stART 2.0

A Múzeum+ különkiadása

Képzőművészet. Zene. Tánc. Film. Színház.

2018. április 14., szombat, 18.00–22.00

Már önmagukban is mind teljes egészet alkotnak.
De mi van akkor, ha kombináljuk őket?
Mi történik, ha egy költő tárlatot vezet; ha zenészek adnak elő egy verset; ha egy festmény megelevenedik egy színész által; ha egy filmet zenével szinkronizálunk; ha egy képzőművészeti alkotást elzenélünk?
Ezekre a kérdésekre keresik a választ a stART 2.0 fiatal szervezői. Kapcsolódj be újra, hogy a saját szemeddel láthasd, a kémiai kísérletekhez hasonló, művészeti reakciókat.

Tavaly indítottuk el a stART fesztiválsorozatot, amit idén is folytatunk egy új tanácsadói csapattal. A fesztivál különlegessége, hogy programjai, arculata és online kommunikációja, egy lelkes és kreatív fiatalokból álló társaság fejéből pattan ki. A szervezők lehetőséget kapnak a múzeumtól arra, hogy a képzőművészeti alkotásokról szóló gondolataikat és érzéseiket saját ötleteik alapján adhassák közre, és olyan programok valósulhassanak meg az általuk kedvelt és ismert fellépők részvételével, amelyek kimondottan, valóban a saját korosztályuk számára vonzóak.
A fesztivál egyben teret enged tehetséges fiatalok bemutatkozására is, legyen szó zenéről, költészetről, tárlatvezetésről, mozgásszínházról vagy éppen design- és kreatív tervezésről.

Kapcsolódjatok be újra április 14-én, és hozzátok el az anyukátokat is!

VENDÉG TÁRLATVEZETŐINK

18.00 Fehér Renátó Zelk Zoltán-díjas költő, kritikus tárlatvezetése a Lépésváltásban (3. emelet)

19.00 Dénes Viktor színész, rendező tárlatvezetése a 19-20. századi gyűjteményekben

19.00 Hajba Orsolya és Bogyó Péter a MOME animáció alapszak hallgatóinak tárlatvezetése a Barokk gyűjteményben.

20.45 Rekvényi Viola
a MOME animáció mesterszak hallgatójának tárlatvezetése a 19-20. századi gyűjteményekben.
A mozgás nagyon sokféle lehet, és sokféleképpen megörökíthető, megfogható. Mindannyiunk folyamatosan látja, hallja, érzi, de hogy lehet egy pillanatban leképezni? Hogyan hatnak az állóképek egy mozgáshoz szokott szemre? Ami megmozdul egy animációs hallgatóban a művészettörténet nagyjainak, a valóság képzőművészetileg kimerevített pillanatait szemlélve. 


KONCERTEK

Barokk terem
18.00 Gitárduó
Rizmajer Bence és Riesz Péter a Weiner Leo Zeneművészeti Szakgimnázium tanulói, ahol Bence a 12. osztályba, Peti pedig a 13. osztályba jár. A Galéria Barokk gyűjteményében Bach, Leo Brouwer és Francisco Tarrega dallamai csendülnek majd fel a két fiatal tehetség előadásában.

Kupolatér
18.30 Hangember
A Hangember az igazmondó undergroundot képviseli 2014-es alakulása óta. Szövegeiben költészet és zene találkozik, hol dinamikusan, hol pedig melankólikusan. Amit ez a harmónia kivált a hallgatóban, mindegy minek nevezzük, maradandó élményt nyújt.

20.00 Aranyakkord
Az Aranyakkord Kiss Tibi és Vastag Gábor hobbi projektje, olyan „maradék” dalok gyűjteménye, amiket kiköpött magából a kanapé, de még nem fértek be sehova. Egy dalspájz. Első dal az Üzenet van, egy a cigarettaszünetekben összezenélt szerelemgyerek és az Üzenet nincs c. Quimby-szám folytatása, ám időről-időre Kiss Tibi Facebook-oldalán felbukkannak telefonnal rögzített szerzemények is, elcsíphetjük az éppen születendő dalokat. Legutóbbi szerzeményük az Otthon lenni valahol, amelynek klipje pontosan azokat a pillanatokat mutatja be, ahogyan ezek a dalok születnek a második otthonukként is szolgáló próbateremben. A duó azonban nemcsak a próbateremnek zenél, hanem meghitt, ülős koncertek képében közös dalaikat és szeretett feldolgozásokat is előadnak.

TÁNC
19.30 Duda Éva Társulat - Egy csókkal kezdődött?
Egy szellemes és abszurd trió a színpadon, két férfi és egy nő.
Mindenki egyért, egy mindenkiért – hogyan bontakozik ki ez az elv a valóságban, és hogyan változik egy koreográfiában? Kitől vagy mitől függ? Ki kitől mit kap és miért? Az előadás több rangos fesztiválon is sikerrel szerepelt, többek közt Angliában, Németországban és a Sziget Fesztiválon.
Gregor Luštek és Rosana Hribar koreográfus páros a szlovén táncélet kiemelkedő alakjai, előadásaik fókuszában a rendkívül személyes, intim, lélekközpontú kapcsolatok. Mozgásviláguk megidézi a tangó fülledt, intim világát, érzéki humorral ábrázolva a szereplők viszonyait.
Előadók: Simkó Beatrix, Újvári Milán, Rusu Andor
Rendezés, koreográfia: Rosana Hribar és Gregor Luštek

18.00-21.30 WORKSHOPOK
Falra mászó      
Mutassuk meg, hányfélék vagyunk!  Mégis összetartozunk!
Keresd az otthonkát a falon a 3. emeleten.

Vigyél magaddal!          
Szeretnél egy menő szütyőt?! Adunk tarisznyát, alakítsd egyedivé!  Festhetsz rá, díszítheted fonállal, kitűzőkkel és gyöngyökkel.
Keresd a kreatív asztalt a 2. emeleten.

KÉPTELEN KÉPEK
Keresd a nem oda illő műtárgycímkéket a gyűjteményekben!

TEAHÁZ Big Ben

További részletek: www.mng.hu
A programváltozás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Jegyárak:

Teljes árú jegy: 2800 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2000 Ft
A Múzeum+ bérletek és ajándékjegyek is felhasználhatóak.

*A stART 2.0 idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.

2018. Április 14.