En

Csontváry Kosztka Tivadar művészete

Online jegyvásárlás

Esti online tárlatvezetés

Csontváry Kosztka Tivadar művészete

2021. június 12.

18:30 - 19:30

Helyszín: Online

A már-már megszállott küldetéstudattal rendelkező Csontváry Kosztka Tivadar a modern magyar művészet egyik legeredetibb alkotója volt. Lehetetlen egyetlen stílusba vagy izmusba sorolni. Csontváry Csontváry, az utánozhatatlan Napút-festő, akinek – bár életében nem értették meg – művei végül megértek a halhatatlanságra. Iskolába járás helyett a természetben gyönyörködött, majd rövid egyetemi kitérő után patikusként kezdett dolgozni, amikor egy olyan isteni hangot hallott, amely felbolygatta egész életét. A sorsa megpecsételődött. Mi köze volt Csontvárynak a nagy reneszánsz mesterhez, Raffaellóhoz és saját kortársához, az akkor már szinte világsztár Munkácsyhoz? Miért jelentősen több a tájkép az életművében, mint a portréfestmény? Miért utazgatott olyan elszántan élete során? Mit gondolt Csontváry művészetéről Pilinszky János és Weöres Sándor? Milyen festői módszerrel és szimbólumrendszerrel alkotott Csontváry? Kik voltak a múzsái és hogyan jelennek meg a képein? Mi történt a fantasztikus hagyatékkal a művész halála után?

„Él a fény, él a szín, de a levegő létezik” – fogalmazott a festő. Merüljenek el az előadás során a fantasztikus Csontváry fényeiben és színeiben, megismerve az életmű jelentős részét.

További információ és részletek a muzeumpedagogia@mng.hu email címen vagy a +3620 439 7408 telefonszámon.

Max. résztvevő szám: 50 fő
Platform: ZOOM
Az online előadás hossza: 60 perc
Részvételi díj: 1000 Ft/fő
A tárlatvezetést tartja: Bán Blanka

Az előadás a Magyar Nemzeti Galéria Zoom felületén zajlik. A belépéshez szükséges linket a Jegymester weboldalán való vásárlást követően, a Vásárlásaim menüpont alatt találja.

 

Újranyitási kedvezmény online közönségünk számára

Online tárlatvezetéseinken, előadásainkon résztvevőket kedvezménnyel várjuk: ha bármelyik intézményünk online programjára szóló jegyét kinyomtatva vagy telefonon bemutatja a Szépművészeti Múzeum vagy a Nemzeti Galéria pénztárában, a kiállítások teljes árú belépőjéből 1000 Ft kedvezményt biztosítunk a helyszínen. A kedvezmény a január 1-je óta váltott online programok jegyére érvényes visszavonásig, és más kedvezménnyel nem vonható össze.

További programok:

Szünetelő | Fák, virágok, tájak

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Nyári foglalkozások a Nemzeti Galériában

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA | FORDULÓPONTOK

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

A gyönyörű műalkotások, a páratlan panoráma és a jó hangulat idén is garantált!

A preraffaelita művészet és a viktoriánus vallástörténet összefüggései

Helyszín: Online

Péteri Éva előadása