En

SZENT ÉS PROFÁN

Online jegyvásárlás

SZENT ÉS PROFÁN

Esti program
Magyar Nemzeti Galéria
2023. július 12.

18:00 - 22:00

Ha szerda, akkor Borszerda a Magyar Nemzeti Galériában – 2023-ban immár tizenkettedik alkalommal!

Legnépszerűbb programsorozatunk idén is rendhagyó múzeumi programmal várja a képzőművészet és a bor rajongóit. A rendezvény ismét színes programot kínál júliusban szerda esténként: különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a művészet rajongóit. Az idei Borszerdák tematikái különböző ellentétpárokra épülnek: a fény és árnyék, a klasszikus és kortárs, a szent és profán, valamint az öröm és bánat témakörét járjuk körbe a nyáresti programokon.

A júliusi Borszerda-estek meghívott borászatai a Pannonhalmi Főapátsági Pincészet, a badacsonyi Laposa és Málik Pincészet, valamint az etyeki Haraszty Pincészet – a borászatok képviselőivel az idei eseményeken is Kocsis-M. Brigitta műsorvezető beszélget.

Júliusban különleges időszaki kiállítások is láthatók a programsorozaton: a Gulácsy. Na’Conxypan hercege című Gulácsy Lajos életmű-kiállítás és a grafikai kísérőtárlat. Az érdeklődőket tárlatvezetések várják minden borszerda-esten a Gulácsy-kiállításban, illetve két estén a tárlathoz kapcsolódó előadást is hallhatnak, Bellák Gábor kurátortól és Kelen Anna művészettörténésztől.

Ne hagyják ki idén sem a Borszerdákat, és élvezzék a csodálatos panorámát a Magyar Nemzeti Galéria teraszáról egy-két finom pohár bor társaságában! És ne feledjék: szeptember 13-án és 20-án lesz egy-egy további Borszerda-esemény, az őszi események meghívott borászatai a Harsányi és a Günzer Pincészetek.

 

BOR | Laposa Pincészet
Egy család, egy borászat, egy birtok és sok-sok gasztronómiai élmény a beach foodtól a modern bisztrókonyháig. A Laposa-birtok mára Badacsony egyik legkedveltebb borászatává vált, bemutatva a borvidék minden ízét és értékét. Családjuk alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal foglalkozik, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek. Fontosnak tartják, hogy Badacsonyt és a Badacsonyi borvidéket megismertessék a világgal, és olyan fenntartható fejlődésre törekszenek, amely összhangban van a természet ritmusával. Fontos céljuk, hogy igazi életpályamodellt biztosítsanak a helyi fiatalok számára, példázva, hogy vidéken is nagyszerűen lehet boldogulni.

19.00 ELŐADÁS
Szent és profán Gulácsy Lajos művészetében | Bellák Gábor művészettörténész, a Gulácsy életmű-kiállítás kurátorának előadása
Gulácsy Lajos művészetében kiemelkedő szerepe van a szentség és a profán dolgok kapcsolatának. Képeinek eszményi alakjai egyrészt papok, szerzetesek, szüzek és szentek, másrészt pedig hétköznapi emberek, szajhák, bűnösök, gonosztevők. Eszmény és valóság között egyetlen más művésznél nem feszült akkora szakadék, mint épp Gulácsynál. Az előadás a szent és a profán ábrázolásának szempontjából tekinti át Gulácsy Lajos művészetét.
Az előadás várható időtartama: 50-60 perc
Helyszín: Főépület, I. emelet, 19. századi művészet kiállítás, Szalonfal

TÁRLATVEZETÉSEK  

18.00, 19.30 Gulácsy és a rokokó reneszánsza | Bán Blanka művészettörténész tárlatvezetése a Gulácsy-kiállításban
Találkozási pont: Főépület, földszint, Gulácsy-kiállítás bejárata

18.15 Beauty in ordinary things – English Language guided tour by Alexandra Hegedus visual artist
Meeting point: Main building, 1st floor, at the entrance of the exhibition Art in the 19th Century

18.30, 19.30, 20.30 A jó és a rossz harca – a gótika művészete | Várkonyi Enikő művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: Főépület, információs pult

