StART Fesztivál (Múzeum+)

A stART Fesztivál különlegessége, hogy annak összes programját, grafikai arculatát és online kommunikációját egy 14 fős lelkes és kreatív fiatalokból álló csapat szervezte, közel fél éven keresztül, heti rendszerességgel. A fiatalok lehetőséget kaptak a múzeumtól arra, hogy a képzőművészeti alkotásokról szóló gondolataikat és érzéseiket saját ötleteik alapján adhassák közre, és olyan programok valósulhassanak meg az általuk kedvelt és ismert fellépők részvételével, amelyek kimondottan, valóban a saját korosztályuk számára vonzóak. 

A fesztivál egyben teret enged tehetséges fiatalok bemutatkozására, legyen szó zenéről, költészetről, tárlatvezetésről, mozgásszínházról vagy éppen design- és kreatív tervezésről. A múzeum további célja a kezdeményezéssel az volt, hogy ne csak megszólítani próbálja, hanem be is vonja, aktív részesévé tegye a múzeum életének a tízen-huszonéves fiatalokat.

A fesztivál idején az egyik legismertebb és legkeresettebb kortárs német képzőművész, Georg Baselitz műveiből látható, április elején nyílt időszaki kiállítás is – tárlatvezetésekkel is gazdagítva - megtekinthető.

 

PROGRAMOK / FELLÉPŐK

NAGYSZÍNPAD
Helyszín: Kupolacsarnok (1. emelet)

19.30-20.00 KONCERT │ The Keeymen
A The Keeymen egy 2013-ban, a Keleti Blokk közösségből összeverődött, örömzenélés céljából alakult, instrumentális surf supergroup. Tagjai nevéhez fűződnek a Néhai Bárány, a Bozo, a The Punch, Padkarosda stb. produkciók. Zenéjükben a túlnyomórészt balatoni kvartett igyekszik felidézni gyerekkori lubickolásaik, tinikori csajozásaik emlékeit, ezeket összegyúrják fiatal- és felnőttkori szorongásaikkal, és meglovagolják a hanghullámokat! A szörf műfajból a hangzást és a lüktetést lenyúlták, de a dallamokat és érzéseket már ők adják hozzá.

20.15-21.00 SLAM POETRY FEAT. DJ PETRÁNYI
Basch Péter, Galló Bence, Kemény Zsófi, Mészáros Péter saját és az alkalomra írt slamjeit adja elő, Petrányi Zsolt – a múzeum Jelenkori Gyűjteményének vezetője, a Lépésváltás című kiállítás kurátora, a hazai slam poetry meghonosítójának – zenei aláfestésében.

21.15-22.00 KONCERT │ The Luckies
Tehetségesek, pimaszul fiatalok, az ország egyik legfiatalabb zenekaraként emlegetik őket és ugyan csak két évvel ezelőtt alakultak, de sikert​​ sikerre halmoznak már most. Alig 1 év után mutatták be első albumukat, stílusosan First Album címmel és az utóbbi időben számos hazai zenekar - mint például az Ivan & The Parazol, Margaret Island, ByeAlex és a Slepp, Konyha - előzenekaraként turnéztak. Missziójuknak tekintik, hogy újra létjogosultságot kapjon a blues zene a fiatalabb korosztály körében is és saját bevallásuk szerint indie-rockos-blues-t játszanak. Ők nem más, mint a The Luckies! Gyertek el és hallgassátok meg őket is a Nemzeti Galériában a stART fesztiválon, május 20-án!


TÁRLATVEZETÉSEK AZ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSBAN

18.00-18.30 Papp Enikő a Kosztolányi Dezső Gimnázium diákja, az MNG stART szervezői csapatának oszlopos tagja, aki a 20. századi festmények világát mutatja be.
Helyszín: Modern idők - Magyar művészet a Millennium és a második világháború között (2. emelet)

19.00-19.30 Szarvas Ildikó, képzőművész, grafikus szakoktató-rajztanár, a Pillanat Művészeti Alapítvány vezetője, számos kitüntetés tulajdonosának tárlatvezetése a Munkácsy-kiállításban.
Helyszín: Munkácsy Mihály és a századvég realizmusa (1. emelet)

20.00-20.30 Széplaki István és Vágány Gergő mindketten a Kosztolányi Dezső Gimnázium tanulói, 16 évesek. Együtt tartanak a múzeum gótikus művészetét bemutató kiállításban tárlatvezetést. Míg Pityu az alkotásokról beszél, Gergő harmonikán kíséri őt. A fiúk minden érzékszervünkre hatni kívánnak, céljuk egy nagyon izgalmas kölcsönhatás a beszéd, a harmonika és a középkori művészet között.
Helyszín: Gótikus művészet Magyarországon 1300-1500 (földszint)


TÁRLATVEZETÉSEK A BASELTZ. ÚJRAJÁTSZOTT MÚLT C. IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSBAN
Találkozási pont: A. épület földszinti aula

18.15-18.45 Koós Nikolett
19.45-20.15 Rébay Fatima
21.00-21.30 László Zsófia


ZENEI IMPROVIZÁCIÓK A KIÁLLÍTÓTÉRBEN

18.00-18.30 Cseh Péter, a Bartók Konzi Jazz Tanszakának hallgatója, számos zenei könnyűzenei formációnak a tagja, most a stART keretein belül két festmény előtt - Szinyei-Merse Pál: Majális és Gyárfás Jenő: Tetemrehívás - fog improvizálni.
Helyszín: 19. századi művészet (1. emelet)

18.30-19.00 The Best Bad Trip
A húsz év körüli öt barátból álló zenekar egyik jelmondata, hogy ők játsszák a "legmegbízhatatlanabb” zenét. Játékukban szorosan követik egymást a kemény és lágy, az egyszerű és bonyolult, a rendezett és kaotikus, a keleti és nyugati atmoszférák. Munkásságukban egyaránt megtalálható a komolyzene, a punk, a groove-os funky témák, a kortárs zene és természetesen az improvizáció. Ez a hihetetlenül izgalmas ötvözet fog megszólalni a Galéria egykori tróntermében, a késő gótikus szárnyasoltárok között.
Helyszín: Késő gótikus szárnyasoltárok (1. emelet)

19.30-20.00 Szesztay Csanád, a múzeum fotósa, elhagyva kameráját másik oldaláról mutatkozik be, gitárt fog kezébe és a húrok közé csap. László Lilla szaxofonossal közös Improvizációját a Lépésváltás című kortárs kiállításban hallgathatjuk majd meg.
Helyszín: Lépésváltás – Az 1945 utáni magyar művészet (3. emelet)

21.00-21.30 Cseke Gyöngyvér – Lányi Kristóf
A koboz és a hegedű érdekes találkozása a kortárs művészettel. A népzene, a balkáni és a cigányzene, valamint a francia sanzonok érzésvilága inspirálta dallamok kontrasztja és harmóniája kerül Lossonczy Tamás Tisztító nagy viharával szembe.
Helyszín: Lépésváltás – Az 1945 utáni magyar művészet (3. emelet)

AKUSZTIKUS KONCERTEK A KIÁLLÍTÓTÉRBEN
Helyszín: Késő reneszánsz és barokk művészet (1. emelet)
18.30-19.00 Bittner Dániel
Bittner Dani gitáros, énekes, dalszerző. A Spirita Társulat színésze, a 2015-ös Ki Mit Tube középdöntőse ezúttal zenéjével lép a nagyérdemű elé, akusztikus koncertjén saját dalait szólaltatja majd meg.
19.00-19.30 Soundflash memory
Egyedi hangzás, fülbemászó dallamok és Space Rock. A Soundflash Memory elhozza az alternatív rock színe javát, a stART Fesztiválon pedig először játsszák újonnan megjelent kislemezüket, mely az 'Ascension' címet kapta.
19.30-20.00 Emmaléna
Egy gimnáziumi barátokból formálódott együttes. Három fiatal, három különböző érdeklődési terület, ahol a közös pont a zene. Horváth Emma, Perczel Léna és Horányi Ágoston formációja a stARTon, az est folyamán feldolgozásokat, átírásokat hallhatunk majd tőlük.
20.00-20.30 Tim Atkins
Tim Atkins a The Luckies frontembere ez alkalommal eltérően a zenekar blues alapú rock zenéjétől most akusztikus fellépéssel készül, ahol kedvenc blues, funk, rock és reggae feldolgozásait játssza gitáron. Ezúttal Timmel és zenéjével a Galéria barokk alkotásai között találkozhatunk.

SZÍNHÁZ
Helyszín: 2-3. emelet lépcső
19.00-19.30 A Spirita Társulat független, főként modernizált klasszikusokat bemutató színházi közösség, melynek állandó játszóhelye a budapesti Bethlen Téri Színház. Ez alkalommal a színészgárda (egy része) ikonikus világirodalmi monológokat ad elő, új értelmezésben - és arra keresi a választ, mit is jelenthet a színházművészetben a "lépésváltás".

FOTÓSAROK
Helyszín: Lépésváltás – Az 1945 utáni magyar művészet (3. emelet)
20.00-21.00 Áss mélyre és légy része Te is a műalkotásnak! Fotózás Bukta Imre Hajnali permetezésével.

WORKSHOP egész este
Helyszín: Kupolatér (3. emelet)

Tedd hozzá te is a részed!
Hagyj nyomot a Galériában! Az alkotni vágyókat a kupolatérben várja majd a kinetikus szobor workshop. A program során a résztvevők flakonokat alakíthatnak át, díszíthetnek, tölthetnek meg kavicsokkal. Az este végére egy ezekből épült alagút áll majd össze, melyben végigsétálva több érzékszervedre ható élményben lehet majd részed.

Személyes út a művészethez
Számodra mit jelent a művészet? Mi jut róla eszedbe? Melyik kép tetszett legjobban a Galériában? Van egy kedves emléked, ami köthető a Galériához vagy a művészetekhez? Írd le nekünk és folytasd az emeleteket összekötő post-it utat! Színesítsük meg együtt gondolatainkkal a Galéria lépcsőit!

Árny-képek rajzolása
Keltsd életre az árnyakat! Nagy közös rajzolás egy képzeletbeli papír hídon, mely összeköti a művészetet, az árnyakat és Téged!

stART TERMÉKEK a Múzeum Shopban
Mániákus gyűjtögető vagy? Szereted az igazán egyedi és minőségi cuccokat, amik nem jönnek veled szemben az utcán minden nap? Vidd haza a stART fesztivál designjával ellátott termékeket!

*
A programváltozás jogát fenntartjuk!
Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!


Jegyárak
Kedvezményes* (26 év alatt): 2000 Ft
Teljes árú jegy: 2800 Ft
A stART Fesztivál a Múzeum+ programsorozat része, így az arra váltott bérletek itt is érvényesíthetőek.


Magyar Nemzeti Galéria
Budavári Palota / 1014 Budapest Szent György tér 2.
Információ: info@mng.hu
Jegypénztárak nyitva tartása: K-V 10.00-17.00 (az esemény napján 21.00-ig)
Online jegyvásárlás: www.jegymester.hu
www.mng.hu


*A stART Fesztivál idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények, így díjtalan belépő sem igényelhető.

2017. Május 20.