En

MNG EXTRA – Fókuszban Kisszeben

Online jegyvásárlás

MNG EXTRA – Fókuszban Kisszeben

2020. október 09.

14:00 - 20:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Az október az év egyik legszínesebb hónapja. Úgy színezi a tájat, akár egy festőművész. Nemcsak a természet árnyalatai, hanem a múzeumi élet is színes ebben a hónapban a Magyar Nemzeti Galériában: több évtizedig tartó restaurálási munkálatok után újra teljes pompájában látható a fenséges kisszebeni főoltár, megnyílt az Összetartozunk. A Trianon előtti Magyarország rajzban elbeszélve című kiállításunk és október közepétől a grandiózus Sean Scully – Átutazó. Retrospektív kiállítás is látogatható.

Ha nem győzi kivárni a hétvégét és szívesen leengedne már péntek délután, a Galéria lebilincselő programokkal várja. Október 9-én, 16-án és 30-án magával ragadó tárlatvezetések és előadások sorával készülünk egy belépőjegy áráért – csak győzzön válogatni közülük! Minden péntek délután más és más tematikán van a hangsúly, de egy dolog biztosan közös: a Galéria a megszokott színvonalú és elragadó művészettörténeti érdekességekkel várja Önt ezúttal is! Két programpont között szeretettel látjuk egy finom kávéra vagy zamatos pohár borra, esetleg egy mennyei süteményre a büfében, s ha szeretne esetleg hazavinni egy darabkát a múzeumból, bátran válogathat a Múzeum Shop szebbnél szebb termékeket tartalmazó kínálatából is.

MNG Extra – hogy jól induljon a hétvége!

 

15.00 Budapesten a kisszebeni oltár – már a millennium óta… – Poszler Györgyi művészettörténész kurátori tárlatvezetése a Késő gótikus szárnyas oltárok című kiállításban
A Sáros megyei Kisszeben Keresztelő Szent János-plébániatemplomából származó főoltárt és a két legimpozánsabb mellékoltárt – „műtörténeti becsük” megőrzésének szándékával – 1896-ban szállították az ország ezredéves fennállását ünneplő fővárosba. A virtuózan faragott, páratlan szépségű alkotás jelentőségét Poszler Györgyi, a Régi Magyar Gyűjtemény főmuzeológusa ismerteti bővebben.
Találkozási pont: D épület 1. emelet, Késő gótikus szárnyas oltárok kiállítás

15.30 A királyfi könyve – Hessky Orsolya művészettörténész kurátori tárlatvezetése az Összetartozunk című kiállításban
Az Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben című, a 19. század végén és a századfordulón megjelent kiadványsorozat illusztrációi közül közel 60 alkotást válogatott ki Hessky Orsolya az újonnan megnyílt kiállításunkra. Az 1886 és 1901 között megjelent 21 kötetes munka Habsburg Rudolf trónörökös kezdeményezésére jött létre és a magyar könyvkiadás egyik legnagyobb szabású vállalkozása volt. A „trónörökös könyvé”-nek is nevezett füzetekről és alkotásokról a téma szakavatottja, a kurátor beszél.
Találkozási pont: B épület 1. emelet, grafikai kabinet

16.30 Mindennapok misztériuma – Koós Nikolett múzeumpedagógus tárlatvezetése a Késő gótikus szárnyas oltárok című kiállításban
Miről szólnak a szárnyas oltárok? Mit mutathattak meg Isten egyetemes országának titkából a középkori mindennapokban és mit mutatnak meg a mai ember számára? Koós Nikolett fejti ki bővebben.
Találkozási pont: D épület 1. emelet, Késő gótikus szárnyas oltárok kiállítás

17.30 Rudolf trónörökös nagy könyve (a Wikipédia és a Lonely Planet elődje) – Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése az Összetartozunk című kiállításban
A monumentális kötetsorozatban csak Magyarország 587 tanulmányban és 4529 illusztrációban került bemutatásra. Ebből a képi vállalkozásból csemegézünk és hallhatunk tárlatvezetést a művészettörténész jóvoltából.
Találkozási pont: B épület 1. emelet, grafikai kabinet

18.30 66 évnyi restaurálás tapasztalatai – Dabronaki Béla főrestaurátor, a kisszebeni főoltár restaurátorának előadása a Késő gótikus szárnyas oltárok című kiállításban
A középkori Magyar Királyság egyik legnagyobb és leggazdagabb díszű szárnyas oltárát első ízben az Iparművészeti Múzeumban a millennium évében, majd azt követően a Szépművészeti Múzeumban állították fel 1909-ben, végül az 1944-es budapesti bombázáskor szétbontva menekítették át a múzeum pincéjébe. A sérült táblaképek restaurálása 1954-ben kezdődött el, de a teljes főoltár felújítása csak mostanra fejeződött be. A munka tapasztalatairól Dabronaki Béla főrestaurátor tart előadást.
Helyszín: D épület 1. emelet, Késő gótikus szárnyas oltárok kiállítás

 18.30 Egy királyi palota titkai – Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése
Gondolta volna, hogy a Magyar Nemzeti Galéria épületének egy titkos ajtaján keresztül lehet lejutni a Habsburg nádori Kriptába? Jöjjön el az épületet bemutató sétánkra és fedezze fel az egykori király palota különleges szépségeit! A vezetés lezárásaként az egyik legszebb budapesti panorámát kínáló kupolából is kitekinthet!
Találkozási pont: C épület földszint, Információs pult

 

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és a tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények és a járványhelyzet miatt – csak korlátozott létszámban vehetnek részt. A tárlatvezetéseken a maximális létszám 20 fő, az előadáson 50 fő. Regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben, kizárólag az adott program előtt 30 perccel az Információs pultnál.

A száj és orr maszkkal történő eltakarása kötelező a múzeum teljes területén, amit már a belépésnél ellenőrzünk. Kérjük szíves együttműködésüket.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

További programok:

Különleges/esti programok

BETELT | Textúra | 6. előadás

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

A képzőművészetet, irodalmat és színházat izgalmasan ötvöző Textúra 2022 őszén ismét beköltözik a Magyar Nemzeti Galéria falai közé.

Decemberi témánk: ajándékozás

Adventi tárlatvezetés | Meghittség

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Karácsonyig hétről hétre újabb ünnepi témájú tárlatvezetést ajánlunk

Kurátori tárlatvezetés időszaki kiállításunkban

Séták a Galériában

Monet, Gauguin, Pissarro a Nemzeti Galériában

Helyszín: D épület, I. emelet

Séták a Galériában - Tárlatvezetés az újrarendezett 1800 utáni nemzetközi kiállításban