MÚZEUM+ KARÁCSONY

Havonta egyszer hosszított nyitva tartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria.

Decemberben elérkezik a karácsony, nemcsak a naptárban, hanem a múzeumban is. Ma esti látogatóink két meghívott előadónk tárlatvezetését kapják ajándékba. A művelődéstörténész, grafikus, filmrendező Jankovics Marcell a gótikus szárnyas oltárokon ábrázolt csodákról mesél majd, a belsőépítész Somlai Tibor pedig az általa tervezett a 60-as évek művészetét bemutató kiállításban osztja meg saját emlékeit a korszak vizuális trendjeiről. És ha már karácsony, lesz persze meglepetés is: ez a Versbonbonok, ahol kortárs karácsonyi versek hangzanak el az állandó gyűjtemény különböző pontjain meglepetés-előadók tolmácsolásában. Lesz még előadás a karácsonyi Párizsról és a bohémekről,  és az este zárásaként Csemer Boglárka alias Boggie karácsonyi koncertje, kalács és forralt bor, karácsonyi teák, karácsonyi díszek készítése, s ha aznap nem fog fehér pelyhekben hullani a hó, akkor arról sajnos nem mi tehetünk. 

Az este folyamán mindkét időszaki kiállítás (Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon illetve Korniss Péter – Folyamatos emlékezet) nyitva tart.

 

VENDÉG TÁRLATVEZETŐINK

18.30 Somlai Tibor belsőépítész, a Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon c. kiállítás designere  
Helyszín: A. épület, időszaki kiállítás

20.00 Jankovics Marcell filmrendező, rajzfilmrendező, művelődéstörténész, könyvillusztrátor
Helyszín: I. emelet, gótikus szárnyas oltárok


SÉTÁK A GYŰJTEMÉNYBEN

18.00 és 20.00 „A kincsetek vagyok, pici kincs, de Ember” (William Blake) – A gyermekábrázolás alakulása a 19. és 20. században, kis barokk kitérővel - Koós Nikolett tárlatvezetése

Találkozási pont:

19.30 és 20.45 Az Isten mint fény - Karácsonyi tárlatvezetés a „Remekművek a Szépművészeti Múzeumból” c. kiállításban - Lovass Dóra tárlatvezetése

Helyszín: II. emelet, Remekművek a Szépművészeti Múzeumból

18.30 The Rebirth of Light: The Story of Christmas in Paintings – Guided tour in the „Masterpieces from the Museum of Fine Arts Budapest” in the exhibition Church Adornments – Gothic Art in the Hungarian Kingdom, 1300–1500 by Ágnes Mertus

 

Élő Gyűjtemény / Living Collection  - Múzeumi szobrok / Kortárs reflexiók No.4

18.00 Megnyitó

A Magyar Nemzeti Galéria 19–20. századi szoborgyűjteményében őrzött közel ötezer szobor közül csak néhány száz kerül a közönség elé az állandó és az időszakos tárlatokon. Új kiállítási projektünkkel szeretnénk élőbbé és láthatóbbá tenni ezt a rejtett múzeumi anyagot. Kortárs szobrászok bevonásával a jelenleg raktárban lévő művekből inspirálódva új műalkotások születtek. A kortárs reflexiókat és a forrásul választott múzeumi szobrokat együtt, egyfajta „gerillakiállításon” mutatjuk majd be, havonta változó helyszíneken a gyűjteményen belül.

A projekt idei utolsó szoborpárja Dinnert Ferenc Pál Flóra című 1860-ban, illetve Fülöp Gábor Flóra című, 2017-ben készült kortárs reflexiója.

A kortárs művel először a Múzeum+ este közönsége találkozhat. A megnyitón a művésszel, Fülöp Gáborral a kurátor, Szeifert Judit beszélget.

Karácsonyi versbonbonok

18.30 Különleges tárlatvezetés az állandó kiállításban kortárs karácsonyi versekkel kísérve. A felolvasók személye legyen meglepetés!

ELŐADÁS

19.15 Bohémek karácsonya – Bellák Gábor művészettörténész előadása

Réti Istvánnak a Bohémek karácsonya idegenben című 1893-as festménye a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításának egyik nélkülözhetetlen darabja. Az előadás erről a képről szól: Rétiről, Párizsról, karácsonyról és nem utolsó sorban a bohémekről.

Helyszín: I. emelet, Barokk terem

KONCERT

20.30 Boggie Christmas Acoustics

Csemer Boglárka, alias Boggie dalszerző-előadóművészt sajátos zenei világ jellemzi, amely kiemeli őt a zenei palettáról. Egyedi, művészi, kifinomult dalszerző, aki mesterien vegyíti a klasszikus zene, a pop és a francia sanzon, néhol már világzenei elemeit. Első nagylemeze, amelyen szerepelt a Parfüm c. szerzeménye, megjárta az amerikai Billboard listát, második nagylemezéért Fonogram díjat kapott. „Wars for Nothing” c. számával képviselte hazánkat a 60. Bécsi Eurovíziós fesztiválon.

Múzeumi koncertjén az alkalomhoz illő, közismert karácsonyi slágereket ad elő jazzes-akusztikus hangszerelésben.

Helyszín: I. emelet, Kupolacsarnok

 

WORKSHOP

18.00-21.30 „Karácsonyi csengőszó és puha hó” - A workshopon ajtókopogtató, illetve különböző anyagú karácsonyi díszek készülnek.

Helyszín: II. emelet


FORRLAT BOR és KALÁCS

Karácsonyi TEAHÁZ Big Ben

 

A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

 

Jegyárak:

Teljes árú jegy: 2800 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2000 Ft

*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.

2017. December 14.