En
Vissza a találatokhoz

Vásárra induló román család Barabás Miklós

Alkotó

Barabás Miklós Kézdimárkosfalva, 1810 – Budapest, 1898

Alkotói korszak
Iskola
Készítés ideje 1843–1844
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

képméret: 138,5 × 110 cm
keretméret: 168 × 138,5 × 8,5 cm

Leltári szám 2753
Gyűjtemény 19–21. századi Gyűjtemény / Festészeti Osztály
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria C épület, Első emelet, 19. századi művészet – A reformok korától a századfordulóig, U-alak

Barabás Miklós az 1830-as évektől kezdve divatos arcképfestőként nagy népszerűségre tett szert. 1840-ben Pesten telepedett le, és anyagi gondoktól mentesen a festészetnek szentelhette magát.
Az 1845-ös pesti műkiállításon bemutatott Vásárra induló román család a magyar életképfestészet egyik első alkotása. A mű képi előzményei azok a 18. század vége óta kedvelt néprajzi témájú metszetek voltak, amelyek a Habsburg Birodalom területén élő népcsoportok jellegzetes viseleteit ábrázolták. Barabás is nagy gondot fordított a néprajzi részletek pontos bemutatására, és a festményen szűkebb hazájának, Erdélynek lenyűgöző tájait jelenítette meg. A kép békés, melankolikus hangulatot áraszt, témájában a vidéki embereket és életüket eszményítő felfogás nyilvánul meg. Mivel a korszak közgondolkodása a parasztokat „romlatlan” embereknek tekintette, a népi életképek figurái gyakran egy idill szereplőinek tűnnek, így Barabás festményén is.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk