En

Hosszított péntek esti nyitvatartás

Online jegyvásárlás

Hosszított péntek esti nyitvatartás

2020. október 30.

14:00 - 20:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Nemcsak a természet árnyalatai, hanem a múzeumi élet is színes októberben a Magyar Nemzeti Galériában. Megértjük, ha nem győzi kivárni a hétvégét és szívesen leengedne már péntek délután, hiszen hogyan is indulhatna kellemesebben a hétvége annál, mintha már pénteken elkezdjük? Október 30-i, péntek esti programunkon ráadásul a legnagyobb világsztárok társaságát élvezheti a múzeumban: Monet és Renoir után Sean Scully is megérkezett a galériába grandiózus retrospektív kiállításával és magával ragadó alkotásaival.

A kurátori tárlatvezetésen mélyebben is megismerheti a kortárs művészet egyik legjelentősebb alkotóját, a Több mint 15 perc hírév címre keresztelt tárlatvezetésen pedig örök klasszikusok várnak Önre. A hosszított nyitva tartású esten szeretettel látjuk egy finom kávéra vagy zamatos pohár borra, esetleg egy mennyei süteményre a büfében, s ha szeretne hazavinni egy darabkát a múzeumból, bátran válogathat a Múzeum Shop szebbnél szebb termékeket tartalmazó kínálatából is. Így biztosan jobban indul a hétvége!

 

PROGRAM:

17.00 Több mint 15 perc hírév – a gyűjtemény leghíresebb művei és művészei – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése

A tárlatvezetés során olyan nagy ívű történeti idősíkot jelenítünk meg a magyar és nemzetközi képzőművészetben, melyben helyet kap például M. S. mester, Székely Bertalan, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Szinyei Merse Pál vagy Csontváry Kosztka Tivadar.

 

18.00 Fehér Dávid kurátori tárlatvezetése a Sean Scully: Átutazó – retrospektív kiállításban

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria a kelet-közép-európai régióban először mutatja be retrospektív igénnyel Sean Scully életművét. Scully az absztrakció legfontosabb kortárs képviselői közé tartozik, akinek művészetét egyszerre jellemzi formai redukció és referenciális gazdagság, geometrikus építkezés és expresszív önkifejezés. Az 1980-as évektől sajátságos képi nyelvet alakított ki, amely látszólag ellentétes minőségek kifinomult szintézisére épül.

A kiállítás az életmű összes meghatározó periódusát áttekinti, az 1960-as évek korai figurális kísérleteitől az 1970-es évek minimalista formanyelvén, az 1980-as évek expresszív sávokból építkező, plasztikai értékű alkotásain át az ablak- és falmotívumokkal asszociálható műcsoportokig, a művész sajátos tájértelmezéseiig, illetve egészen a közelmúlt sokakat meglepő figurális fordulatáig.

További programok:

Ismerje meg részletesebben a középkori Magyar Királyság egyik legnagyobb és leggazdagabb díszű szárnyas oltárát!