En

MÚZEUM+ Karácsony

Online jegyvásárlás

MÚZEUM+ Karácsony

Múzeum+
Magyar Nemzeti Galéria
2022. december 14.

18:00 - 22:00

2022-ben a Magyar Nemzeti Galéria
MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM támogatja

 

Az idei utolsó Múzeum+ programot december 14-én, szerdán este rendezi a Magyar Nemzeti Galéria. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös, hosszított esti nyitvatartású programsorozatán minden hónap egyik szerdáján megismerkedhetnek a két intézmény állandó gyűjteményeivel és időszaki tárlataival.

Az ünnepekhez közeledve a decemberi Múzeum+ programon velünk együtt hangolódhatnak az év egyik legszebb időszakára, a karácsonyra. Ezen az estén számos különleges programmal várjuk az érdeklődőket. A megtestesülés csodája című művészettörténeti előadáson a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria legszebb karácsonyi tematikájú műveit ismerhetik meg. A múzeum állandó kiállításában kivételesen látható lesz Csók István Züzü a karácsonyfánál című alkotása, amely egy igazi kuriózum a magyar festészet történetében. A tárlatvezetések ugyancsak az ünnep tematikája köré szerveződnek, illetve Zólyomi Zsolt parfümőrt, az egyetlen magyar „orrot” is meghallgathatják, természetesen különleges illatokkal kiegészítve a programot. A Vaszary-kiállításhoz és a festőhöz kapcsolódóan Winkler Nóra Topor Tünde és Gergely Mariann művészettörténészekkel, illetve Virág Judit műkereskedővel beszélget. Az egész estés zenei aláfestést Egri János és fia, Egri János Jr. csodálatos játéka biztosítja, illetve Tóth Szabi szitárművész minikoncertjeit is meghallgathatják a Trónteremben. Az se csüggedjen, aki esetleg lemaradt a novemberi Textúra-programsorozatunkról: Bortnyik Sándor A zöld szamár című festménye előtt felelevenítjük Kemény István írását Béres Miklós és Lábán Katalin előadásában, továbbá egy beszélgetést is hallhatnak az ő részvételükkel, valamint Sardar Tagirovsky rendezővel és Pénzes Boróka projektmenedzserrel. A Múzeum+ programon ezúttal is finom borokkal – az Androsics Birtok jóvoltából –, továbbá mennyei forró teákkal és gasztronómiai finomságokkal készülünk.

 

18.30 BESZÉLGETÉS | A Vaszary-titok | Winkler Nóra művészeti menedzser, Topor Tünde művészettörténész, Gergely Mariann művészettörténész és Virág Judit műkereskedő beszélgetése
Az egyik legsokoldalúbb magyar festő, Vaszary János művészete még jóval a halála után is meg tudta lepni a szakmát: Az ismeretlen ismerős című időszaki tárlat középpontjában a 2016-ban, a véletlennek köszönhetően előbukkant alkotásai állnak. Vaszary a magyar képzőművészet egyik legfontosabb szereplője, morális oszlopa volt, aki nemcsak művészként és teoretikusként, hanem köztiszteletben álló pedagógusként is rendszeresen hallatta hangját a magyar kultúrát érintő fontos kérdésekben. A mester személye, lelke és lenyűgöző festői tudása miatt ő a magyar festészet egyik állócsillaga, aki a műkereskedelemben is remekül szerepel képeivel. Életműrekordját a Virág Judit aukciósház tavalyi árverésén nyerte el, akkor 160 millió forintot ért valakinek egy tengerparti ábrázolása. De miben rejlik Vaszary titka? Erről beszélget Winkler Nóra Gergely Mariann kurátorral, Topor Tünde művészettörténésszel és Virág Judit műkereskedővel.

Helyszín: C épület, I. emelet, 19. századi állandó kiállítás, Szalonfal
A beszélgetés várható időtartama: 45-50 perc

20.00 ELŐADÁS | A megtestesülés csodája: karácsony a művészetben | Cser Judit művészettörténész előadása
Az Angyali üdvözlettől a születésig vezető varázslatos út számtalan kiemelkedő művészt megihletett. Mely emberi érzelmeket emelték ki a késő középkorban és melyekre helyeződött a hangsúly a reneszánsz vagy a barokk időszakban? A háromkirályok vajon tényleg hárman voltak? Hogy került a kisded mellé az ökör és a szamár? Ezekre a kérdésekre is választ keresünk a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria legszebb karácsonyi tematikájú festményei segítségével.

Helyszín: C épület, I. emelet, 19. századi állandó kiállítás, Szalonfal
Az előadás várható időtartama: 50-60 perc

TÁRLATVEZETÉSEK

18.15 | 19.30 | 20.45 Tárlatvezetések a Vaszary. Az ismeretlen ismerős című kiállításban | Koós Nikolett múzeumpedagógus tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, II. emelet, Vaszary-kiállítás
A 19.30-kor kezdődő tárlatvezetéshez siket és nagyothalló érdeklődők is csatlakozhatnak jelnyelvi tolmácsunknak köszönhetően.

18.15 | 20.45 Mákoskalács és fenyőillat – családi portrék és karácsonyi enteriőrök | Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, II. emelet, Modern idők kiállítás

18.15 | 19.30 | 20.45 Karácsony a gótikus oltárok tükrében | Molnár Brigitta művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, földszint, Információs pult

18.30 | 19.45 | 20.45 Téli tájak – barangolás behavazott kertek, hófödte dombok között | Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése
Találkozási pont: D épület, I. emelet, 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény

A tárlatvezetések várható időtartama: 25-30 perc

19.30 | 21.00 Zólyomi Zsolt parfümőr több érzékre ható tárlatvezetése
Helyszín: C épület, I. emelet, 19. századi állandó kiállítás
A tárlatvezetés várható időtartama: 40-45 perc

19.30 Tapints! | Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése vak és gyengénlátó látogatóink számára
Akadálymentesített tárlatvezetés a Galéria legújabb 3D nyomtatással készült szobormásolatainak segítségével, ahol a tapintáson túl a közös eszmecserén van a főszerep.
Találkozási pont: Információs pult
A tárlatvezetés várható időtartama: 30 perc

19.00 Guided tour in English with Zsófia Albrecht Art Historian | Poppyseed cake and pine tree aroma – Christmas interiors and family portraits
What makes an interior a home? Come take a peek into family homes on our masterpieces; a table with poppyseed cake on it, a child with a christmas tree. On our English language guided tour, we will see examples for warmness and intimacy in Hungarian art history.
Meeting point: Building C, 2nd floor, Modern Times exhibition

ZÜZÜ A KARÁCSONYFÁNÁL
Csók István Züzü a karácsonyfánál című 1914-ben festett alkotása különleges a magyar festészet történetében. Csók István imádott kislányáról, Júliáról – akit a beceneve után a legtöbben Züzüként ismerünk – egy sor bensőséges képet festett; a gyermekáldás után az addigi nagy volumenű kompozícióit felváltották a személyesebb hangvételű családi témák és életképek. A festő magánéletének és művészetének is Züzü lett a központja, sőt, a festészetén belül egy úgynevezett Züzü-ciklust (1910–1925) is megkülönböztetünk. A karácsony kivételes, kettős ünnepet jelentett a család számára, lévén ekkor született a kislány is. Valóságos mesevilág rajzolódik ki a Züzüt a fa alatt megörökítő alkotáson, ahol valóság és fantázia összemosódik.

Az egyik legszebb karácsonyi témájú festmény most kivételesen megtekinthető élőben a decemberi Múzeum+ eseményen.

19.30 TEXTÚRA AFTER | Beszélgetés és produkció Bortnyik Sándor A zöld szamár című festményénél
Résztvevők: Sardar Tagirovsky rendező, Kemény István író, Lábán Katalin színésznő, Béres Miklós színész és Pénzes Boróka projektmenedzser, a Szépművészeti Múzeum munkatársa

A képzőművészetet, irodalmat és színházat izgalmasan ötvöző Textúra 2022 novemberében ismét beköltözött a Magyar Nemzeti Galéria falai közé. A koncepció ezúttal is változatlan: a múzeum felkérésére a Galéria egy-egy művéből inspirációt merítve nyolc kortárs magyar szerző írt szöveget, amelyeket színművészek tolmácsoltak az ihlető műalkotások társaságában.

Amennyiben részt vett a novemberi alkalmak egyikén, akkor azért, amennyiben nem, akkor pedig azért érdemes meghallgatni a Textúra-projektről szóló beszélgetést, amelyben szó lesz a létrejöttéről, a rendezői koncepcióról, a munkafolyamat során felmerült esetleges kihívásokról és mindazokról az élményekről, amelyeket átéltek az alkotók és a közönség. A beszélgetés végén Lábán Katalin és Béres Miklós elő is adja Bortnyik Sándor jól ismert festménye előtt a Kemény István által írt szöveget.

