En

Belga művészet a századfordulón

Előadás
Magyar Nemzeti Galéria, B épület
2023. február 14.

16:00 - 17:00

Belga művészet a századfordulón. A modern művészet eposza

Az előadás a századforduló belga művészetére, egy kivételesen izgalmas és forrongó időszakra fókuszál: a realizmustól, a különböző tájképfestészeti gyakorlatokon át, az impresszionizmuson keresztül egészen a szimbolista kísérletekig.
Ennek eredményeként egy új, utópisztikus és innovatív „Art Nouveau” fogalom körvonalazódik, amely Belgiumot a korszak egyik legfontosabb művészeti központjává avatja.

Claire Leblanc a francia nyelvű Belga Szabadegyetem doktora, 1997-1999 között a Genti Királyi Szépművészeti Múzeum, majd 1999-2006 között Brüsszeli Királyi és Művészeti Múzeum tudományos munkatársa volt. 2006 óta a brüsszeli Musée d’Ixelles igazgatója, kurátora és szerzője több a 19. és 20. századi, illetve kortárs belga művészetet bemutató könyvnek és tanulmánynak.
Pályafutása során tanulmányozta a piktorealista fotográfiát, a művészet és az ipar(osodás) kapcsolatát, a művészeti modernitás fogalmát, elméleti aspektusait. Az utóbbi időben a kitüntetett figyelmet szentel a „Cloud” vagyis „Felhő” fogalmának, amin keresztül a világ jelenségeinek tünékenységét, mulandóságát és metamorfózisát, átalakulásait vizsgálja.

 

Az előadás angol nyelvű.
A programon való részvétel ingyenes.
A résztvevők térítésmentesen megtekinthetik a kiállítást, melyet az előadás előtt javasolunk. Kérjük, hogy ehhez érkezéskor regisztráljanak az információs pultban.

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, B épület

 

Tovább olvasom

További programok:

Időszaki kiállítás | Programok

Budapest sosem látott fotókon

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Tárlatvezetések
Olasz nyelvű vezetés

Visita guidata in italiano

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Kurátori tárlatvezetés

Képek a műteremből | Csizmadia Krisztina kurátori tárlatv...

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Tárlatvezetések
Séták a Galériában

Kriptától a kupoláig – Épületséta

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Tárlatvezetések

BETELT | Remekművek tavaszra hangolva

fiatalok és felnőttek   |   17 fő