MÚZEUM+ Remix

Múzeum+ REMIX
2017. április 6., csütörtök, 18.00–22.00

VENDÉG TÁRLATVEZETŐINK
18.00 SÁRKÖZI ÁKOS, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje
Helyszín: A. épület, Baselitz-kiállítás
19.00 NEMES ANITA grafikus, illusztrátor (Nemessis), a Magyar Nemzeti Galéria shopja vadonatúj, Budapest-kollekciójának tervezője
Helyszín: II. emelet (nyaktag), 20. századi gyűjtemény

SÉTÁK A GYŰJTEMÉNYBEN
18.30 és 20.45 Fejre állt világ - Brockmann Evelyn tárlatvezetése a Modern idők című kiállításban
Találkozási pont: II. emelet, Modern idők c. kiállítás
19.00 és 20.00 Az idő fogalma a 20. század második felének művészetében – Lovass Dóra tárlatvezetése a Lépésváltás című kiállításban
Találkozási pont: III. emelet, Lépésváltás c. kiállítás
18.30 Reviving the Old Masters - Guided tour in English by Fatima Rébay in the permanent exhibition of Shifts – Hungarian Art after 1945
Meeting point: 3rd floor, Shifts – Hungarian Art after 1945

18.30-19.30 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS / Fejtetőre állított művészet – Beszélgetés Georg Baselitz munkáiról
Július 2-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában Georg Baselitz: Az újrajátszott múlt című kiállítása, az eddigi első ekkora anyagot – több mint nyolcvan műalkotást – felvonultató válogatás Kelet-Közép-Európában az egyik legjelentősebb és egyben legkeresettebb német művész életművéből. A szokásos havi csütörtöki múzeum+ esten ezúttal erről a kiállításról, a művészről és munkássága hátteréről kérdezzük vendégeinket.
A beszélgetés résztvevői: Bódi Kinga művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének munkatársa, a kiállítás egyik kurátora; Nagy Edina, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete Esztétika tanszékének adjunktusa és Bak Imre festőművész.
Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője
Helyszín: A. épület Baselitz-kiállítás

19.30-20.30 ELŐADÁS / Újrafestve. Átdolgozások, átértelmezések, stílusparódiák a festészetben – Bellák Gábor művészettörténész előadása
Helyszín: I. emelet, Barokk kiállítás

19.30-20.30 KONCERT / SÁRIK PÉTER TRIÓ X BEETHOVEN
"Megtisztelő és hatalmas feladat egy olyan korszakalkotó zeneszerző műveit feldolgozni, mint Beethoven. Mint minden újragondolásnál, itt is nagyon fontosnak tartottam megőrizni a szerzemények eredeti üzenetét és hangulatát. Ezt az irányt követtük mi is a feldolgozásoknál, de bátran használjuk a ma divatos ritmusokat, a modern jazz és pop zene új stílusjegyeit. Nagyszerű játék ez, és többszörösen bebizonyosodott, hogy az igazán nagy művek nem csak az idő próbáját állják ki, hanem mai környezetbe kerülve újjászületnek, és olyan hatást keltenek, mintha most írták volna őket" - mondta Sárik Péter.
A Sárik Péter Trió új lemezén Beethoven műveit dolgozta át a saját stílusára, ahol Beethoven dallamai és harmóniái keverednek a jazz és a popzene ritmusaival. A koncerten - ahol az improvizációnak is nagy szerepe van - Beethoven szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részleteit/átiratait adják elő.
A zenekar tagjai: Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (bőgő), Gálfi Attila (dob).
Helyszín: I. emelet, Kupolacsarnok

20.45-21.30 Divatperformansz / REMIX PFC remixelt ruhavallomások
Saját magunk megismerése, tükörhatásunk elfogadása nem más, mint mindenkori aktuális én-képükünkkel való szembenézés. Süle Kati REMIX PFC-remix performance-a egyfajta önismereti út, amiben a szereplők külső és belső felszabaduláson mennek keresztül. Testük ruhával való takarása hol absztrakt, hol narratív módon fogalmazza meg alkotói szellemiségüket, készteti őket ön-vallomásra, formavilágáguk megújulásra. A remixelt ruhák nemcsak önbizalommal töltik fel viselőjüket, hanem alapvető emberi tulajdonságaikkal is szembesítik őket.
Süle Katalin művészettörténész, éveken át a műkereskedelemben dolgozott. Jelenleg személyi stylisként a harmonikus önkép titkát tárja fel megrendelőinek és oktatja divatiskolákban.
Helyszín: A. épület, Baselitz-kiállítás

18.00-21.30 WORKSHOP / Erdő, erdő, kerek erdő…
Hasonlítsuk össze a fákat Georg Baselitz és Paál László képein! Ragadd meg az alkalmat: te milyen fát készítenél papírból, műanyagból vagy textilből? A sok-sok kis fából szép nagy kerek erdő születik az este folyamán.
Helyszín: Csontváry-pihenő

BORKÓSTOLÓ

TEAHÁZ Big Ben

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Jegyárak:
Teljes árú jegy: 2800 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2000 Ft
*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények, így díjtalan belépő sem igényelhető.

 

Következő időpontok és témák: 

május 20. (szombat!) stART fesztivál
július 5-12-19-26. Borszerdák
szeptember 14. ABSZTRAKT
október 12. MODERN
november 16. RETRO
december 14. KARÁCSONY

2017. Április 06.