En

MÚZEUM+ VASZARY

Online jegyvásárlás

MÚZEUM+ VASZARY

Múzeum+
Magyar Nemzeti Galéria
2022. október 12.

18:00 - 22:00:00

2022-ben a Magyar Nemzeti Galéria
MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM támogatja

 

A következő MÚZEUM+ programot október 12-én este rendezi a Magyar Nemzeti Galéria. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös szervezésű, hosszított esti nyitvatartású programsorozatán minden hónap egyik szerdáján megismerkedhetnek a két intézmény állandó gyűjteményeivel és időszaki tárlataival. A MÚZEUM+ estek fókuszában 2022-ben a társadalom egészét foglalkoztató és a mindennapi életünket meghatározó gondolatok állnak. Talán sosem volt még olyan fontos, mint manapság, hogy tiszteljük egymást és a világot, amelyben élünk, és tudatosítsuk magunkban, hogy a Földet nem szüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. A természeti környezetünk iránt tanúsított felelős magatartás, a fenntarthatóság igénye átszövi hétköznapjainkat, és az innovatív megoldások keresése a múzeumok életében, illetve a művészeti folyamatokban ugyanúgy felmutathatók, mint az élet más területein.

Az október 12-i est középpontjában a fenntarthatóság, illetve a fenntartható divat kérdésköre áll. A MÚZEUM+ VASZARY programon divat- és művészettörténeti sétákon vehetnek részt állandó kiállításainkban, illetve megtekinthetik a Vaszary: Az ismeretlen ismerős című időszaki tárlatot is, számos olyan alkotással, amelyet eddig nem láthatott a közönség. Az est egyik fénypontja a Budapesti Metropolitan Egyetem reprezentatív, Kreatív reflexiók című divatbemutatója lesz. Az egész estés zenei aláfestést Péch Lóránt nagyszerű zongorajátéka adja, egy kreatív workshop keretében pedig kollázst készíthetnek Vaszary János színpompás festményeinek bűvöletében. A művészettörténeti előadás körbejárja, hogy milyen volt a reformkor divatja, mit jelentett atillában megjelenni Pest utcáin, és milyen volt a delnők öltözködésének szimbolikája. A gasztronómiai fogások, a finom borok és a forró teák ezúttal is garantálják, hogy éhségre vagy szomjúságra hivatkozva nem kell idő előtt hazamenniük, és egy felejthetetlen estet tölthetnek el a múzeumban. A programra siket és nagyothalló érdeklődőket is szeretettel várunk a gótikus kiállításban jelnyelvi tolmácsolással tartott tárlatvezetésünkre.

 

 

BOR | Geszler Családi Pincészet
A Móri borvidék emblematikus és meghatározó borászata a Geszler Családi Pincészet. Történetük úgy fonódott össze a borvidékkel, mint az Ezerjó fajtával. Nem is lehet ma már egyiket elképzelni a másik nélkül, a borvidék, a borászat és a szőlő szétválaszthatatlanul együtt él és alakul tovább. A borkészítés már az ötödik generációra öröklődött át, remek boraik, vendégszeretetük messze földön híres. A pincészet sokféle szőlővel dolgozik és nagy szorgalommal és gondossággal készítik italaikat. Irsai Olivér borukból a Vaszary-kiállítás tiszteletére dedikáltak limitált darabszámú palackokat. Az esten természetesen meg is kóstolhatják a Vaszary-bort!

19.00 METU x MNG Fashion Show | Kreatív reflexiók
A Budapesti Metropolitan Egyetemen a divattervezők képzése tízéves múltra tekint vissza. A frissen végzett tehetségek diplomakollekciói idén a Nemzeti Galéria kupolaterében kerülnek bemutatásra. Ebben a reprezentatív térben most újra felfedezhetik azt a vibráló közösségi divatélményt, amiben a járvány miatt már két éve nem lehetett részünk. A BA- és MA- képzésen végzett tervezők kollekcióira éppúgy jellemző a ruhadarabokba oltott pozitivizmus és melankólia, mint az experimentális képzőművészet és a funkcionalista formatervezés összemosása.

A divatbemutató várható időtartama: 30 perc
Helyszín: C épület, III. emelet, kupolatér

TÁRLATVEZETÉSEK

A tárlatvezetések várható időtartama: 25–30 perc

18.00 | 19.30 | 20.45 Századfordulós divat, avagy hogyan öltöztek az 1900-as években? | Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, II. emelet, északi nyaktag

18.15 | 19.30 | 20.45 Gótikus divat | Molnár Brigitta művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, földszint, információs pult

A 19.30-kor kezdődő tárlatvezetéshez siket és nagyothalló érdeklődők is csatlakozhatnak jelnyelvi tolmácsunknak köszönhetően.

