En

BORSZERDA // A realizmus zamata

Online jegyvásárlás

BORSZERDA // A realizmus zamata

2020. szeptember 02.

18:00 - 22:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Ha szerda, akkor Borszerda!

A bor ugyanúgy kultúránk része, mint képzőművészetünk – keresve sem találhatnánk jobb párost náluk. A mindig nagy sikerrel zajló esti programsorozat ezúttal is garantálja az egyedülálló hangulatot, a város fölé nyúló páratlan panorámát, a mennyei borokat, a csodálatos műalkotásokat, kellemes élőzenét és hiánypótló művészettörténeti érdekességeket! Az est programja ezúttal a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállításunkhoz kapcsolódik.

Töltsön velünk egy kellemes estét és természetesen egy-két finom pohár bort, minden este más borászat jóvoltából!

 

BOR | Serpens Pincészet

A Serpens Pincét Zsurki Sándor jegyzi, aki harmadik generációs borászként dolgozik a tokaji borvidéken. A régió legjelentősebb cégeinél – Kerház, Pajzos-Megyer, Andrássy Pince és Degenfeld – alkotott maradandót. A saját, családi területről évtizedeken át eladták a szőlőt, mígnem 2015-ben elérkezettnek látták az időt, hogy palackozzanak. A Somos dűlő több mint nyolcvanéves szőlőterület, és a háború előtt a Lónyayak birtokához tartozott.

ZENE | Soso Lakatos Trió

A kirobbanóan tehetséges, fiatal altszaxofonos, Soso Lakatos Sándor tizenkét éves kora óta játszik nyilvános jazzkoncerteken. Tizenöt évesen már a Next Generation nevű együttessel ért el komoly sikereket, majd húszévesen Amszterdamba ment tanulni, ahol olyan világhírű amerikai zenészek mesterkurzusain vett részt, mint Branford Marsalis vagy Brad Mehldau. Fellépett Hollandia és Európa számos neves klubjában és 2015 őszén ő nyerte meg a Csepregi Gyuláról elnevezett szaxofonversenyt. Bámulatos kreativitással és lendülettel képes játszani és magával ragadni a közönséget. A Borszerda esten két nagyszerű zenész társával, Oláh Péterrel és Gányi Miklóssal lép fel.

ELŐADÁS | 19.00–20.00 Munkácsy, egy 19. századi celeb – Krasznai Réka kurátori előadása

A köztudatban még mindig Munkácsy Mihály az egyik legnagyobb magyar festő. E státusza nem újkeletű: Munkácsy a 19. század végi Párizs egyik fő híressége, palotája a nagyvilági társasági élet kiemelkedő látványossága, ő maga valóságos fenomén volt. De hogyan tett szert Munkácsy ilyen rendkívüli hírnévre? Mik és kik állnak a híresség hátterében? Nem túlzás-e celebnek titulálni? Előadásunkból kiderül.
Helyszín: 19. századi állandó kiállítás, C épület 1. emelet
Az előadáson résztvevők száma maximum 60 fő.

BESZÉLGETÉS | 20.15–20.45 A BOR – és ami mögötte van…
Résztvevők: Zsurki Sándor és Sepsey Zsófia
Helyszín: C épület 1. emelet

TÁRLATVEZETÉSEK

18:00 és 20:30 – Párhuzamos világok: Munkácsy Mihály és kora – Földváry Piroska művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig kiállítás, B épület 1. emelet

18:30 és 21:00 – Erdők, mezők, virágok – tájképek és csendéletek – Mácsay Kriszta művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig kiállítás, B épület 1. emelet

A járványügyi helyzetre való tekintettel tárlatvezetéseinken korlátozott számban lehet részt venni. Maximális létszám: 20 fő. Regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben, aznap 17 órától.

ART BONBONS | Klasszikus és kortárs reflexiók – zene és tánc a gyűjteményekben

Az este folyamán a kiállítótérben meglepő dolgok történnek. Volt már olyan érzésed, hogy mennyire jól illene egy műtárgyhoz egy fülbemászó dallam vagy egy mozdulat, amely kifejezi az érzést, a pillanatot, a röppenő csodát, amit egy műtárgy megfigyelésekor átélünk? Az este folyamán megelevenednek mozdulatok, amelyek színesítik, gazdagítják, kiegészítik a látható tárlatot.

Nyereményjáték: a kérdéseinkre helyesen válaszoló vendégeink között egy selyemkendőt sorsolunk ki a FreyWille jóvoltából.

 

Javasoljuk, hogy takarják el szájukat és orrukat maszkkal vagy sállal, melynek viselése a tárlatvezetéseken résztvevők számára kötelező.

A tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

MEGKÖZELÍTÉS: a Széll Kálmán térről és a Deák térről busszal, a Clark Ádám térről gyalog, busszal vagy siklóval, a Dózsa György tér felől az OSZK-gyorslifttel, vagy a Várkert Bazár felől gyalog.

A rendezvény érvényes múzeumi belépőjeggyel vagy Borszerda jeggyel látogatható.
A nappali kedvezmények érvényesek az estére váltott belépők esetében is.
A kupola 21.30-ig látogatható.

A rendezvényen a Baráti Kör Mecénások és a Baráti Kör Pártolók ingyenesen vehetnek részt.

 

További programok:

Esti online tárlatvezetés

A Magyar Nemzeti Galéria remekművei

Helyszín: Online

Munkácsy Mihály, Paul Gauguin, Szinyei-Merse Pál, Claude Monet

Festők, múzsák, szeretők

Helyszín: Online

Virtuális utazásunk során múzsák, festői szerelmek, inspiráló szerelmi történetek nyomába eredünk.

Online előadás Bellák Gáborral

Esti online tárlatvezetés

Kisszebentől a nagy motívumig

Helyszín: Online

Csontváry Kosztka Tivadar meseszerű tájai

Esti online tárlatvezetés

VÁR(lak)!

Helyszín: Online

Milyen jelentéstartalmak kapcsolódhatnak a magyar várakat ábrázoló festményekhez?