En

MNG EXTRA – Fókuszban Trianon

Online jegyvásárlás

MNG EXTRA – Fókuszban Trianon

2020. október 16.

14:00 - 20:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Az október az év egyik legszínesebb hónapja. Úgy színezi a tájat, akár egy festőművész. Nemcsak a természet árnyalatai, hanem a múzeumi élet is színes ebben a hónapban a Magyar Nemzeti Galériában: több évtizedig tartó restaurálási munkálatok után újra teljes pompájában látható a fenséges kisszebeni főoltár, megnyílt az Összetartozunk. A Trianon előtti Magyarország rajzban elbeszélve című kiállításunk és október közepétől a grandiózus Sean Scully – Átutazó. Retrospektív kiállítás is látogatható.

Ha nem győzi kivárni a hétvégét, és szívesen leengedne már péntek délután, a Galéria lebilincselő programokkal várja. Október 9-én, 16-án és 30-án magával ragadó tárlatvezetések és előadások sorával készülünk egy belépőjegy áráért – csak győzzön válogatni közülük! Minden péntek délután más és más tematikán van a hangsúly, de egy dolog biztosan közös: a Galéria a megszokott színvonalú és elragadó művészettörténeti érdekességekkel várja Önt ezúttal is! Két programpont között szeretettel látjuk egy finom kávéra vagy zamatos pohár borra, esetleg egy mennyei süteményre a büfében, s ha esetleg szeretne hazavinni egy darabkát a múzeumból, bátran válogathat a Múzeum Shop szebbnél szebb termékeket tartalmazó kínálatából is.

MNG Extra – hogy jól induljon a hétvége!

Az MNG EXTRA – Fókuszban Trianon programra érkező első 25 látogatót ajándékjeggyel várjuk az információs pultnál a Szépművészeti Múzeum Dürer Kora kiállítására.

 

15.00 A kisszebeni főoltár és a felvidéki gótikus szárnyas oltárok – Kuti Alexandra és Pataki Karola művészettörténészek tárlatvezetése a Késő gótikus szárnyas oltárok című kiállításban
A 19. század végén műemlékvédelmi szakemberek irányították a múzeumok figyelmét a felvidéki városok templomaiban álló, rossz állapotú gótikus szárnyas oltárokra. Közülük a századfordulón fővárosi múzeumokba került több darab, melyek ma a Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjteményének legféltettebb kincsei. A tárlatvezetés során a látogatók nemcsak a kisszebeni Kereszelő Szent János-plébániatemplom főoltárának és két legimpozánsabb mellékoltárának történetével ismerkedhetnek meg, hanem a korszak néhány különlegesebb gótikus szárnyas oltárával is.
Találkozási pont: D épület 1. emelet Késő gótikus szárnyas oltárok kiállítás

15.30 Egymásra hangolva – MNG és a Bábszínház gyűjteményének találkozása – Pénzes Boróka és Bada Éva, a kiállítás szervezőinek tárlatvezetése
Egy kiállítási lehetőség nélküli, sosem látott gyűjtemény darabjai kerültek elő a hetvenéves Bábszínház több mint húszezer darabos raktárából. A bábművészet iparművészet, mégis szorosan kapcsolódik a képzőművészethez. A bábokat a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményében úgy helyezték el, hogy párbeszédbe léphessenek egy-egy képpel, hogy a festmények és a bábfigurák akár hangulati, akár történeti szempontból reflektáljanak egymásra. Az egyórás tárlatvezetésén a Galéria műtárgyain keresztül megismerkedhetünk a bábművészettel, a különböző bábtechnikákkal, ismert és kevésbé ismert bábtörténetekkel. A tárlatvezetést felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánljuk.
Találkozási pont: C épület földszint, Információs pult

16.30 A királyfi könyve – Hessky Orsolya kurátor előadása az Összetartozunk című kiállítás kapcsán
A Rudolf főherceg kezdeményezésére 1885 és 1901 között megjelent Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben című kiadványsorozathoz készült összesen mintegy 4500 – magyar részről 1600 –  illusztráció együttesen a 19. századi rajzművészet egyedülálló fejezetét képviseli. A Monarchia szinte valamennyi ismert festője és grafikusa részt vett a vállalkozásban, amely műfaji szempontból is teljes áttekintést nyújt olyan rajzi, grafikai és illusztrációs alapvetésekről, amelyek a későbbiekben is foglalkoztatták a művészeket.
Helyszín: C épület 1. emelet

17.00 A fájdalmas, a magasztos és az örömteli – Koós Nikolett múzeumpedagógus tárlatvezetése a Késő gótikus szárnyas oltárok című kiállításban
A legmélyebb fájdalom, a méltóságos gyász és a kitárulkozó öröm különféle ábrázolásainak bemutatása a késő gótikus szárnyas oltárok táblaképein és szobrain.
Találkozási pont: D épület 1. emelet Késő gótikus szárnyas oltárok kiállítás

17.30 A Monarchia írásban és képben, megjelent! Keresse kéthetente az újságárusoknál! – Földváry Piroska művészettörténész tárlatvezetése az Összetartozunk című kiállításban
A honismereti füzetek az Osztrák–Magyar Monarchia területén élő népeket mutatta be tematikus füzetekben. A kiadvány ötlete Rudolf trónörököstől származott, hogy a megismerés által segítse elő a birodalomban élő népek egymás iránti kölcsönös tiszteletét.
Találkozási pont: B épület 1. emelet, grafikai kabinet

18.30 Időutazás a Palotában – Csiszár Beatrix múzeumpedagógus tárlatvezetése
Nehéz elképzelni, miként nézhetett ki a Magyar Nemzeti Galéria épülete akkor, amikor királyok, majd nádorok lakták. Vajon ki építtette az első palotát a Várhegy platójára? Hogyan és mikor lett a Szent Zsigmond-kápolna altemplomából Habsburg nádori kripta? Sétánk során izgalmas történeteket és érdekes információkat hallhatnak a Budavári Palota történetéről. Ráadásként garantáljuk Budapest egyik leggyönyörűbb panorámáját!
Találkozási pont: C épület földszint, Információs pult

 

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és a tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények és a járványhelyzet miatt – csak korlátozott létszámban vehetnek részt. A tárlatvezetéseken a maximális létszám 20 fő, az előadáson 50 fő. Regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben, kizárólag az adott program előtt 30 perccel az Információs pultnál.

A száj és orr maszkkal történő eltakarása kötelező a múzeum teljes területén, amit már a belépésnél ellenőrzünk. Kérjük szíves együttműködésüket.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

További programok:

Tárlatvezetés a Baráti Kör számára

BAW20 | Lélek és látomás

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület

BAW20 | Sean Scully: Átutazó 1.0 – Tárlatvezetés

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület

Vasárnapi kórusmuzsika

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, I. emelet, kupolacsarnok