sikert hozott Gustave Courbet számára. A német közönség – nem utolsósorban a helyi akadémián tanuló Wilhelm Leibl – lelkesedéssel fogadta a Courbet által bemutatott hét alkotást. Az ifjú festő, Leibl több alkalommal találkozott a bajor fővárosba ellátogató Courbet-val, és tanúja lehetett lendületes, szinte lázas gyorsaságú festői tchnikájának is.
Leibl pár óra leforgása alatt, Courbet hatására készítette el akadémiai tanulótársa és barátja, Szinyei Merse Pál arcképét. Közvetlenül, előkészítő tanulmányok nélkül dolgozott: a kísérlet valóságos festői bravúr, amely szakít addigi aprólékos modorával. Leibl a karakteres arcra fordította a legnagyobb figyelmet, a testet vázlatosan jelenítette meg, az egész képet barna tónusok uralják. Az oldott és erőteljes ecsetkezelés Courbet mellett a holland festészet hatását, elsősorban Frans Hals művészetének ismeretét is mutatja. A művet maga Szinyei Merse Pál adományozta a Szépművészeti Múzeumnak 1900-ban.

Kovács Anna Zsófia

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk