En

KLASSZIKUS ÉS KORTÁRS

Online jegyvásárlás

KLASSZIKUS ÉS KORTÁRS

Esti program
Magyar Nemzeti Galéria
2023. július 19.

18:00 - 22:00

Ha szerda, akkor Borszerda a Magyar Nemzeti Galériában – 2023-ban immár tizenkettedik alkalommal!

Legnépszerűbb programsorozatunk idén is rendhagyó múzeumi programmal várja a képzőművészet és a bor rajongóit. A rendezvény ismét színes programot kínál júliusban szerda esténként: különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a művészet rajongóit. Az idei Borszerdák tematikái különböző ellentétpárokra épülnek: a fény és árnyék, a klasszikus és kortárs, a szent és profán, valamint az öröm és bánat témakörét járjuk körbe a nyáresti programokon.

A júliusi Borszerda-estek meghívott borászatai a Pannonhalmi Főapátsági Pincészet, a badacsonyi Laposa és Málik Pincészet, valamint az etyeki Haraszty Pincészet – a borászatok képviselőivel az idei eseményeken is Kocsis-M. Brigitta műsorvezető beszélget.

Júliusban különleges időszaki kiállítások is láthatók a programsorozaton: a Gulácsy. Na’Conxypan hercege című Gulácsy Lajos életmű-kiállítás és a grafikai kísérőtárlat. Az érdeklődőket tárlatvezetések várják minden borszerda-esten a Gulácsy-kiállításban, illetve két estén a tárlathoz kapcsolódó előadást is hallhatnak, Bellák Gábor kurátortól és Kelen Anna művészettörténésztől.

Ne hagyják ki idén sem a Borszerdákat, és élvezzék a csodálatos panorámát a Magyar Nemzeti Galéria teraszáról egy-két finom pohár bor társaságában! És ne feledjék: szeptember 13-án és 20-án lesz egy-egy további Borszerda-esemény, az őszi események meghívott borászatai a Harsányi és a Günzer Pincészetek.

 

 BOR | Haraszthy Pincészet
A borászatot az argentin származású – Kaliforniában és Magyarországon is otthon levő – Carlos Coelho alapította 1996-ban, Etyeken, az Öreghegyen. A névadó Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki példát állított azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Ezt az értékrendet szem előtt tartva készülnek jelenleg is a karakteres borok Pázmányi Dániel borász vezetésével. A pincészet jelenleg 123 hektáron gazdálkodik, ezzel az Etyek-Budai borvidék második legnagyobb szereplője. A Haraszty Pincészet legnagyobb mennyiségben Irsai Olivér, sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir szőlőfajtákkal foglalkozik, de házasítások készítésekor szürkebarát, királyleányka és zenit szőlőfajtákat is használ.

 ELŐADÁS
19.00 Időtlen varázslat – Gulácsy Lajos festészete | Kelen Anna művészettörténész előadása
Reneszánsz dámák, rokokó hercegek, piperkőc gavallérok és firenzei lovagok: Gulácsy Lajos különleges, álmokat és víziókat megjelenítő festészete a korábbi évszázadokba repít vissza. Végletek közt mozgó és ellentmondásos személyisége tetten érhető a művészetében is: egyszerre klasszikus és modern, ahol remekül megférnek egymással a hagyományos művészeti eszmények és az akár avantgárdnak is tekinthető kompozíciók. Lépjünk be együtt ebbe a varázslatos világba!

TÁRLATVEZETÉSEK

18.00, 20.00 Álmokból szőtt birodalom – Gulácsy Lajos művészete | Várkonyi Enikő művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: Főépület, földszint, a Gulácsy-kiállítás bejárata

18.00, 19.15, 20.45 Marokkótól New Yorkig | Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése az 1800 utáni nemzetközi kiállításban
Találkozási pont: Főépület, I. emelet, Nemzetközi gyűjtemény

18.15, 19.30, 20.30 Klasszikus kérdések, kortárs megoldások | Molnár Brigitta művészettörténész tárlatvezetése a Lépésváltás kiállításban
Találkozási pont: Főépület, III. emelet, kupolatér

18.30 | 19.30 „Ez nem pálya, ez élet.” – Gulácsy a művészetről | Horváth Ágnes művészettörténész tárlatvezetése a Gulácsy-kiállításban
Találkozási pont: földszint, Gulácsy-kiállítás

18.30, 19.30, 21.00 Mesterek és tanítványok – Munkácsy Mihálytól Keserü Ilonáig | Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: Főépület, I. emelet, Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig kiállítás

19.00 The Art of Lajos Gulácsy | English language guided tour by Enikő Várkonyi art historian
Meeting point: Main building, Gulácsy. The Prince of Na’Conxypan. The Art of Lajos Gulácsy (1882–1932) exhibition

20.00 Borhi Cecília szín- és stílustanácsadó tárlatvezetése
Ha jól kiválasztott színeket viselünk, az arcunk életre kel, a megjelenésünk pedig összességében üdévé és kiegyensúlyozottá válik. Tudta, hogy a színtanácsadás ugyanazokon az alapelveken nyugszik, mint a festészeti színelméletek? Borhi Cecília szín- és stílustanácsadó rendhagyó tárlatvezetésén a 19. századi művészetet bemutató kiállításban kalauzolja az érdeklődőket a szebbnél szebb női portrék között, saját, szubjektív szemüvegén keresztül. A tárlatvezetés előtt és után Dr. Ragány Angéla és Borhi Cecília, a ColourMyStyle szín- és stílustanácsadói a Munkácsy-fordulóban várják az érdeklődőket.
Találkozási pont: C épület, I. emelet, 19. századi művészet kiállítás

A tárlatvezetés várható időtartama: 45-50 perc

ZENE | Cseke Gábor és Soós Márton
Cseke Gábor Artisjus- és Emerton-díjas zongoraművész, zeneszerző, hangszerelő, valamint Soós Márton nagybőgőművész, zeneszerző a hazai jazzélet két meghatározó alakja. Több mint húsz éve játszanak együtt különböző formációkban, ezek közül meghatározó a Modern Art Orchestra, az Oláh Szabolcs Quintett és a Hajdu Klára Quartet, ahol jelenleg is együtt dolgoznak és alkotnak. Duó felállásban viszont most először lépnek színpadra.

Az est programjában a saját kompozíciók mellett legkedvesebb jazz sztenderdjeik közül válogatnak. Repertoárjukban egyaránt megtalálható a swing, a latin és a balladai stílus. Előadásmódjukban nem a hagyományos szólista és kísérő jelleg dominál, hanem a két hangszer egyenrangú interakciója.

BESZÉLGETÉS | 20.15 A bor – és ami mögötte van…
A Haraszthy Pincészet képviselőjével Kocsis-M. Brigitta beszélget.
Kocsis-M. Brigitta Hevesi Endre-, Zsigmond Márta- és Akadémiai Újságírói-díjas műsorvezető, a Tudományos Újságírók Klubjának elnöke, végzett bortanácsadó. Jelenleg a Novum TV heti tudományos magazinműsorának szerkesztő-műsorvezetőjeként, rendezvények háziasszonyaként és coachként tevékenykedik. Harmadik éve a Borszerdák A bor – és ami mögötte van… című programjának a műsorvezetője és saját elmondása alapján, ez az egyik legjobban várt eseménye az évben.
https://kocsismbrigitta.hu/

Helyszín: Főépület, I. emelet, kupolatér

 

 

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

MEGKÖZELÍTÉS

A kupola 21.30-ig látogatható.

Jegyárak:

TELJES ÁRÚ: 4800 Ft
KEDVEZMÉNYES*: 3600 Ft
(*Azon látogatóink számára, akik normál nyitva tartás alatt legalább 50% mértékű kedvezményes jegyre jogosultak.)

Borszerda ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagokat, akik 2023-ban is ingyenesen vehetnek részt a Borszerda eseményeken, előzetes regisztrációt követően. További információ
Pártoló tagok kedvezményes jegyet válthatnak a múzeum jegypénztárában.

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
– az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogatják;
– 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek vagy akik egyéb kedvezményben részesülnek (és egy EGT tagállam állampolgárai),
– Pártoló Baráti Kör tagok

Főtámogatók: MVM és OTP Bank

 

Tovább olvasom

További programok:

Tárlatvezetések
Olasz nyelvű vezetés

Visita guidata in italiano

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Tárlatvezetések
Séták a Galériában

Kriptától a kupoláig – Épületséta

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Gyerekszakkör

Kreatív alkotótér

8–13 éveseknek   |   15 fő
Szakkör

Alkoss!

16+   |   15 fő

Anna Margit különleges világa

fiatalok és felnőttek   |   17 fő