En

Korniss Farsang

Online jegyvásárlás

Korniss Farsang

2019. február 23.

16:00 - 23:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Itt a farsang! A Magyar Nemzeti Galéria farsangi estje Korniss Dezső-kiállításunkhoz kapcsolódik. „Csak tiszta forrásból” – szól a kiállítás címe, s mi is olyan programokkal készülünk, amelyek valamilyen módon mind a magyar népművészethez, népzenéhez, néphagyományhoz kapcsolódnak.

A délutáni gyerekprogramok 16 órától kezdődnek workshoppal, speciális tárlatvezetéssel és zenés foglalkozással. A népzenei gyökerű, de nagyon is modern zenéhez ezúttal táncházi hangulatot biztosítunk. S ha már farsang, lesz jelmezverseny is, természetesen a népviseletek és a népi motívumok jegyében.

 

TÁRLATVEZETÉSEK a Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső művészetében című kiállításban

18.00 Privát Korniss. A MúzeumCafé és az Artmagazin közös tárlatvezetése
A különleges este alkalmat kínál arra, hogy a képek között kicsit többet beszélgessünk a magánemberről: kik voltak a barátai, hogyan élt, alkotott és mulatott, hogyan élte át a háború éveit. A két tárlatvezető, Gréczi Emőke, a MúzeumCafé és Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője a pálya áttekintését történetekkel színesíti az “ismeretlen” Korniss Dezsőről.

19.00 Jankovics Marcell filmrendező, rajzfilmrendező, művelődéstörténész, könyvillusztrátor tárlatvezetése

20.00 Kurátori vezetés Kolozsváry Mariannával

 Találkozási pont a tárlatvezetéseknél: C épület földszint, információs pult
 A tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembevételét!
Találkozási pont: C épület, földszint, infopult

 

TÁRLATVEZETÉSEK az állandó gyűjteményben
19.30 Takarásban – Mindennapok álarcai – Ki van a portré mögött? Mi jelenik meg egy-egy arcon és mi az, ami takarásban marad? Kutakodó tárlatvezetés a 19. és a 20. századi gyűjteményben Koós Nikolett vezetésével
Találkozási pont: a 19. századi gyűjtemény bejáratánál

DÉLUTÁNI MATINÉ PROGRAM A KICSIKNEK
16.00 Tárogató – gyerekeknek szóló tárlatvezetés „Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében” című kiállításban Sepsey Zsófiával

16.00-18.00 A Magyar Zene Háza a Korniss kiállításhoz kapcsolódóan népi hangszerkészítéssel készül.  A kézműves foglalkozáson a gyerekek és a szülők közösen készíthetnek például tilinkót, tolósípot, szívószálsípot.
„Legyen a zene mindenkié!” Kodály Zoltán mottóját követve a Magyar Zene Háza a zene és a zene élményének megismertetését tűzte ki célul. Az intézmény célja, hogy minél több család, gyerek és fiatal felnőtt életében helyet kapjon a zene és a zene élménye.

 

18.00 MAGYAR NÉPMESÉK SZAXOFON-NARRÁCIÓVAL – Tóth Viktor jazzkoncertje
Tóth Viktor a fiatal magyar jazz generáció egyik legtehetségesebb képviselője. Climbing with mountains című albuma 2007 legjobb jazzlemeze díjat nyert, 2011-ben pedig a Fidelio országos szavazásán 2010 jazzszemélyiségének választották. Saját magát mégis egy úton járó kereső emberként látja, zenei törekvéseiben az egyetemes harmóniával vágyik egységre.
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató előadásában Viktor a vetített népmeséket narrálja, követi szaxofonjátékával, ahogy tették ezt a némafilmek korában zongorán. Projektje nagy sikert aratott az Egyesült Államokban, Berlinben, a bécsi Anilogue Filmfesztiválon és Erdélyben is.

20.30 GÓBÉ ZENEKAR KONCERT ÉS TÁNCHÁZ
A Góbé zenészeinek természetes az autentikus népzene jelenléte a városi kultúrában, amit saját zenei anyanyelvként, önkifejezésként használnak. Ugyanilyen magától értetődő a könnyű- és a klasszikus zene jelenléte zenéjükben, hiszen ezek is kulturális identitásuk részei. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan.
A koncert után fergeteges táncház veszi majd kezdetét a Galéria Báltermében.

21.00 A TÜCSÖKLAKODALOM ÉS A FEJE TETEJÉRE ÁLLÍTOTT VILÁG. Korniss Dezső képeiről.
Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusának előadása.

18.00-21.00 PÁLINKAKÓSTOLÁS
Az Alexander Pálinkaház jóvoltából első 300 vendégünk a karszalagja mellé kóstolókupont kap ajándékba. A kupon 1 cl mennyiségű kóstolóital átvételére jogosít az Alexander kihelyezett asztalánál, 18:00 és 21:00 óra között a Csontváry pihenőn.

JELMEZVERSENY
Mindig is szeretett volna belebújni egy magyar népmese szereplőjének bőrébe? Tündérszép Ilona vagy Lúdas Matyi? Netán egy takaros menyecske vagy busó? Itt az alkalom a kipróbálására!

A versenyre a helyszínen készült fotóval lehet jelentkezni február 25-ig e-mailben a palyazat@szepmuveszeti.hu e-mail-címen. A nyerteseket e-mailben értesítjük február 27-ig.

  1. díj: Hétvégi kikapcsolódás 2 fő részére a Danubius Hotels Group jóvoltából (Lukács András, Budaörs)
  2. díj: Sunday brunch a Gellértben, 2 fő részére (Kőszegfalvi Eszter, Budapest)
  3. díj: Egy üveg minőségi pálinka az Alexander Pálinkaház jóvoltából (Nyári Éva Sarolta, Diósd)

 

16.00-22.00 WORKSHOP
Workshop kicsiknek és nagyoknak, ahol mindenki elkészítheti saját papír álarcát. Színekből, tollakból és díszítőelemekből nem lesz hiány.
Az est második felében pedig saját textilkonyharuhát lehet festeni a Korniss Dezső kiállításon megismert szűrmotívumokkal.

18.00-23.00 FÉNYFESTÉS
A LaLuz Visuals jóvoltából

 

Jegyárak:
Teljes árú jegy: 3200 Ft ǀ Kedvezményes jegy:* 2400 Ft
Baráti Kör Mecénásoknak és Pártolóknak a belépés INGYENES!

*Hosszított nyitvatartás idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

További programok:

Festményekkel a világ körül – tárlatvezetés gyerekeknek

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület

Színek szárnyán – tárlatvezetés gyerekeknek

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület

VÁLOGATOTT MESTERMŰVEK- A leghíresebb alkotásokról mindenkinek!

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület

Kriptától a kupoláig – épületséta

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület