En
Vissza a találatokhoz

Testvérek Fényes Adolf

Alkotó

Fényes Adolf Kecskemét, 1867 – Budapest, 1945

Készítés ideje 1906
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

képméret: 120,5 × 101 cm
keretméret: 130 × 110 × 6,5 cm

Leltári szám 61.10T
Gyűjtemény 19–21. századi Gyűjtemény / Festészeti Osztály
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria C épület, Második emelet, Modern idők – Magyar művészet a Millennium és a II. világháború között, U-alak

Fényes Adolf a realista hagyományokat ápoló életképfestészet hazai központja, az 1902-ben alakult szolnoki művésztelep vezéralakja volt. 1897 és 1908 között nagy elkötelezettséggel és mély átéléssel festette a Szegény emberek élete-sorozatát. A ciklus képei stilárisan három nagyobb egységbe csoportosíthatók. A kezdeti években a monumentális földművesfigurák drámaiságát a sötét, komor színek dominanciája fokozta. 1903-tól a vásznakon felizzott a kolorit és a paraszti világ motívumait átitatta a napfény, majd végezetül összegző, posztimpresszionista képfelfogásig jutott el a művész.
A Testvérek letisztult kompozícióján egynemű kék háttér előtt a két gyermek alakja élénk dekoratív színfoltokból áll. Ekkor született képeihez hasonlóan Fényes itt is egy-egy jellegzetes alakot örökít meg, egy jellemző pillanatot ragad meg. A tömör megfogalmazású enteriőr a szegényparasztság mindennapjaiba, egyszerűségében nemes tárgyi világába enged bepillantást. „Mentül kevesebbel ér el mentül többet” – írta a festő képeiről a kor neves művészeti írója, Lyka Károly 1905-ben.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk