En

FÉNY ÉS ÁRNYÉK

Online jegyvásárlás

FÉNY ÉS ÁRNYÉK

Esti program
Magyar Nemzeti Galéria
2023. július 05.

18:00 - 22:00

Ha szerda, akkor Borszerda a Magyar Nemzeti Galériában – 2023-ban immár tizenkettedik alkalommal!

Legnépszerűbb programsorozatunk idén is rendhagyó múzeumi programmal várja a képzőművészet és a bor rajongóit. A rendezvény ismét színes programot kínál júliusban szerda esténként: különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a művészet rajongóit. Az idei Borszerdák tematikái különböző ellentétpárokra épülnek: a fény és árnyék, a klasszikus és kortárs, a szent és profán, valamint az öröm és bánat témakörét járjuk körbe a nyáresti programokon.

A júliusi Borszerda-estek meghívott borászatai a Pannonhalmi Főapátsági Pincészet, a badacsonyi Laposa és Málik Pincészet, valamint az etyeki Haraszty Pincészet – a borászatok képviselőivel az idei eseményeken is Kocsis-M. Brigitta műsorvezető beszélget.

Júliusban különleges időszaki kiállítások is láthatók a programsorozaton: a Gulácsy. Na’Conxypan hercege című Gulácsy Lajos életmű-kiállítás és a grafikai kísérőtárlat. Az érdeklődőket tárlatvezetések várják minden borszerda-esten a Gulácsy-kiállításban, illetve két estén a tárlathoz kapcsolódó előadást is hallhatnak, Bellák Gábor kurátortól és Kelen Anna művészettörténésztől.

Ne hagyják ki idén sem a Borszerdákat, és élvezzék a csodálatos panorámát a Magyar Nemzeti Galéria teraszáról egy-két finom pohár bor társaságában! És ne feledjék: szeptember 13-án és 20-án lesz egy-egy további Borszerda-esemény, az őszi események meghívott borászatai a Harsányi és a Günzer Pincészetek.

 

BOR | Pannonhalmi Főapátság borászata
A Pannonhalmi Főapátság borászata Magyarország legrégebbi szőlészeti-borászati hagyományokkal bíró pincészete. A 996-ban „Pannónia Szent Hegyén” letelepedett bencés szerzetesek templomuk és monostoruk felépítésével egy időben újjáélesztették a rómaiak által meghonosított, de időközben feledésbe merült szőlőművelő-borkészítő tradíciót. Jelenleg 50 hektáros összterületen saját kézben folyik a szőlőtermesztés, amely birtokrendszer 2010-ig évről évre teljesen újratelepítésre került. Az új pincészet a legmodernebb technológiával van felszerelve, míg borkészítési koncepciójának alapja a gravitációs anyagmozgatási rendszer, amelynek révén évi mintegy 400 000 palack kimagasló minőségű, a termőhely és a szőlőfajták sajátosságait magán hordozó bor készítésére nyílik lehetőség.

19.00 ELŐADÁS
Az impresszionizmus legnagyobb mesterei és hatásuk a 20. századi művészetben I Sepsey Zsófia művészettörténész előadása
Színek, fények, árnyékok – az impresszionista festők igyekeztek mindezt festményeiken megjeleníteni. A szabadban festettek, témáikat a hétköznapi élet határozta meg: napfényes tájképek, mozgalmas életképek jellemzik művészetüket. Az előadáson Monet, Pissarro, Renoir műveit nézve a 19. század második felének izgalmas világában merülünk el.
Monet, Pissarro és Renoir művei megtekinthetőek a múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményében. 

Az előadás várható időtartama: 50-60 perc
Helyszín: Főépület, I. emelet, 19. századi művészet kiállítás, Szalonfal

TÁRLATVEZETÉSEK

18.00, 21.00 Holdsarló és csillagkoszorú | Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése a Késő gótikus szárnyas oltárok kiállításban
Találkozási pont: I. emelet, Szárnyas oltárok

18.00 Candles light the way | English Language guided tour by Alexandra Hegedus visual artist
Meeting point: Main building, 1st floor, at the entrance of the exhibition Art in the 19th Century

18.15 Lajos, elér-e hozzád még a hangunk? Miért szeretjük ma Gulácsyt? | Halász Rita, író, művészettörténész tárlatvezetése a Gulácsy-kiállításban
Találkozási pont: Főépület, földszint, Gulácsy-kiállítás bejárata

19.00, 20.00, 21.00 Művésznők a művészek árnyékában – alkotó feleségek a 20. században | Molnár Brigitta művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: Főépület, II. emelet, Modern idők kiállítás bejárata

19.15, 20.30 A gyertyafény útján | Hegedűs Alexandra képzőművész tárlatvezetése
Találkozási pont: Főépület, I. emelet, 19. századi kiállítás bejárata

19.30 Álmokból szőtt birodalom | Koós Nikolett múzeumpedagógus tárlatvezetése a Gulácsy-kiállításban
Találkozási pont: Főépület, földszint, Gulácsy-kiállítás bejárata

20.30 Un peintre extraordinaire au 20e siécle- Lajos Gulácsy | visite guidée en francais par la historien d’art Zsofia Sepsey
Point de rencontre: l’entrance de l’exposition Gulácsy

ZENE | Párniczky András és Ajtai Péter
Párniczky András gitáros, zenekarvezető és Ajtai Péter nagybőgős együtt több mint 200 koncerten lépett már fel, egyebek között olyan helyszíneken, mint a New York-i Guggenheim Múzeum, a Brüsszel Bravo Művészeti Fesztivál, az athéni Technopolis Jazz Fesztivál vagy a budapesti Zeneakadémia. Duójuk egy moszkvai felkérés kapcsán alakult 2018-ban, amelynek műsorában egyaránt szerepelnek a Nigun és a Párniczky Quartet repertoárjának darabjai, valamint olyan népszerű jazz sztenderdek, amelyeket egy időben Dresch Mihály, Baló István és más kiváló magyar zenészek társaságában adtak elő. A jazz, a klasszikus és a népzene elemeinek szerves kapcsolódása a szabadzenei formákkal teszi különösen izgalmassá kettejük közös koncertjét.

BESZÉLGETÉS
20.15 A bor – és ami mögötte van…
 A Pannonhalmi Főapátság borászatának képviselőjével Kocsis-M. Brigitta beszélget.
Kocsis-M. Brigitta Hevesi Endre-, Zsigmond Márta- és Akadémiai Újságírói-díjas műsorvezető, a Tudományos Újságírók Klubjának elnöke, végzett bortanácsadó. Jelenleg a Novum TV heti tudományos magazinműsorának szerkesztő-műsorvezetőjeként, rendezvények háziasszonyaként és coachként tevékenykedik. Harmadik éve a Borszerdák A bor – és ami mögötte van… című programjának a műsorvezetője és saját elmondása alapján, ez az egyik legjobban várt eseménye az évben.
https://kocsismbrigitta.hu/

Helyszín: Főépület, I. emelet, kupolatér

 

 

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

MEGKÖZELÍTÉS

A kupola 21.30-ig látogatható.

Jegyárak:

TELJES ÁRÚ: 4800 Ft
KEDVEZMÉNYES*: 3600 Ft
(*Azon látogatóink számára, akik normál nyitva tartás alatt legalább 50% mértékű kedvezményes jegyre jogosultak.)

Borszerda ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagokat, akik 2023-ban is ingyenesen vehetnek részt a Borszerda eseményeken, előzetes regisztrációt követően. További információ
Pártoló tagok kedvezményes jegyet válthatnak a múzeum jegypénztárában.

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
– az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogatják;
– 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek vagy akik egyéb kedvezményben részesülnek (és egy EGT tagállam állampolgárai),
– Pártoló Baráti Kör tagok

Főtámogatók: MVM és OTP Bank

Tovább olvasom

További programok:

Tárlatvezetések
Olasz nyelvű vezetés

Visita guidata in italiano

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Kurátori tárlatvezetés

BETELT | Képek a műteremből | Csizmadia Krisztina kurátor...

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Tárlatvezetések
Séták a Galériában

Kriptától a kupoláig – Épületséta

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Gyerekszakkör

Kreatív alkotótér

8–13 éveseknek   |   15 fő
Szakkör

Alkoss!

16+   |   15 fő