En
Vissza a találatokhoz

Varázslat Gulácsy Lajos

Alkotó

Gulácsy Lajos Budapest, 1882 – Budapest, 1932

Készítés ideje 1906–1907 között
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

85,5 × 63 cm

Leltári szám FK10.197
Gyűjtemény 19–21. századi Gyűjtemény / Festészeti Osztály
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

A század elején született Gulácsy-műveken elsősorban az angol preraffaelita mesterek hatása érezhető. E festmény nőalakjában is Dante Gabriel Rossetti finom profilú modellje született újjá, akinek vonásaira Gulácsy más művein is ráismerhetünk. A festő nosztalgikus látásmódját alapvetően meghatározta, hogy 1902 és 1915 között, kisebb megszakításokkal csaknem tizenhárom évet töltött Itáliában.
Az egymásba feledkező szerelmespárt az ember és a természet panteisztikus egységét hirdető misztikus hangulatú kert veszi körül. Ugyanakkor az alkotáson a kor szecessziós életérzése, az idilli létbe való elvágyódás is megfogalmazódik. A kortárs költő és barát, Juhász Gyula így ír a festőről: „…nagyon messzire volt attól a világtól, amely körülötte zsongott és zsibongott.”
A francia szimbolista költészet nyomán Gulácsy gyakran ábrázolt képein olyan motívumokat, amelyek különböző érzékszervekre ható érzeteket keltettek. A dús vegetációjú növényzet és a festmény jobb oldalán gomolygó füstszalag is a rózsa és a tömjén illatát idézik fel a szemlélőben.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk