En
Vissza a találatokhoz

Túl a zuhatagon Ian McKeever

Alkotó

Ian McKeever Withernsea, East Yorkshire, 1946 –

Készítés ideje 1983
Tárgytípus festmény
Anyag, technika akril, fotó, vászon
Méret

275 x 145 cm

Leltári szám MO.91.129
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Az 1970-es évek végétől McKeever “tájképein” némi hangsúlyeltolódás érzékelhető. A természet erőinek véletlenszerű erózióit kiiktatva, nagyobb teret enged saját gesztusjegyeinek. Kedvelt módszere továbbra is, hogy az alkotási folyamatot hosszú gyalogsétákkal kapcsolja össze, amikor fényképfelvételeket és rajzvázlatokat készít, majd ezt az alapanyagot a műteremben dolgozza ki.
Az 1982-84-es évek során készített Hagyományos tájképek című sorozata kiindulásként megtartja műveinek korábbi erősen konceptuális jellegét, de ettől igyekszik olyan “anti-konceptuális” jegyekkel eltávolodni, mint amilyen a festés gyakorlatának egyfajta romantikus hagyománya. Eljárásmódja a nyugati tájképfestés elmúlt másfél évszázadának kettős irányú hagyományát összegzi: a fényképész szemű dokumentarista felfedezőét és a saját képzelőerejét mozgósító műtermi festőét. A sorozat egyes darabjai sokkal inkább önálló érvényű művek, mint korábban. McKeever a különböző médiumok látványos ütköztetésére helyezi a hangsúlyt ezeken a képeken. A nagyméretűre nagyított és vászonra rögzített fénykép a kép terében és mediális elemként is visszahúzódva, felszín alatti kohéziós erőként működik. Sokkal nagyobb szerepe lesz a festék kifejezőerejének, amely önkényes színeivel, a festő vehemens gesztusait hordozó ecsetmozgással a táj által felkeltett eredeti élmény közvetítőjévé válik.

Tóth Ferenc

Bibliográfia

Tóth, Ferenc, A Bryan Montgomery gyűjtemény. Vezető, A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei/The Collections of the Museum of Fine Arts, Budapest 3, Szépművészeti Múzeum; The British Council, 108-109. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk