Múzeumok Éjszakája

Ha nem szeretne hosszasan sorban állni a Picasso-kiállításhoz a Múzeumok Éjszakáján, vegye meg nálunk karszalagját június 24-ig online vagy személyesen, a jegypénztárunkban (10-17 h között). Előre váltott jegyével egyenesen a VIP-sorba állhat, így lerövidítheti a várakozást.

Az előre váltott jegyek már a Múzeumok Éjszakája hetében is becserélhetők karszalagra az Információs pultjainknál. A pontos dátumért kérjük, kövesse híreinket honlapunkon vagy a facebookon.

Belépés Múzeumok Éjszakája karszalaggal a Picasso-kiállításra június 25-én 17.00-tól június 26-án 01.00-ig lehetséges kizárólag az A épület bejáratán keresztül.


Ezen az estén a Magyar Nemzeti Galéria épületében életre kelnek a színek! Akárcsak egy kaleidoszkóp képei, sokszínű és formabontó magyar egyéniségek váltják egymást az este folyamán; olyan izgalmas szereplők, akik új látásmóddal közelítenek az alkotáshoz vagy szokatlan felállásban mutatják be, hogyan képesek ők maguk megújulni, újat mutatni.

Picasso egész élete és munkássága maga volt a megújulás, nem véletlen, hogy manapság is az egyik legismertebb, legizgalmasabb színes egyénisége a 20. századnak, akit a nagyközönség ismerhet. A spanyol művész Galériában látható Alakváltozások című kiállítása ihlette idei estünk témáját, éppen ezért kapnak nagy hangsúlyt a vibráló színek és formák tárlatvezetéseinkben és gyermekprogramjainkban is. Így kerülhet egyszerre színpadra egy feltörekvő fiatal zenekar egyedi felállásban és hangzásban, a slam poetry és a hip-hop úttörői, akik a magyar irodalom nagy alakjait idézik meg, és így érnek össze a megújult MúzeumCafé magazin beszélgetései is az 21. századi múzeum, az integrált alkotás és a médiaművészet témájában – ez egyébként közvetlenül reflektál A magyar művészek és a számítógép című időszaki kiállításunkra, amely a Múzeumok Éjszakáján szintén látható,

Színezhető felületekkel, workshoppal, festői panorámával és sokszínű programmal várjuk a hozzánk érkezőket 2016. június 25-én, szombaton a Magyar Nemzeti Galériában!

 BELÉPÉS: Múzeumok Éjszakája karszalaggal a „C” épületbe (Savoyai terasz) 15.30-tól, az „A” épületbe (Picasso kiállítás) 17.00-tól.

 A múzeum nyitvatartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat. A programokon – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Az utolsó belépés várható ideje (karszalaggal rendelkezők számára is): éjjel 1 óra. Javasoljuk, hogy látogatása tervezésekor látogasson el weboldalunkra (www.mng.hu) és FB oldalunkra. A programváltozás jogát fenntartjuk!

PROGRAMOK

16.00–16.45 Képtári történetek – a Galéria által kiírt középiskolai irodalmi pályázat eredményhirdetése és díjátadó eseménye
Helyszín: C épület, I. emelet, Kupolacsarnok

17.00–17.45 MintaPinty – Gyermekkoncert nem csak gyerekeknek
A zenekar 2009-ben alakult, hogy megénekelje a világnak, milyen jó közösen, szívvel-lélekkel zenélni, közben valami különlegeset, színvonalasat létrehozni, és mindezt átadni a számukra legfontosabb, leghálásabb, egyben legkritikusabb közönségnek: a gyerekeknek. Egyéni ízzel, hangszereléssel játszanak jól ismert, népszerű gyermekdalokat, adják elő saját szerzeményeiket, csipetnyi színházzal, tánccal, nagyon sok nevetéssel, a széles publikumot is bevonva. A zenekar tagjai pedagógus végzettségű, gyakorlott zenészek, akik nem félnek tréfát csinálni magukból vagy bármi, bárki másból.
Helyszín: C épület, I. emelet, Kupolacsarnok

18.00–18.45 Badár Tamás stand-up bűvész az OTP Bank támogatásával
Helyszín: D épület, I. emelet, Barokk terem

18.30–19.00 Nemzeti Filharmonikusok
Az este első felében Debussy egyik, utolsó éveiben komponált, de a hangszerösszeállítás tekintetében – fuvola, brácsa, hárfa – a zenetörténet első ilyen műveként jegyzett triószonátája csendül fel a Nemzeti Filharmonikusok művészeinek előadásában. A koncerten a Debussy-mű mellett olyan klasszikus slágerek lesznek majd hallhatóak, mint Bach – Gounod Ave Mariája vagy Bizet Carmen c. operájából az Intermezzo.
Helyszín: C épület, I. emelet, Kupolacsarnok

20.00–21.00 Fran Palermo Acoustic Session
Először áll színpadra ezzel a különleges és egyedi formációval a Fran Palermo zenekar, akiknek zenéje olyan, mint egy színes kaleidoszkóp: folyamatosan formálódik, változik, mégis minden elemében izgalmas és látványos kerek egésszé válik. A teljes banda négy tagja lép színpadra vagabond rock and rollként címkézett stílusukkal, melyet az indie, sivatagi rock, folk vagy éppen a mediterrán hangulatok inspirálnak. Ezen az estén a zongora, a szaxofon, a gitár és a konga szólaltatja meg igazi táncolós, önfeledt pillanatokat előidéző vibráló zenéjüket.

Henri (ének–gitár), Dani (konga), Jambo (szaxofon) és Árvay (zongora)
Helyszín: C épület, I. emelet, Kupolacsarnok

23.00–00.00 Bob és Bobék Orchestra – Verskoncert

A Bob és Bobék Orchestra a vers és a zene matematikájában keresi a közös nevezőt. Legyen nyelvtörő, rap, slam poetry vagy költészet, jazz, hip-hop, drum’n’bass, vagy reggae – a lüktetés jelenléte közös.

Horváth Kristóf aka Színész Bob – versmondás, rap
Szarvas Dávid – ütőhangszerek, beatbox, loopok
Dévényi Zoltán – gitár
Eged Márton – basszusgitár
Helyszín: C épület, I. emelet, Kupolacsarnok

TÁRLATVEZETÉSEK:

17.00–17.30 tárlatvezetés gyerekeknek (korosztály: 7–12 évesek) – László Zsófi: Színek meséje.
Találkozási pont: C épület, III. emelet

17.30–18.00 tárlatvezetés a gótikus gyűjteményben – Földváry Piroska: Nem mind arany, ami fénylik!
Találkozási pont: D épület, földszint, Templomok ékességei című kiállítás

18.00–18.30 tárlatvezetés a Modern idők című kiállításban  – Koós Nikolett: SZÍNjáték 20. századi ecsetvonásokkal
Találkozási pont: C épület, II. emelet

19.00–19.30 tárlatvezetés a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című kiállításban – Varga Viola:Neon a középkorban
Találkozási pont: C épület, II. emelet

19.00–19.30 Guided tour in ENGLISH! – Brockmann Evelyn: Over the Rainbow – from Red to Purple and Back Again
Meeting point: Building “D”, 1st floor, Late Gothic Winged Altarpieces

19.30–20.00 tárlatvezetés a Perspektívák – művészet és etnográfia c. időszaki kiállításban – Mácsay Krisztina: Az Egy csak álarc, alatta az Ő (Szabó Lőrinc)
Találkozási pont: B épület, I. emelet

20.00–20.30 tárlatvezetés a Munkácsy-kiállításban – Mertus Ágnes: Gyűjtők kedvence – Munkácsy Mihály
Találkozási pont: B épület, I. emelet

20.00–20.30 tárlatvezetés A magyar művészek és a számítógép időszaki kiállításban – Orosz Márton kurátor
Találkozási pont: C épület, III. emelet

21.00–21.30 Guided tour in ENGLISH! – Brockmann Evelyn: Over the Rainbow – from Red to Purple and Back Meeting point: Building “D”, 1st floor, Late Gothic Winged Altarpieces

21.30–22.00 tárlatvezetés a gótikus gyűjteményben – Földváry Piroska: Nem mind arany, ami fénylik!
Találkozási pont: D épület, földszint, Templomok ékességei című kiállítás

22.00–22.30 tárlatvezetés a Perspektívák – művészet és etnográfia c. időszaki kiállításban – Varga Viola: ÁL/ARC  
Találkozási pont: B épület, I. emelet

GYŰJTEMÉNYTÖRTÉNETI SÉTÁK

A Magyar Nemzeti Galéria önkéntesei által tartott 20 perces bemutatók egy-egy kiállítási egységben:

19:30 – Barokk gyűjtemény
Helyszín: D épület, I. emelet, Barokk terem

20:30 – Templomok ékessége
Helyszín: D épület, földszint

21:30 – Munkácsy és a századvég realizmusa
Helyszín: B épület, I. emelet

22:30 – Modern idők
Helyszín: C épület, II. emelet

ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉSEK 3 TÉMAKÖRBEN

18.30–19.20 Múzeumok a 21. században: a tudomány szentélye és/vagy kultúrwellness
Egy múzeumba könyvtár, archívum, restaurátorműhelyek kellenek – mondják azok, akik a múzeumot elsősorban a múlt feldolgozásának tudományos kutatóhelyeként szeretik elgondolni. Egy múzeumba étterem kell, gyerekfoglalkoztató, ajándékbolt – hangsúlyozzák mások, akik az intézményt a kultúra iránt érdeklődő közönség egyik kiszolgálóintézményeként definiálják. Vajon hogyan működnek ma múzeumaink ebben a kettősségben – erről kérdezzük vendégeinket.

A beszélgetés résztvevői:
Kalla Zsuzsanna történész, a Petőfi Irodalmi Múzeum Múzeumi és Dokumentációs Adattárának főosztályvezetője; 
Kemecsi Lajos etnográfus, a Néprajzi Múzeum főigazgatója és 
Sasvári Edit művészettörténész, a Kassák Múzeum vezetője. 
Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.

19.30–20.20 Kiterjesztett valóság: beszélgetés a médiaművészetről
Fejünkre nőtt multi-touchok és appok, processzorok és bájtok - tudjuk-e uralni a technikát?  Számítógépes guruk vagy kortárs művészek kezébe kerültünk?  Milyen jövőről álmodnak, akiknek a technológia az írástudással egyenlő?

A beszélgetés résztvevői: Szigetvári Andrea,
elektronikus zenei médiaművész, zeneszerző;

Somlai-Fischer Ádám, Prezi alapító, médiaművész,
építész és Sugár János, képzőművész

Moderátor: Rieger Johanna

20.30–21.20  A művészet mindenkié: múzeum a sérültekért – az alkotás öröme.
Amikor az ember megszületik, az adott társadalom részévé válik, akár akarja, akár nem, akár épkézláb, akár sérülten jött a világra. Soha senkit – semmilyen okból – nem szabad kizárni a kultúra, a művészet lelket erősítő megismeréséből. A jelentős hátrányban, esetleg még társadalomi kirekesztettségben is élők számára a kultúrához való hozzáférés lehetőségének hatványozottan fontos szerepe van. A művészetek sokféleségének, az alkotás szenvedésének és örömének megismerése új esélyt adhat az érthetetlenség érthetővé tételéhez. A művészet értékeinek megismerését mindenkinek magának kell megélnie ahhoz, hogy az alkotás örömét is átélhesse. A beszélgetés nem az épített környezet akadálymentesítéséről, hanem a mozgás-, látás-, illetve halmozottan sérült emberek és a művészet kapcsolatáról, a múzeum adta lehetőségekről, az alkotás örömének be- és elfogadásának hatásairól kíván szólni.

Nádas Pál gyógypedagógus beszélgetőpartnerei:
Berki Erzsébet rajztanár
Deme Edina múzeumpedagógus
Móga Sebők Erzsébet tiflopedagógus, fazekas és
Soltészné Takár Anita  rajztanár, gyógypedagógus
Helyszín: C épület, III. emelet, Lépésváltás kiállítás

WORKSHOP EGÉSZ ESTE: Szivárványtánc – Rajzoljunk, fessünk, alkossunk szabadon! Az elkészült képünket felragasztjuk egy hatalmas szivárvány csíkjai közé. Csodálatos világot rejtő kaleidoszkópot is készíthetünk különféle színes kellékek segítségével.
Helyszín: C épület, II. emelet

NYOMOZÓS JÁTÉK Színkódok és rejtélyek – festőzsenik nyomában. Nyomozz velünk a Nemzeti Galériában!
Kiidnulási pont: C épület, információs pult, földszint és I. emelet

TEAHÁZ Big Ben a Csontváry-pihenőn

BORTERASZ a C épület I. emeletén

ÉJSZAKAI PANORÁMA a kupolából (feljárat a C épület III. emeletéről)

Mindezen programok mellett óriásszínezőkkel is várjuk a hozzánk látogatókat!

2016. Június 25.