18.30 Vaszary Rediscovered: Hidden Treasures
János Vaszary is considered one of the greatest and most adored masters of Hungarian painting, so the colleagues of the Museum were out of joy when they discovered 40 works by him in our collection that no one knew about. The paintings were previously unknown to the public as well as to art historians, since they arrived at the Museum directly from the master’s studio. But how could such a discovery happen and what makes János Vaszary such an outstanding painter? Join our English guided tour and learn about a foremost master of Hungarian fine art distinguished by great stylistic diversity! Familiarise yourself with his newly discovered works and the paintings that encompass virtually his entire oeuvre, from his early impressionistic period to his expressive compositions, from his art deco style in Paris to his Danube Promenade pictures and seaside scenes with a Mediterranean ambiance.

 18.00 | 19.00 | 19.30| 20.00 | 20.30 | 21.00 Ízelítő a Vaszary. Az ismeretlen ismerős című időszaki kiállításból
A kiállítás egy-egy kiemelt műtárgyán keresztül 15 percben mutatjuk be Vaszary János sokoldalú művészetét.
Találkozási pont: C épület, II. emelet, Vaszary-kiállítás

 

18.15 | 19.30 | 20.45 Test/Kultúra – Miért takarjuk el a testünket? Mit merünk megmutatni és mit nem? Hányféle szempont szerint döntünk, mikor reggel a tükörbe nézünk? Rövid, válaszkereső tárlatvezetés az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményben | Koós Nikolett múzeumpedagógus tárlatvezetése
Találkozási pont: D épület, I. emelet, 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény

18.30 A 20. századi divat születése magyar festők képein | Szatmári Judit Anna divattörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, II. emelet, északi nyaktag

19.00 Művészet testközelből – Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése vak és gyengénlátó látogatóink számára
Akadálymentesített tárlatvezetés a Galéria legújabb 3D nyomtatással készült szobormásolatainak segítségével, ahol a tapintáson túl a közös eszmecserén van a főszerep.
Találkozási pont: D épület, I. emelet, Késő gótikus szárnyas oltárok kiállítás (Trónterem)

19.45 Kor/stílus – trendek az 1945 utáni magyar képzőművészetben | Major Sára és Tarr Linda művészettörténészek tárlatvezetése a megújult Lépésváltás – frissítve! kiállításban
Találkozási pont: C épület, III. emelet, Lépésváltás – frissítve! kiállítás

20.30 Mesélő képek – (divat)történetek | Szatmári Judit Anna divattörténész és Bán Blanka művészettörténész közös tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, I. emelet, 19. századi állandó kiállítás

A tárlatvezetések várható időtartama: 45–50 perc

20.15 BESZÉLGETÉS | A bor – és ami mögötte van… | A Vaszary-kiállítás tiszteletére dedikált bor bemutatója
Fischer Brigittával, a Geszler Pincészet képviselőjével Kocsis-M. Brigitta, a Borportré újságírója beszélget.

Kocsis M. Brigitta Hevesi Endre-, Zsigmond Márta- és Akadémiai Újságírói-díjas műsorvezető, a Tudományos Újságírók Klubjának főtitkára és szóvivője. Fő területe a természet- és műszaki tudományok, az innovációs és startup szféra. Jelenleg a Novum című heti tudományos magazinműsor szerkesztő-műsorvezetőjeként és rendezvények háziasszonyaként tevékenykedik. Végzett bortanácsadó, a BorPortré brand alapítója – műsorában szerepelnek a tudományos, az üzleti és az innovációs szféra kiemelkedő szakemberei, akikkel kötetlen hangnemben beszélget hétről hétre egy-egy pohár magyar bor mellett.
https://kocsismbrigitta.hu/
https://borportre.hu/

ELŐADÁSOK

18.15  Az vagy, amit felveszel! – A delnők és az uracsok öltözködésének szimbolikája | Prágai Adrienn művészettörténész előadása
A 19. század társadalmi és történelmi változásai teret engedtek a szimbólumok világának: beszédessé váltak a mindennapi élet tárgyai, tettei, öltözékei. Szorosabb lett-e a női fűző a reformkorban? Mit jelentett atillában megjelenni Pest utcáin? Ezekre a kérdésekre választ adhatnak Barabás Miklós, Borsos József és a század más magyar festőinek csúcsművei.

19.30 Színek – fények – hangulatok. Vaszary újra a Magyar Nemzeti Galériában | Gergely Mariann művészettörténész, a Vaszary-kiállítás kurátorának előadása
A gyűjteményes Vaszary-kiállítás után tizenöt évvel a modern festészet nagy mestere ismét reflektorfénybe kerül a budai várban. Ezúttal olyan alkotásait mutatjuk be, amelyeket még sem a szakma, sem a művészetkedvelő közönség nem ismer. A művész özvegyétől származó múzeumi hagyaték mostanáig lappangó művei közül a legjobb 24 kép frissen restaurálva debütál a tárlaton. A szenzációs újdonságokhoz a Nemzeti Galéria festészeti kollekciójának remekművei és magángyűjteményi ritkaságok társulnak. A közel hetven alkotást bemutató kiállításon Vaszary János művészi munkásságának változatos stíluskorszakai élményszerűen nyomon követhetők.

Az előadások várható időtartama: 50 perc
Helyszín: C épület, I. emelet, 19. századi gyűjtemény, Szalonfal

19.00–21.00 WORKSHOP | Kollázskészítés Vaszary színpompás festményeinek bűvöletében
Csíkos textilek, színes tollak, csillogó gyöngyök és flitterek, esti fények és pompás virágok ragyogó színfoltjai – hogy csak néhány ihlető forrást említsünk Vaszary János bravúros festményeiről. Októberi workshopunkon hagyjuk, hogy kreativitásunk felszabaduljon, és igazi kincsekből válogatva készítjük el a festő műveinek kollázs verzióit.

A workshopot Hegedűs Alexandra képzőművész vezeti.
Helyszín: D épület, II. emelet, déli nyaktag

TEAHÁZ | Big Ben Teaház
Egy hűvös őszi estén már jól esik egy finom forró tea: október 12-én a Big Ben Teaház biztosítja a meleg italokat a művészetkedvelők számára Csontváry Kosztka Tivadar és Mednyánszky László csodálatos festményeinek társaságában. Egy klasszikus gyümölcsteára vagy különlegesebbre vágyik? Válogasson kedvére, és élvezze az íz- és vizuális harmóniát!

ZENE | Péch Lóránt
Péch Lóránt 6 éves korában kezdett el zongorázni, később dobolni is tanult. Az Etűd Zeneiskolában megismerkedett a jazz műfajával, majd az imProSchoolban az elektronikus zenével, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zeneszerzés szakos hallgatója. Zongorajátéka főként a klasszikus zene és a jazz elemeiből táplálkozik. A koncerten ismert sztenderdeket, klasszikus darabokat, illetve saját kompozíciókat ad elő.

 

A kupola 21.30-ig látogatható.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

RÉSZVÉTELI INFORMÁCIÓK

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel látogatható.
Az eseményre helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani.

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

 

Jegyárak:
TELJES ÁRÚ: 4200 Ft

KEDVEZMÉNYES*: 3200 Ft (Azon látogatóink számára, akik normál nyitvatartás alatt legalább 50% -os kedvezményes jegyre jogosultak.)

Múzeum+ ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagokat, akik 2022-ben is ingyenesen vehetnek részt a Múzeum+ eseményeken.
Pártoló tagok kedvezményesen vehetnek részt az eseményen.

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:

– 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek vagy akik egyéb félárú kedvezményben részesülnek (és egy EGT tagállam  állampolgárai),
– Pártoló Baráti Kör tagok

A Múzeum+ eseményre jegyet vásárló látogatóink parkolási lehetőséget válthatnak a Várgarázs területén. A parkolás részleteiről és az igénybevétel módjáról az info@mng.hu e-mail címre történő regisztrálást követően tudunk tájékoztatást adni legkésőbb az esemény napján 14 óráig.

 

Tovább olvasom

További programok:

Előre meghirdetett tárlatvezetés

GULÁCSY. Na’Conxypan hercege

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Előre meghirdetett tárlatvezetés

BETELT | GULÁCSY. Na’Conxypan hercege

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Komolyzenei koncertek

Koncert

fiatalok és felnőttek
Mesebeli kalandok

Tárlatvezetés gyerekeknek

5–8 éves korosztály   |   17 fő