19.00, 20.00, 21.00 Szakrális témák a kortárs művészetben | Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése a Lépésváltás kiállításban
Találkozási pont: Főépület, III. emelet, kupolatér

20.00, 21.00 A hétköznapiság szépsége | Hegedűs Alexandra képzőművész tárlatvezetése
Találkozási pont: Főépület, I. emelet, 19. századi kiállítás bejárata

ZENE | Karosi Júlia és Oláh Krisztián
Karosi Júlia egyéni hangvételű vokális műsorával a hazai és külföldi színpadokat is bejárta az utóbbi évtizedben. Az énekesnő saját szerzeményei mellett előszeretettel nyúl népdalokhoz és klasszikus szerzők darabjaihoz. Without Dimensions című albumán állandó magyar zenésztársai mellett a többszörös Grammy-díjas New York-i gitáros, Ben Monder is közreműködött. A lemez komoly szakmai elismeréseket kapott külföldön: a Jazz Weekly oldalán a hét albumának választották, amerikai és a legjelentősebb német nyelvű jazz-magazinok pozitív kritikája mellett a BBC Music Magazine is négy csillagosra értékelte.

Az énekesnő zenész partnere a nagyszerű fiatal zongorista, zeneszerző: Oláh Krisztián, aki a klasszikus zenei elemeknek és a kortárs jazz improvizatív sodrásának szerves kapcsolódásából építi dinamikus zenéjét és egyéni stílusát. Kimagasló zeneisége már fiatalon megmutatkozott, mindössze húsz éves volt, amikor a Montreux-i Jazz Fesztiválon 3. helyezést ért el. 2018-ban ő volt az első magyar jazz zongorista, aki a Thelonious Monk Institute által rendezett nemzetközi zongoraverseny washingtoni döntőjébe jutott.

Kettőjük koncertje műfajokon átívelő, sokszínű zenei utazást ígér, spontán improvizációkkal átszőve.

BESZÉLGETÉS
20.15 A bor – és ami mögötte van…
A Laposa Pincészet képviselőjével Kocsis-M. Brigitta beszélget.
Kocsis-M. Brigitta Hevesi Endre-, Zsigmond Márta- és Akadémiai Újságírói-díjas műsorvezető, a Tudományos Újságírók Klubjának elnöke, végzett bortanácsadó. Jelenleg a Novum TV heti tudományos magazinműsorának szerkesztő-műsorvezetőjeként, rendezvények háziasszonyaként és coachként tevékenykedik. Harmadik éve a Borszerdák A bor – és ami mögötte van… című programjának a műsorvezetője és saját elmondása alapján, ez az egyik legjobban várt eseménye az évben.
https://kocsismbrigitta.hu/

Helyszín: Főépület, I. emelet, kupolatér

 

 

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

MEGKÖZELÍTÉS

A kupola 21.30-ig látogatható.

Jegyárak:

TELJES ÁRÚ: 4800 Ft
KEDVEZMÉNYES*: 3600 Ft
(*Azon látogatóink számára, akik normál nyitva tartás alatt legalább 50% mértékű kedvezményes jegyre jogosultak.)

Borszerda ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagokat, akik 2023-ban is ingyenesen vehetnek részt a Borszerda eseményeken, előzetes regisztrációt követően. További információ
Pártoló tagok kedvezményes jegyet válthatnak a múzeum jegypénztárában.

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
– az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogatják;
– 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek vagy akik egyéb kedvezményben részesülnek (és egy EGT tagállam állampolgárai),
– Pártoló Baráti Kör tagok

Főtámogatók: MVM és OTP Bank

Tovább olvasom

További programok:

Tárlatvezetések
Olasz nyelvű vezetés

Visita guidata in italiano

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Kurátori tárlatvezetés

BETELT | Képek a műteremből | Csizmadia Krisztina kurátor...

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Tárlatvezetések
Séták a Galériában

Kriptától a kupoláig – Épületséta

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Gyerekszakkör

Kreatív alkotótér

8–13 éveseknek   |   15 fő
Szakkör

Alkoss!

16+   |   15 fő