En

BORSZERDA // Szüret határok nélkül

Online jegyvásárlás

BORSZERDA // Szüret határok nélkül

2020. szeptember 09.

18:00 - 22:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Ha szerda, akkor Borszerda!

A bor ugyanúgy kultúránk része, mint képzőművészetünk – keresve sem találhatnánk jobb párost náluk. A mindig nagy sikerrel zajló esti programsorozat ezúttal is garantálja az egyedülálló hangulatot, a város fölé nyúló páratlan panorámát, a mennyei borokat, a csodálatos műalkotásokat, kellemes élőzenét és hiánypótló művészettörténeti érdekességeket! Az est programja ezúttal a Delacroix-tól Vasarely-ig. Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből című kiállításunkhoz kapcsolódik.

Töltsön velünk egy kellemes estét és természetesen egy-két finom pohár bort, minden este más borászat jóvoltából!

 

BOR | Villa Pátzay Borbirtok

A Villa Pátzay Borbirtok hisz Badacsony kimagasló adottságaiban és egyediségében. Céljuk, hogy mindenkori tudásuk szerint, a helyi adottságokra alapozva élménygazdag, tiszta és elegáns borokat készítsenek. A terület és az évjárat sajátosságait szeretnék kifejezésre juttatni. Tudatosan ötvözik a modern borászati technológiát a badacsonyi borkészítési hagyományokkal. Ez magában foglalja a magyar tölgyfa hordók használatát is, mely hozzájárul a régió különleges karakterének kifejezéséhez.

ZENE | Gyárfás Family Trió

A Szabó Gábor-díjas gitárművész, „Gyafi” nem szorul bemutatásra, hiszen évek óta ő vezeti a jazzma.hu olvasói és kritikusi népszerűségi szavazólistáit. Állandó fellépője a külföldi és hazai fesztiváloknak, kluboknak, az utóbbi években fellépett Izraelben, Kenyában, Indonéziában és Qatarban is. Két tehetséges fia külföldön végezte a zenei tanulmányait: Attila dobos, Hollandiában, a hágai királyi konzervatóriumban és az amszterdami akadémián szerezte diplomáit, Péter zongorista, aki a grazi akadémián diplomázott, és jelenleg Helsinkiben, a Sibelius akadémia hallgatója. Műsorukon népszerű jazzstandardek feldolgozásai szerepelnek egyedi, kreatív előadásmódban, valamint néhány friss, saját szerzeményük is.

ELŐADÁS | 19.00-20.00 A vonal az elmozdult pont nyoma – Halász Rita előadása

Az előadáson megvizsgáljuk, hogy milyen eszközei vannak a képzőművészetnek, mellyel a természetben megfigyelt mozgásokat visszaadhatja és ez hogyan változott a 19. és 20. században. Összehasonlítjuk Chassériau táncosnőjét Courbet birkózóival, megnézzük, melyik mozdulat adja jobban vissza a mozgás folytonosságát. Ezután megfigyeljük a tudományos-technikai képalkotás módszerét, teszünk egy kört a kinetikus művészet világában, majd Vasarely különös érzékcsalódást keltő op-art művészetével is foglalkozunk.
Helyszín: 19. századi állandó kiállítás, C épület 1. emelet

BESZÉLGETÉS | 20.15–20.45 A BOR – és ami mögötte van…
Helyszín: C épület 1. emelet

TÁRLATVEZETÉSEK

18:00, 20:00 és 21:00 – Az egzotikustól a különösig: kalandor festők nyomában a 19. századi magyar és nemzetközi gyűjteményben – Krasznai Réka művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: 19. századi állandó kiállítás, C épület 1. emelet

18:30, 19:30 és 20:30 – A romlás virágai – szerelem és vágy a századforduló festészetében – Király Zsuzsanna tárlatvezetése
Találkozási pont: Modern idők kiállítás, C épület 2. emelet

A járványügyi helyzetre való tekintettel tárlatvezetéseinken korlátozott számban lehet részt venni. Maximális létszám: 20 fő. Regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben, aznap 17 órától.

ART BONBONS | Klasszikus és kortárs reflexiók zene és tánc a gyűjteményekben

Az este folyamán a kiállítótérben meglepő dolgok történnek. Volt már olyan érzésed, hogy mennyire jól illene egy műtárgyhoz egy fülbemászó dallam vagy egy mozdulat, amely kifejezi az érzést, a pillanatot, a röppenő csodát, amit egy műtárgy megfigyelésekor átélünk? Az este folyamán megelevenednek mozdulatok, amelyek színesítik, gazdagítják, kiegészítik a látható tárlatot.

Nyereményjáték: a kérdéseinkre helyesen válaszoló vendégeink között egy kétszemélyes Sunday Brunch vouchert sorsolunk a Danubius Hotel Gellértben.

 

Javasoljuk, hogy takarják el szájukat és orrukat maszkkal vagy sállal, melynek viselése a tárlatvezetéseken résztvevők számára kötelező.

A tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

MEGKÖZELÍTÉS: a Széll Kálmán térről és a Deák térről busszal, a Clark Ádám térről gyalog, busszal vagy siklóval, a Dózsa György tér felől az OSZK-gyorslifttel, vagy a Várkert Bazár felől gyalog.

A rendezvény érvényes múzeumi belépőjeggyel vagy Borszerda jeggyel látogatható.
A nappali kedvezmények érvényesek az estére váltott belépők esetében is.
A kupola 21.30-ig látogatható.

A rendezvényen a Baráti Kör Mecénások és a Baráti Kör Pártolók ingyenesen vehetnek részt.

 

További programok:

Esti online tárlatvezetés

A Magyar Nemzeti Galéria remekművei

Helyszín: Online

Munkácsy Mihály, Paul Gauguin, Szinyei-Merse Pál, Claude Monet

Festők, múzsák, szeretők

Helyszín: Online

Virtuális utazásunk során múzsák, festői szerelmek, inspiráló szerelmi történetek nyomába eredünk.

Online előadás Bellák Gáborral

Esti online tárlatvezetés

Kisszebentől a nagy motívumig

Helyszín: Online

Csontváry Kosztka Tivadar meseszerű tájai

Esti online tárlatvezetés

VÁR(lak)!

Helyszín: Online

Milyen jelentéstartalmak kapcsolódhatnak a magyar várakat ábrázoló festményekhez?