En

Gerhard Richter – A látszat művészete, a művészet látszata

Online jegyvásárlás

Gerhard Richter – A látszat művészete, a művészet látszata

2021. október 08.

16:00 - 17:30

Helyszín: A épület

Kurátori tárlatvezetés Bódi Kingával

Gerhard Richter 1961-ben (újra)kezdett életművében hatvan éve központi szerepet tölt be a valóság és a látszat közötti határ folyamatos elmosása, a különböző „realitások” ábrázolhatóságának, valamint az adott pillanat megragadásának és egy szempillantás alatt történő szertefoszlásának a kérdése. Richter mesterien és tudatosan használ mindent a modern festészet és régebbi korok művészetének kritériumaiból (elsősorban Tiziano, Vermeer, Caspar David Friedrich festészetéből), kipróbálja az elődök adta témákat és formákat, miközben úgy teremt folyamatosan újabb és újabb, egymástól a végtelenségig különböző festői univerzumokat, hogy eltávolít magától minden megelőzőt, megfosztja a témákat, az előzményeket és saját jelenét is a szubjektivitástól.

Götz Adriani német művészettörténész egy néhány évvel ezelőtti interjúban megkérdezte Gerhard Richtertől, hogy visszatekintve közel hatvanéves munkásságára, büszke-e arra, amit elért. Richter a maga önkritikus, visszafogott, de őszinte módján csak ennyit válaszolt:
„Fenntartásokkal és fáradozásokkal, meggyőzhető vagyok erről. […] Mindazonáltal úgy gondolom, hogy minden művészgenerációnak megvan az a félelme, hogy már mindent megtettek előtte, és már nem tud újat mutatni. Amennyiben azonban sikerül leküzdeni ezeket a kételyeket, remélhetőleg csak az akarat és az erő marad, hogy elkezdje az ember, hogy következetesen folytassa és azután az egészet a lehető legmagasabb szinten művelje. Meggyőződésem, hogy legyen bármilyen eltérő is a felfogásunk bizonyos kérdésekben, a sokat becsmérelt és gyakran halottnak nyilvánított festészet melletti örök kitartás különbözteti meg Baselitzet, Kiefert, Polkét és különböztet meg engem is másoktól.”

 

A program betelt! Következő alkalom: november 5.

Maximális létszám: 20 fő
Kiegészítő jegy ára (amely az időszaki kiállításra szóló belépőjeggyel együtt érvényes): 1000,- Ft
Belépődíjak
Időtartam: 90 perc

A járványügyi helyzetre való tekintettel nem áll módunkban 20 főnél több látogatót fogadni az előre meghirdetett tárlatvezetéseinken. A jegyvásárlás a Jegymesteren online, illetve a helyszínen érkezési sorrendben történik.

További programok:

Játékos családi délelőtt gyerekeknek az Őszi Szünetben

A festészet mint absztrakció | Fehér Dávid művészettörténész előadása

Helyszín: A épület

A Gerhard Richter. Valós látszat című kiállítás kísérőprogramja

Előre meghirdetett vezetés

Gerhard Richter. Valós látszat

Helyszín: A épület

Tárlatvezetés a világhírű kortárs német képzőművész, Gerhard Richter műveiből rendezett kiállításban

Távolítás | Czene Márta festőművész rendhagyó tárlatvezetése

Helyszín: A épület

A Gerhard Richter. Valós látszat című kiállítás kísérőprogramja