Közösségek Hete

Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Önkéntes Program

Kik vagyunk? Lelkes önkéntesek. Fiatalok, középkorúak, idősek. Diákok, álláskeresők, bölcsészek, jogászok, közgazdászok, orvosok, nyugdíjasok és sokan mások. Közös bennük, hogy szeretik a kultúrát.
A Szépművészeti Múzeum Önkéntes Programja 2006-ban, a világ nagy múzeumainak példája nyomán született első magyarországi szervezett múzeumi Önkéntes Programként. A Magyar Nemzeti Galéria 2012-ben intézményileg újraegyesült a Szépművészeti Múzeummal. Jelenleg az azóta összevont Önkéntes Programban 120 aktív önkéntes tevékenykedik folyamatosan.
A Közösségek Hetére az Önkéntes Program több területét mozgósítjuk, a program kitalálásában és lebonyolításában közösen vesznek részt információs pultos, múzeumpedagógián, adminisztrációs területen, illetve a Baráti Körben aktív önkénteseink.

PROGRAMOK
Facebook fotókampány
A Közösségek Hete hét napja során egy, az Önkéntes csapat aktív közreműködésével megvalósuló kampányt szervezünk, melynek céljául az intézményünkben folyó Önkéntes Program bemutatását, hirdetését, illetve az önkéntesek büszkeségének növelését tűztük ki.
A hét nap során hét különböző fénykép kerül fel a Magyar Nemzeti Galéria hivatalos facebook oldalára. A fotósorozat különböző fotóit összefogó tematika az önkénteseink és kedvenc festményük bemutatása, illetve egy-egy interjúkérdés megjelenítése.
A fényképek koncepciójának és kompozíciójának kitalálásában az Önkéntes Programban résztvevő önkéntesek és a program szervezői közösen vesznek majd részt, a fényképek elkészítésében az intézmény fényképészétől kapunk segítséget.

Körséta a Magyar Nemzeti Galériában
A Közösség Hete pénteki napján (május 11.) 16 órától és szombati napján (május 12.) 11 és 14:30 órától önkéntesek fogják a látogatókat egy körülbelül egy órás sétán kalauzolni a Galéria állandó gyűjteményében egy személyes jellegű körséta keretében.

május 11. péntek, 16:00 óra
Értékek őrzése és újrateremtése a török uralom után, (Barokk)

május 12. szombat, 11:00 óra
Színek, Formák, Szimbólumok – a Gótika művészete

május 12. szombat, 14:30
Szent Istvántól az anarchistákig a 19 sz. képzőművészetében

Részvétel bármely érvényes belépőjeggyel. A tárlatvezetések a C épület információs pultjától indulnak.

Önkéntesek által ajánlott múzeumi útvonalak és kincskereső játék
A Közösségek Hete alatt a Galériába látogató érdeklődők önkéntesek által, kifejezetten a rendezvény hetére összeállított speciális látogatói útvonalakat kapnak, illetve egy kincskereső játékot is kitölthetnek. A papír alapú útvonalakat a Múzeum információs pultjánál lehet majd elkérni. Az információs pult kiemelt helye a intézményünknek, hiszen ott egész évben kizárólag önkéntesek fogadják a látogatókat.
Az egy hét alatt bármikor igénybe lehet majd venni nyitva tartási időszak alatt ezt a speciális szolgáltatást. Miután a látogató megkapta a múzeumi útvonalat, egyénileg járhatja be a kiállítótereket. Az útvonalon olyan műalkotások fognak szerepelni, melyet direkt e célra, a közösségek tematikában válogattak össze a múzeum önkéntesei, felölelve a gyűjtemény egészét.

Az Önkéntes Programunkról itt olvashat részletesebben:
http://onkentes.szepmuveszeti.hu/