En

Borszerda | VÖRÖS

Online jegyvásárlás

Borszerda | VÖRÖS

2021. július 07.

18:00 - 22:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria legnépszerűbb nyári programsorozata, a Borszerdák idén immár tizedik alkalommal várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat. A rendezvény ismét izgalmas programot kínál júliusban: szerda esténként különleges kiállításokkal, izgalmas tárlatvezetésekkel és előadásokkal, élő zenével és borkóstolóval készülünk. Az idei Borszerdák témája: Színek, ízek, képek, s ennek megfelelően minden héten másik szín – vörös és kék, zöld és arany – áll a programok középpontjában.

Egy üveg bor nem csak annak a természeti környezetnek és adottságait foglalja magába, ahol született, hanem a kitartó emberi munkát és az bor megalkotójának lelkét is. Ez tesz igazán finommá, igazivá és egyedivé minden italt, Magyarország ráadásul rendkívül gazdag ilyen szempontból is, s a legváltozatosabb íz-élményekkel büszkélkedhetünk.

A tizedik évfordulós Borszerdák meghívott borászatainak képviselőit szakmai beszélgetéseken ismerhetik meg. Az idei eseményeken a bor szerelmese, Kocsis-M. Brigitta beszélget a Pannonhalmi Főapátsági pincészet, a Laposa Pincészet, az Etyeki Kúria, a Villa Pátzay Pincészet képviselőivel.

Idén nyáron különleges kiállítást is láthat a Borszerdák közönsége: a júliusi esteken megtekinthetik a Vágyott szépség című, a londoni Tate képtár egyedülállóan gazdag preraffaelita gyűjteményének remekműveiből válogatott tárlatot.

2021. július 7-én, 14-én és 21-én a Magyar Nemzeti Galériában, míg az utolsó, július 28-ai programon – rendhagyó módon – a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban lesz a Borszerda est. Ne hagyják ki idén sem az eseményt és élvezzék a csodálatos panorámát a Nemzeti Galéria teraszáról, vagy a Hopp Múzeum csendes szigetét az Andrássy út forgatagában!

 

Bor | Pannonhalmi Főapátság borászata

A Pannonhalmi Főapátság borászata Magyarország legrégebbi szőlészeti-borászati hagyományokkal bíró pincészete. A 996-ban „Pannónia Szent Hegyén” letelepedett bencés szerzetesek templomuk és monostoruk felépítésével egy időben újjáélesztették a rómaiak által meghonosított, de időközben feledésbe merült szőlőművelő-borkészítő tradíciót. Jelenleg 50 hektáros összterületen saját kézben folyik a szőlőtermesztés, amely birtokrendszer 2010-ig évről évre teljesen újratelepítésre került. Az új pincészet a legmodernebb technológiával van felszerelve, míg borkészítési koncepciójának alapja a gravitációs anyagmozgatási rendszer, amelynek révén évi mintegy 400 000 palack kimagasló minőségű, a termőhely és a szőlőfajták sajátosságait magán hordozó bor készítésére nyílik lehetőség.

Beszélgetés | 20.15-20.45 A bor – és ami mögötte van…

A meghívott borászat képviselőjével Kocsis-M. Brigitta Hevesi Endre-, Zsigmond Márta- és Akadémiai Újságírói-díjas műsorvezető beszélget minden Borszerda-esten. Szerelme a magyar bor, ezért szerzett bortanácsadói végzettséget a Borkollégiumban 2020 márciusában. A pandémia alatt indította BorPortré című online beszélgetős műsorát, melyben a tudományos, az üzleti és a kulturális élet kiválóságaival beszélget egy pohár bor mellett. Vendégei között szerepelt többek között Al Ghaoui Hesna újságíró, Bánki György pszichiáter, Csókay András idegsebész, Juhász Anna irodalmár, Kiss László csillagász, Kürti Sándor üzletember és Zólyomi Zsolt parfümőr is. Kocsis-M. Brigitta emellett a Novum című heti tudományos magazinműsor szerkesztő-műsorvezetőjeként dolgozik, kommunikációs tréningeket tart és rendezvények háziasszonyaként tevékenykedik.

kocsismbrigitta.hu
facebook.com/kocsismbrigitta
borportre.hu
facebook.com/borportre
orszagosbortura.hu
facebook.com/orszagosbortura

Zene | Oláh Kálmán

Oláh Kálmán szólistaként és a saját zenekaraival is jelentős nemzetközi sikereket aratott, évtizedek óta kiemelkedő nemzetközi előadók, sztárok rendszeres partnere. Nemcsak előadóművészként, hanem zeneszerzőként is a világ élvonalába tartozó művész: számos nemzetközi, előadói díja mellett megnyerte a legrangosabb amerikai zeneszerzői díjat, a Thelonious Monk Jazz Composers Competition fődíját is. A világhírű zenészekből álló zsűri 2006-ban több száz mű közül választotta a legjobbnak Oláh Kálmán Always című kompozícióját. Szerzeményeiben egyéni módon ötvözi a klasszikus zene, a jazz és a népzene hagyományait. Minden területen alaposság, igényesség, elmélyültség és kreativitás jellemzi – ennek lehetnek tanúi a július 7-i Borszerda vendégei is, akik szólókoncerten hallgathatják a kitűnő zongorista játékát.

Előadás | 19.00-20.00 Skarlát, gránát, rózsa – Munkácsy párizsi szalonja és a vörös árnyalatai – Krasznai Réka művészettörténész előadása

„Ez a gránátvörös velúrba öltöztetett és japán kézimunkákkal díszített szalon az ízlés csodája.” Munkácsy hercegeket megszégyenítő palotája csakúgy, mint szalonjában rendezett híres fogadásai a 19. század végi Párizs fő látványosságai közé számítottak. Minden pénteken mintegy ötven kocsi vitte oda a legválogatottabb társaságot délutáni teára. A Munkácsy-rezidencia – a kor eklektikus divatjának megfelelően vörösekben és zöldekben pompázó, színgazdag enteriőrjével – valóságos múzeum volt, tele műkincsekkel és kuriózumokkal. Bár teljes egészében lehetetlen rekonstruálni a palotabelsőt, a rengeteg képi és szöveges forrásnak köszönhetően mégis képet kaphatunk arról, milyen érzés lehetett belépni a festőfejedelem otthonába.

Tárlatvezetések

18.00 | 19.00 | 20.00 | Lángoló szerelem – szenvedélyes történetek a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében – Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése

18.15 | 20.15  | 21.15 | Bíbor, bársony, vörös – 20. századi textúrák, érzések, élmények vörös festékbe mártva – Koós Nikolett múzeumpedagógus tárlatvezetése

18.30 | 19.30 | 20.30 |  Energia és hiány – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése

19.15 | Százados László kurátori tárlatvezetése a Vagy-vagy. Baranyay András: Önarckép Jane Morisszal című időszaki kiállításban

 

A tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, regisztrációt követően lehet részt venni. Regisztráció 30 perccel az adott vezetés kezdete előtt a Csontváry-fordulóban található regisztrációs pontnál. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

MEGKÖZELÍTÉS: a Széll Kálmán térről busszal, a Clark Ádám térről gyalog, busszal vagy siklóval, a Dózsa György tér felől az OSZK-gyorslifttel, vagy a Várkert Bazár felől gyalog.

A kupola 21.30-ig látogatható.

Múzeumunk látogatásának aktuális feltételeiről itt tájékozódhat.

A vonatkozó 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet értelmében a rendezvényt jelenleg csak a COVID-19 ellen védett felnőtt személyek és a kíséretükben érkező 18. életévüket még be nem töltött, kiskorú személyek léphetnek be.

A rendelet kötelez bennünket ennek ellenőrzésére, ezért sajnos nem áll módunkban beengedni  azokat, akik nem tudják felmutatni a magyar hatóság által kiállított (illetve elfogadott külföldi) védettségi igazolványukat. A középiskolás korúaknak védettségi igazolvány nélkül az életkorukat kell igazolniuk, és csak védett felnőtt felügyeletében léphetnek be.

KÉRJÜK, HOGY VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYUKAT ÉS SZEMÉLYAZONOSSÁGOT IGAZOLÓ FÉNYKÉPES OKMÁNYUKAT FELTÉTLENÜL HOZZÁK MAGUKKAL!

A látogatók számára továbbra is javasolt a maszkhasználat, a kihelyezett kézfertőtlenítők használata és 1,5 méteres távolság betartása. Ajánljuk és köszönjük, ha egymásra ügyelve eleget tesznek ennek.

Jegyárak:
TELJES ÁRÚ: 3 800 Ft
KEDVEZMÉNYES*: 2 800 Ft

Borszerdáinkon nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör tagokat: a Mecénások mellett 2021-ben a Pártoló tagok is ingyenesen vehetnek részt a Borszerda eseményeken. Regisztráció

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
– az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogatják;
– 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek, és egy EGT tagállam állampolgárai.

A Múzeum+ 2020 bérletek felhasználhatók bármelyik Borszerda eseményen is.

 

Főtámogatók: MVM és OTP Bank

Együttműködő partnerek: BorPortré és Országos Bortúra

 

További programok:

Séták a Galériában

Monet, Gauguin, Pissarro a Nemzeti Galériában

Helyszín: D épület, I. emelet

Séták a Galériában - Tárlatvezetés az újrarendezett 1800 utáni nemzetközi kiállításban

Merüljünk el ennek a páratlan korszaknak a hangulatában, az elegancia, a luxus és a szépségápolás világában.

Tetszettek a Pagony Kiadó Képtelen képrablás című mesekönyv képei?

Dancing 1925 – Magyar művészek a párizsi éjszakában

Helyszín: C épület, földszint

We are offering a guided tour for our English-speaking guests in the exhibition From Delacroix to Vasarely – Collection of International Art after 1800.