En

Borszerda | FEKETE

Online jegyvásárlás

Borszerda | FEKETE

2021. szeptember 15.

18:00 - 22:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria egyik legnépszerűbb programsorozata, a Borszerdák idén immár tizedik alkalommal várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat. A rendezvény ismét izgalmas programot kínál: szerda esténként különleges kiállításokkal, izgalmas tárlatvezetésekkel, előadásokkal, élő zenével és borkóstolóval készülünk. Az idei Borszerdák témája: Színek, ízek, képek, s ennek megfelelően a júliusi vörös, kék, zöld és arany után a szeptemberi programok középpontjában a fekete és fehér állnak.

Egy üveg bor nem csak annak a természeti környezetnek és adottságait foglalja magába, ahol született, hanem a kitartó emberi munkát és az bor megalkotójának lelkét is. Ez tesz igazán finommá, igazivá és egyedivé minden italt, Magyarország ráadásul rendkívül gazdag ilyen szempontból is, s a legváltozatosabb íz-élményekkel büszkélkedhetünk.

A tizedik évfordulós Borszerdák meghívott borászatainak képviselőit a szeptemberi alkalmakon is szakmai beszélgetéseken ismerhetik meg. Az őszi eseményeken a bor szerelmese, Kocsis-M. Brigitta a Gere Attila Pincészet és a Bodri Birtok képviselőivel beszélget.

Idén szeptemberben különleges kiállítást is láthat a Borszerdák közönsége, ugyanis megtekinthetik a Gerhard Richter. Valós látszat című, a kortárs német művész életművének valamennyi korszakát bemutató grandiózus tárlatot. Ne hagyják ki szeptemberben sem az eseményt és élvezzék a csodálatos panorámát a Nemzeti Galéria teraszáról szeptember 15-én a „Fekete”, 22-én pedig a „Fehér” esteken!

 

 

Bor | Gere Attila Pincészet

A Gere Pincészet évtizedek óta maga a minőség védjegye, megannyi hazai és külföldi elismerésnek köszönhetően mára az ország egyik legismertebb márkaneve. 75 hektár organikusan művelt, Villány legszebb területeiről termelt borai a múlt hét generációjának hagyományát ötvözik a jelen innovatív gondolkodásával. Tökéletesen érett, egészséges szőlő és tudatos hordóhasználat jellemzik a borászat stílusát, melyben felismerhető egyedi elegancia és harmónia borkedvelők sokaságának jelent egyet a tökéletességgel.

Beszélgetés | 20.15-20.45 A bor – és ami mögötte van…

A meghívott borászat képviselőjével Kocsis-M. Brigitta Hevesi Endre-, Zsigmond Márta- és Akadémiai Újságírói-díjas műsorvezető beszélget minden Borszerda-esten. Szerelme a magyar bor, ezért szerzett bortanácsadói végzettséget a Borkollégiumban 2020 márciusában. A pandémia alatt indította BorPortré című online beszélgetős műsorát, melyben a tudományos, az üzleti és a kulturális élet kiválóságaival beszélget egy pohár bor mellett. Vendégei között szerepelt többek között Al Ghaoui Hesna újságíró, Bánki György pszichiáter, Csókay András idegsebész, Juhász Anna irodalmár, Kiss László csillagász, Kürti Sándor üzletember és Zólyomi Zsolt parfümőr is. Kocsis-M. Brigitta emellett a Novum című heti tudományos magazinműsor szerkesztő-műsorvezetőjeként dolgozik, kommunikációs tréningeket tart és rendezvények háziasszonyaként tevékenykedik.

kocsismbrigitta.hu
facebook.com/kocsismbrigitta
borportre.hu
facebook.com/borportre
orszagosbortura.hu
facebook.com/orszagosbortura

Zene | Juhász Gábor Trió

Juhász Gábor Gramofon- és Artisjus-díjas, Jónás Tamással együtt Aegon-társdíjas jazzgitáros és zeneszerző. 2006-ban alapította meg a Juhász Gábor Triót. Több nemzetközi hírű zenésszel játszott már együtt, akik közül Archie Shepp, Palle Mikkelborg, Erik Truffaz, Randy Brecker, Charlie Mariano, Ian Ballamy, Lars Danielsson, Stephen James, Bebo Baldan, Federico Sanesi, Theo Jörgensman mindenképp említést érdemel. 2009-ben 1978 címmel jelent meg szerzõi CD-je. A lemez 2010-ben elnyerte az Év Magyar Jazz Hanglemeze díjat. Juhász Gábor, Lukács Miklós és Szalai Péter 2013-ban rögzített koncertalbuma a Making a Change címet viseli, és John Coltrane A Love Supreme című művének feldolgozása gitárra, cimbalomra és ütőhangszerre. Az albumon ezenkívül Juhász Gábor saját szerzeményei és Lukács Miklós egy Debussy-feldolgozása is hallható. 2015-ben a jazzma.hu közönségszavazata alapján elnyerte Az év jazzgitárosa címet. 2021-ben ugyancsak megkapta Az év jazzgitárosa címet a MagyarJazz portál kritikusi és közönségszavazatai alapján.

Előadás

18.00 Vágyott szépség – a Magyar Nemzeti Galéria preraffaelita kiállítása – A művészkör nőalakjai: alkotók, modellek, szerelmek és élettársak – Plesznivy Edit kurátor előadása

A londoni Tate preraffaelita főműveit felsorakoztató Vágyott szépség című tárlat kilenc témaegység köré szerveződik: Középkori modernek/ Festett költészet/ Világi hit/Modern élet/Természethűség/ Eszményi szerelem/ A lélek szépsége – A test szépsége/Isteni szépség/ Mítoszok és legendák. A kiállított képeken fel-feltűnő, a mozgalomban tevékenyen résztvevő Elizabeth Siddal, Euphemia “Effie” Gray, Fanny Cornforth, Jane Burden, Georgiana Burne-Jones, Maria Zambaco és Emma Madox Brown a preraffaeliták vezéralakjainak – Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais, William Holman Hunt, Ford Madox Brown, Edward Burne-Jones, William Morris – életében főszerepet játszó alkotó társak, modellek, szerelmek, élettársak és hitvesek voltak. A művészcsoport férfi és női tagjai nemcsak művészetükben, hanem életvitelükben is rendhagyó elveket követtek. A szerelemről és szépségről alkotott modern elképzeléseik, valamint a képzőművészetben és a formatervezésben megvalósított közösségi együttműködésen alapuló szemléletük az egész világon elterjedt és például szolgált. Hatásuk jelentős volt az 1900 körüli évek magyar művészetében is, ezért a Nemzeti Galériában Az utópia szépsége. Preraffaelita hatások a századforduló magyar művészetében című, a hazai vonatkozásokat megjelenítő tárlat is kapcsolódik az angol bemutatóhoz.

19.30-20.30 Színek fekete-fehérben: a rézkarc művészete – Földi Eszter előadása

A 19. század második felétől a francia és angol művészek a rézkarc nagy hagyományú technikáját újult érdeklődéssel használták. Ez a rézkarc újjászületése, az „etching revival”, melynek talán legismertebb képviselője James McNeill Whistler. Az előadás során szó lesz a jeles külföldi rézkarcolók tevékenységéről, illetve a rézkarc magyarországi népszerűvé válásáról, a századelő rézkarcolóitól az 1920-as évek rézkarcoló nemzedékéig, és megpróbálunk választ keresni Olgyai Viktor, a nagy hatású rézkarcoló és oktató kérdésére: „Hogy is képes a grafikusművész színértéket adni az abszolút feketével?”

Tárlatvezetések

17.45
Művészek és próféták – Albrecht Zsófia művészettörténész tárlatvezetése Az utópia szépsége kiállításban

18.00, 19.30 és 20.45
A végzet asszonyai – Kund Abigéltől a Fekete Vénuszig – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése 19. századi művek között

18.15, 20.00 és 21.00
Vörös és fekete – Romantikus és realista –  Mácsay Krisztina művészettörténész tárlatvezetése a 19. századi művészet kiállításban.

18.15
Kolozsváry Mariann kurátori tárlatvezetése a …félig kép, félig fátyol… Gedő Ilka grafikái című kiállításban

18.30, 19.45 és 21.00
Angyalok és démonok – A sötétség vonzásában – Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése a Késő gótikus szárnyasoltárok kiállításban

 19.15
Bódi Kinga kurátori tárlatvezetése a Gerhard Richter. Valós látszat című kiállításban

21.00
Viktoriánus valóság
Albrecht Zsófia tárlatvezetése a Vágyott szépség kiállításban

 

A tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, regisztrációt követően lehet részt venni. Regisztráció 30 perccel az adott vezetés kezdete előtt a Csontváry-fordulóban található regisztrációs pontnál. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

 

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

MEGKÖZELÍTÉS

A kupola 21.30-ig látogatható.

Múzeumunk látogatásának aktuális feltételeiről itt tájékozódhat.

A vonatkozó 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet értelmében a rendezvényt jelenleg csak a COVID-19 ellen védett felnőtt személyek és a kíséretükben érkező 18. életévüket még be nem töltött, kiskorú személyek léphetnek be.

A rendelet kötelez bennünket ennek ellenőrzésére, ezért sajnos nem áll módunkban beengedni  azokat, akik nem tudják felmutatni a magyar hatóság által kiállított (illetve elfogadott külföldi) védettségi igazolványukat. A középiskolás korúaknak védettségi igazolvány nélkül az életkorukat kell igazolniuk, és csak védett felnőtt felügyeletében léphetnek be.

KÉRJÜK, HOGY VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYUKAT ÉS SZEMÉLYAZONOSSÁGOT IGAZOLÓ FÉNYKÉPES OKMÁNYUKAT FELTÉTLENÜL HOZZÁK MAGUKKAL!

A látogatók számára továbbra is javasolt a maszkhasználat, a kihelyezett kézfertőtlenítők használata és 1,5 méteres távolság betartása. Ajánljuk és köszönjük, ha egymásra ügyelve eleget tesznek ennek.

Jegyárak:
TELJES ÁRÚ: 3 800 Ft
KEDVEZMÉNYES*: 2 800 Ft
TELJES ÁRÚ GERHARD RICHTER KIÁLLÍTÁS LÁTOGATÁSSAL: 4 200 Ft**

KEDVEZMÉNYES GERHARD RICHTER KIÁLLÍTÁS LÁTOGATÁSSAL: 3 200 Ft**

2021. augusztus 27-től látogatható a Gerhard Richter. Valós látszat című időszaki kiállításunk, mely az este folyamán is megtekinthető.
Helyszíni jegypénztárainkban is lehetőség lesz belépőjegyet váltani a Borszerda eseményre, illetve kiegészítő jegy váltására az alapjegy mellé a Valós látszat című kiállítás megtekintéséhez.

Borszerdáinkon nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör tagokat: a Mecénások mellett 2021-ben a Pártoló tagok is ingyenesen vehetnek részt a Borszerda eseményeken. Regisztráció

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
– az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogatják;
– 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek, és egy EGT tagállam állampolgárai.

**2021. augusztus 27-től látogatható a Gerhard Richter. Valós látszat című időszaki kiállítás. A Borszerda ideje alatt belépés kombinált (Borszerda – Gerhard Richter kiállítással) jegy váltásával lehetséges, melynek teljes ára 4200 Ft.

A Múzeum+ 2020 bérletek felhasználhatók bármelyik Borszerda eseményen is.

 

Főtámogatók: MVM és OTP Bank

Együttműködő partnerek: BorPortré és Országos Bortúra

További programok:

Táncra fel! – Tárlatvezetés gyerekeknek a Dancing 1925 – Magyar művészek a párizsi éjszakában című kiállításban

Helyszín: B épület 1. emelet, grafikai kabinet

Táncos lábú szobrokkal és zenélő képekkel ismerkedünk a Galériában

Dancing 1925 – Magyar művészek a párizsi éjszakában

Helyszín: C épület, földszint

Amikor a filmek még némák voltak – Tárlatvezetés gyerekeknek az Art deco-kiállításban

Helyszín: C épület, földszint

Alig 100 évet ugrunk vissza az időben, mégis, mintha egy másik világba csöppennénk.

Borszerda | CSONTVÁRY – GULÁCSY

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Idén is várjuk a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat