Tánc | Dal | Fesztivál

A Keretek között - A hatvanas évek művészete Magyarországon című kiállítás finisszázsa

2018. február 17. szombat 18.00 - 01.00

A Keretek között - A hatvanas évek művészete Magyarországon című kiállítás finisszázsa

A Magyar Nemzeti Galéria immár negyedik hónapja álló kiállítása február 18-án, vasárnap lesz látogatható utoljára. A kiállítás zárásaként egy élménydús finisszázsra várjuk látogatóinkat február 17-én szombaton koraestétől éjjel 0.30-ig. 

A hatvanas évek művészeti irányait bemutató kiállításunkat a korszakot megidéző, valódi retróhangulatot teremtő estével búcsúztatjuk el. Lesznek kultikus filmek, tárlatvezetések, Ki tud többet a 60-as évekről? kvíz, a hatvanas évek irodalma, építészete, zenéje és tánca.
 
16.00-18.00 FILMVETÍTÉS ÉS KURÁTORI BEVEZETŐ
Hogyan interpretálja a film a 60-as évek művészetét, művészeit, milyen hagyományokból táplálkozik? A kiállítást kísérő filmvetítés- és előadássorozat utolsó állomásán Petrányi Zsolt művészettörténész, a kiállítás kurátora tart bevezetőt a bemutatásra kerülő filmek előtt. Filmek: Halhatatlanság, r: Jancsó Miklós, 1959 / Földből és tűzből, , r: Kollányi Ágoston, 1962 / Szobrászok a gyárban, r: Takács Gábor, 1967 / Két arckép, r: Kovács András, 1965 / Gitáros fiú a régi képtárban, r: Kovásznai György, 1964 
Belépőjegy: 500 Ft. 
A vetítésre szóló jegy a 18.00-tól kezdődő finisszázs-programokon való részvételre nem jogosít (ahhoz kiegészítő jegy váltható). Jegyek korlátozott számban kaphatók a jegypénztárban, illetve a www.jegymester.hu oldalon.
A TÁNC | DAL | FESZTIVÁLra  szóló jeggyel már ez a program is látogatható!
Helyszín: A épület földszint, aula

TÁRLATVEZETÉSEK a kiállításban
18.00 / 19.00 / 21.00 / 23.00
A tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!
Találkozási pont: A épület, 1. emelet, főlépcső

EZ A DIVAT! Stíluspárbaj és jelmezverseny a hatvanas évek jegyében
A 20. század második felének ikonikus divatmagazinja volt az Ez a divat. Akinek a padlásán vagy a nagyinál még hevernek megőrözött példányok, most könnyű dolga lesz: jöjjön hatvanas éveket idéző szerelésben és megnyerheti a jelmezversenyt!
A hatvanas években számos stílusirányzat született és hatott a magyar divatra is. Kinek, melyik stílus állt volna akkor a legjobban? Moon girl? Youthquake? Az absztrakt minta? A Lolita-ruha? A Beat szerkó? A visszafogott Chanel-vonal? Vagy a provokatív MINI? Itt az alkalom a kipróbálására!
A versenyre a helyszínen készült saját és a Magyar Nemzeti Galéria fb oldalán feltöltött, #ezadivatmng hashtaggel ellátott fotóval lehet jelentkezni – amelyhez a hamisítatlan 60-as évekbeli nappali enteriőrt mi biztosítjuk! Lesz egyéni illetve páros/csoportos kategória, valamint különdíj is.
Eredményhirdetés 22.00-kor, a The Qualitons koncert előtt.
Helyszín: B épület, aula

TOMBOLA
A Múzeum Shopban vásárolható tombolajeggyel értékesebbnél hasznosabb ajándékokat lehet nyerni az AMIKOR - antique, design, retro, vintage house és a Danubius Hotel Gellért Budapest jóvoltából, valamint csodás darabokat a Múzeum Shop hatvanas évek kollekciójából. A tombola bevételének összegét az Igazgyöngy Alapítvány számára ajánljuk fel, akik hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozását végzik egy alapfokú művészeti iskola fenntartásával.
Húzás kb 22.45-kor, a The Qualitons koncert szünetében, helyszín: B épület, aula

18.30-19.30 A HATVANAS ÉVEK ÉPÍTÉSZETÉRŐL 
Nem is gondolnánk egyes épületekről, hogy ebben a korszakban tervezték és kivitelezték őket, miközben a mai napig meghatározzák a főváros látképét. Építészeti kalandozás a várost építő emberről Szalai András építészmérnök és művészettörténésszel, a BME építészet történeti és műemléki tanszékének egyetemi docensével.
Helyszín: A épület, aula

KERTMOZI 
Ugyan nem a szabad ég alatt, de babzsákokon heverve, teljesen szúnyogmentes térben lehet megnézni a hatvanas években készült három kultuszfilmet. 
18.30 Jancsó Miklós: Szegénylegények 1966, 95p
20.30 Gaál István: Sodrásban 1964, 90p
22.30 Bacsó Péter: A tanú 1969, 105 perc
Helyszín: B épület, 1. emelet, Bálterem

19.30-20.30 KI TUD TÖBBET A 60-AS ÉVEKRŐL? 
A Sport szelettől a Táncdalfesztiválig - zene, film, televízió és tömegkultúra a 60-as években. Kvízmester: Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa.
Helyszín: B épület, aula

20.00 / 22.00 VERS MINDENKINEK! 
Irodalmi szemelvények a hatvanas évekből. A kiállítótérben 5 különböző helyszínen, folyamatosan hangoznak el ismert és kevéssé ismert szövegek a Spirita Társulat színészeinek előadásában.
Helyszín: A épület, Keretek között c. időszaki kiállítás

21.00-22.00 MAMBO ITALIANO
Perdüljön a szoknya, itt a mambó-láz! Tánctanítás Dalotti Tibor koreográfussal, a Botafogo Táncegyüttes alapítójával, művészeti vezetőjével.
Helyszín: B épület, aula

21.00-22.00 JÓ ESTÉT ELKÖVETŐ, JÓ ESTÉT ÁLDOZAT!
Egy borzongató előadás Bezsenyi Tamástól, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Rendészettudományi Kar Kriminalisztikai Intézetének oktatójától a hatvanas évek bűnözéstörténetéről Fejes Endre egyik leghíresebb regénye, a Jó estét nyár, jó estét szerelem! tükrében.
Helyszín: A épület, aula

22.00 ROCK-BEAT | The Qualitons
A '60-as, '70-es évek hangzásvilágára épített, korhű hangszerekkel és hangszerelésben előadott zenéjével a The Qualitons egyedülállónak számít a magyar zenei életben. Zenéjükben izgalmasan találkozik a pszichedelikus soul-beat, a funk, a rock és az improvizáció. Turnéztak több ízben külföldön, s néhány évvel ezelőtt megidézték a magyar beat nagy korszakát Kovács Katival, több régi ikonikus dal feldolgozásával. A 2008-ban alakult zenekarnak eddig két albuma jelent meg, az első 2010-ben, Panoramic Tymes címmel egy német kiadó gondozásában, a második 2014-ben, Tomorrow's News címmel. Jelenleg harmadik lemezükön dolgoznak, melynek világa kísérletezőbb, korszerűbb hangzást hoz majd de ezen az estén főként a régebbi dalaik szólalnak majd meg és néhány, kizárólag erre az estre készült feldolgozás a 60-as évekből. És rendhagyó módon néhány számban Németh Juci szerepel vendégként.
G. Szabó Hunor – ének, gitár, dob / vocal, guitar, drums
Szőke Barna – gitár / guitar
Boros Levente – dob / drums
Menyhei Ádám - billentyű / keys
Helyszín: B épület, aula

JAZZBARLANG ÉS RETRÓ BÜFÉ egész este
Retróbüfénkben egész este klasszikus retróízekkel várjuk vendégeinket, lesz jaffa szörp, zsíros kenyér lilahagymával, körözöttes szendvics és még sok minden más. És közben szól a jazz a ’60-as évekből: a hard bop, a soul-jazz, a bossa nova és a groove...
19:00 a Metropolitan Egyetem divat-tanszékének hallgatói divatkrokikat rajzolnak vendégeinkről, a divatillusztráció diadalmas korszakának emlékére a hatvanas évek stílusában.Két helyszínen: A. épület, I. emelet, illetve B. épület aula

19.00-22.00 WORKSHOP
Üzenőfal 
A kiállítótérbe elhelyezett iskolatáblán krétával üzenetet hagyhatnak a látogatók.
Küldöm a levelem - Egyedi képeslapok
Dekorgumi nyomdával egyedi képeslapokat készítünk, melyeket a hatvanas évek bélyegeivel látunk el, valamint nagyméretű bélyegeket teszünk egyedivé kollázs technikával és újságkivágásokkal.
Helyszín: A épület aula

Belépő (egységesen) a programra: 3.500 Ft
Hosszított nyitva tartás idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatti kedvezmények. Kedvezményes, illetve díjtalan belépő nem igényelhető.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

2018. Február 17.