En

Irodalmi inspirációk a preraffaeliták és Gulácsy Lajos művészetében

Online jegyvásárlás

Irodalmi inspirációk a preraffaeliták és Gulácsy Lajos művészetében

2021. július 10.

18:30 - 19:20

Helyszín: Online

Győrffy Gabriella előadása

Festészet és költészet kapcsolatának újjáélesztése a preraffaelita művészi koncepció kulcsfontosságú elemét képezte. A preraffaeliták inspirációt merítettek a Bibliából, az artúri mondakörből, Dante, Shakespeare, John Keats, Alfred Lord Tennyson műveiből. A vizuális és verbális művészetekben egyaránt alkotó Gulácsy Lajos a szecesszió összművészeti esztétikájának megfelelően azt vallotta, hogy nincs éles határ a különböző művészeti ágak között. Gulácsy munkássága esetében meghatározó a preraffaelita hatás, innen merítette első művészi inspirációit. A századfordulóig több ismertetés jelent meg magyarul a preraffaeliták munkásságáról, 1901 tavaszán a Műcsarnokban kiállították Edward Burne-Jones, John Everett Millais, William Holman Hunt képeit, ugyancsak 1901-ben könyvek jelentek meg Dante Gabriel Rossettiről és Burne-Jonesról, melyek hamarosan eljutottak Magyarországra is. Előadásomban a preraffaelita művészek és Gulácsy Lajos képein, írásain keresztül mutatom be irodalom és képzőművészet izgalmas kérdéseket felvető, összetett kapcsolatát.

Max. résztvevő szám: 50 fő
Platform: ZOOM
Az online előadás hossza: 50 perc
Részvételi díj: 1000 Ft/fő
Az előadást tartja: Győrffy Gabriella

Az előadás a Magyar Nemzeti Galéria Zoom felületén zajlik. A belépéshez szükséges linket a Jegymester weboldalán való vásárlást követően, a Vásárlásaim menüpont alatt találja.

Újranyitási kedvezmény online közönségünk számára
Online tárlatvezetéseinken, előadásainkon résztvevőket kedvezménnyel várjuk: ha bármelyik intézményünk online programjára szóló jegyét kinyomtatva vagy telefonon bemutatja a Szépművészeti Múzeum vagy a Nemzeti Galéria pénztárában, a kiállítások teljes árú belépőjéből 1000 Ft kedvezményt biztosítunk a helyszínen. A kedvezmény a január 1-je óta váltott online programok jegyére érvényes visszavonásig, és más kedvezménnyel nem vonható össze.

További programok:

Múzeumi világnap

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Szellemi fitnesz

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület

Alkotóprogram a szellem ráncai ellen

Tárlatvezetés | Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek

Helyszín: C épület, földszint

Tárlatvezetés a múzeumi világnap alkalmából

Magyar művészek a párizsi éjszakában

Helyszín: C épület, földszint

Tárlatvezetés a múzeumi világnap alkalmából