MÚZEUM+ FOLKLÓR

október 12., csütörtök, 18.00–22.00

Havonta egyszer hosszított nyitva tartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria. Az októberi Múzeum + tematikája a Folklór. Folklór mindaz a tudás, tapasztalat, hagyomány – legyen szó dalokról, versekről, bölcsességekről –, ami nem könyvek és írott anyagok révén öröklődik, hanem a közvetlen emberi kapcsolatokon keresztül. Ily módon létezik családi, városi folklór is, de legismertebb formája mégiscsak a népi folklór. Maga a népművészet, a népdalok, táncok, viseletek világa. A 19-20. századi művészet számtalanszor merített inspirációt a folklórból. Mai esténk minden programja is erről szól. Bemutatjuk a népi életképeket, és szó lesz a folklór idillinek vélt világáról is. Korniss Péter fotóművész életmű-kiállítása mellett maga a művész is vendégünk lesz egy beszélgetésre. Vendég tárlatvezetőink Berecz István kétszeres Aranysarkantyús táncművész és Csík János Kossuth-díjas népzenész és zenésztársai, valamint Őze Áron színművész lesznek. A talpalávalót a népzenei hagyományt szabadon variáló , a jazz, a blues, a reggae és a klasszikus zene elemeivel összekapcsoló Góbé zenekar húzza, a kézműves foglalkozás ihletője Csók István Tulipános láda című festménye, a borokat pedig Balla Géza pincészete kínálja az Arad-Ménesi borvidékről.

VENDÉG TÁRLATVEZETŐINK

18.15 BERECZ ISTVÁN Aranysarkantyús táncos, a Fonó Budai Zeneház művészeti vezetője Helyszín: I. emelet, 19. századi gyűjtemény
19.30 CSÍK JÁNOS hegedűművész és zenésztársai, ŐZE ÁRON színművész
Helyszín: III. emelet, Lépésváltás

SÉTÁK A GYŰJTEMÉNYBEN

18.15 The Reality of Miracles - Hungarian Saints and Their Legends in Gothic and Baroque Art. –Guided tour in English with Fatima Rébay in the Gothic and Baroque collections.
Meeting point: Building ’C’, Ground Floor information desk
19.00 és 20.45 Magyar népi életképek itthon és külföldön  Mertus Ágnes tárlatvezetése a Munkácsy kiállításon
Találkozási pont: I. emelet, Munkácsy kiállítás bejárata előtt
19.15 és 20.30 Folklór- Idill?/Valóság? – Realisztikus barangolás Koós Nikolettel a 19. és 20. századi gyűjteményben
Találkozási pont: I. emelet, 19. századi gyűjtemény bejárata

18.00-18.30 Élő Gyűjtemény / Living Collection - Múzeumi szobrok / Kortárs reflexiók NO.2.
Helyszín: II. emelet, Déli nyaktag

A Magyar Nemzeti Galéria 19–20. századi szoborgyűjteményében őrzött közel ötezer szobor közül csak néhány száz kerül a közönség elé az állandó  és az időszakos tárlatokon. Új kiállítási projektünkkel szeretnénk élőbbé és láthatóbbá tenni ezt a rejtett múzeumi anyagot. Kortárs szobrászok bevonásával a jelenleg raktárban lévő művekből inspirálódva új műalkotások születtek. A kortárs reflexiókat és a forrásul választott múzeumi szobrokat együtt, egyfajta „gerillakiállításon” mutatjuk majd be, havonta változó helyszíneken a gyűjteményen belül.

A projekt második szoborpárja Somogyi József (1916–1993) Bányász, illetve Drabik István (1969) Lépőcímű 2016-ban készült kortárs reflexiója. A kortárs művel először a Múzeum+ este közönsége találkozhat!    


19.00-20.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS
Helyszín: Földszint, Korniss Péter|Folyamatos emlékezet kiállítás
Képfolyam(at)ok
Folyamatos emlékezet címmel látható kiállítás (még január 7-ig) Korniss Péter fotográfiáiból a Magyar Nemzeti Galériában. A ma esti beszélgetésen az idén éppen nyolcvan éves művész mellett két olyan fiatalabb kollégáját, részben „tanítványait” kérdezzük, akik több szálon is kapcsolódnak a mesterhez – és így hát persze főleg arról, hogy mi adható tovább, mi tanítható és mi tanulható meg, mi hasznosítható a fiatalabbak számára a fotográfiából, a kornissi életműből.

A beszélgetés résztvevői:
Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész, a Nemzet Művésze, Móricz-Sabján Simon fotóriporter, a Pictorial Collective fotóriporter-társaság alapító tagja és Pettendi Szabó Péter szabadúszó fotográfus, filmes, látványtervező, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotó szakának tanára. Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.

A beszélgetés után kerül sor a Korniss-kiállításhoz kapcsolódó, a Magyar Nemzeti Galéria és a MOL közös „Úton” című fotópályázatának díjátadására.

20.15 KONCERT: Góbé zenekar
Helyszín: I. emelet, Kupolacsarnok

A hattagú budapesti zenekar a Kárpát-medencei népzenei hagyományt szabadon variálja, lazán és izgalmasan kapcsolja a jazz, a blues, a reggae és a klasszikus zene elemeivel. Dalaik arányérzékről, iróniáról tanúskodnak, jól kihasználják a különböző műfajokban rejlő energiákat, hangulatokat. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan. Céljuk, hogy divatba hozzák a népzenét, új és mindenki számára élvezhető formában. Két lemez dokumentálja, mindazt, amit Kiss-B. Ádám, a zenekar prímása így fogalmazott meg egy interjúban: „Legszívesebben ilyen zenét hallgattunk volna. Mivel nem találtunk ilyet, ezért megcsináltuk mi.”
Kiss B. Ádám - hegedű, brácsa, ének, vokál | Vizeli Máté - brácsák, hegedű, gitár, koboz, vokál | Egervári Mátyás - cimbalom, brácstambura, fúvós hangszerek | Csasznyi Imre - basszprímtambura, ének, vokál, brácsa | Tímár Márton – nagybőgő | Czupi Áron - dob, ütőhangszerek, ének

18.00 - 21.30 WORKSHOP
Helyszín: II. emelet, északi nyaktag
Tulipános láda újragondolva | Színes néprajzi motívumokkal, papír kelengyésláda és nyomdakészítés.

BOR Balla Géza Pincészet (Ménesi borvidék, Arad-Hegyalja)

TEAHÁZ Big Ben

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Jegyárak:
Teljes árú jegy: 2800 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2000 Ft

*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.

Jegyek korlátozott számban kaphatók a Magyar Nemzeti Galéria jegypénztáraiban, illetve a jegymester.hu oldalon.


2017-ben még hátra lévő rendezvények:
november 16.             RETRO
december 14.             KARÁCSONY

 

2017. Október 12.