A program várható időtartama: 50-60 perc
Helyszín: C épület, II. emelet, Modern idők kiállítás

19.00–21.00 WORKSHOP | Dekupázs karácsonyfadísz-készítés
Jajj de szép a karácsonyfa! De még szebb lehet saját készítésű díszekkel!

A karácsonyi készülődés szellemében e havi workshopunkon gömbdíszeket készítünk. Látogatóink a szívüknek legkedvesebb festmények reprodukcióit használhatják fel egyedi karácsonyfadíszük elkészítéséhez, egy csepp művészetet csempészve a szeretet ünnepébe.
A kreatív workshopot Hegedűs Alexandra képzőművész vezeti.
Helyszín: C épület, II. emelet

ZENE | 18.00–22.00 Egri János és Egri János Jr. fellépése
Egri János Jr. a tavalyi Junior Prima Díj zeneművészet kategóriájának egyik díjazottja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott jazz-ének előadóművészként és jazz-zongoraművészként. Az ifjú tehetség igazi zenészdinasztiába született: a legendás jazzbőgő és basszusgitárművész, Egri János fia. Egri János Jr. rendkívül sokoldalú előadó, hiszen kiváló énekes és zongorista, sokszor a kettőt egyszerre műveli. A Múzeum+ programon édesapjával, Egri Jánossal közösen játszanak. Egri János, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Artisjus- és Szabó Gábor-díjas nagybőgő- és basszusgitárművész sokaknak volt tanára és példaképük mind a mai napig. A nyolcvanas évek óta az egyik legkiválóbb, világot bejárt zenész.
Helyszín: C épület, I. emelet, kupolatér

ZENE | 18.45, 20.00 és 21.15 Tóth Szabi szitárművész minikoncertjei
Tóth Szabi szitárművész 20 perces minikoncertekkel varázsolja el az érdeklődőket a késő gótikus szárnyas oltárok ölelésében, a Trónteremben, ahol a Blup! babzsákjai garantálják a kényelmet.
„A szitárja valóban dalol! A játékából sugárzik a kreativitás és a jókedv” – írta Tóth Szabi szitárművészről az indiai Zeneakadémia tanszékvezetője.
Helyszín: D épület, I. emelet, Trónterem, Késő gótikus szárnyas oltárok kiállítás

BOR | Androsics Birtok
Az Androsics Birtok első szőlőültetvényét Androsics Ferenc 1980-ban vásárolta Szőlősgyörökön. „A föld szeretetét nem lehet megtanulni. Csak az tudja becsülni és értékelni igazán, aki beleszületett ebbe a környezetbe, aki már gyerekkorában felismeri és meglátja benne a szépséget, a föld adta lehetőséget és értéket.” Az Androsics Birtok szőlőültetvényei szépen lassan 60 hektárra bővültek. Amellett, hogy jelentős méretű szántóföldbirtok alakult ki, 13 hektár diót és 6 hektár mogyorót ültettek. 2019-ben közel negyvenéves szőlészeti gyakorlatra támaszkodva megkezdődött a borászat fejlesztése, ahol méltó helyszínt tudtak biztosítani az Androsics-borok születéséhez. 2021-ben készültek el az első tételek.

BOROK ÉS ILLATOK | Illataromák a borok és a parfümök világából…
Ön felismeri a közös aromákat? Az Androsics Birtok érdekes játékra hívja a múzeum látogatóit. A Múzem+ Karácsony eseményen arra invitálják önöket, hogy a megvásárolható tételek illatjegyeit összehasonlítsák a Zólyomi Zsolt parfümőr által bemutatott illatmintákkal! Hogy mik a hasonlóságok? Az Androsics Birtok standjánál kiderül!

TEAHÁZ | Big Ben Teaház
Egy decemberi estén biztosan jól esik egy finom forró tea: a Múzeum+ programon ezúttal is a Big Ben Teaház biztosítja a meleg italokat a művészetkedvelők számára Klasszikus gyümölcsteára vagy különlegesebbre vágyik? Válogasson kedvére, és élvezze az íz- és vizuális harmóniát!

GASZTROÉLMÉNYEK
A Múzeum+ esten garantáljuk, hogy nem kell éhségre vagy szomjúságra hivatkozva idő előtt hazamennie, ugyanis ezúttal is mennyei falatokkal várjuk önöket a földszinten és az I. emeleti kupolatérben. Foglaljon helyet és merüljön el a képzőművészeti és zenei varázslatban!

KARÁCSONYI VÁSÁR A MÚZEUMSHOPBAN
Ajándékozza meg szeretteit egyedi tárgyakkal az idei karácsonyon, és vigyen haza egy darabkát a múzeumból! A Múzeum+ programon különleges, ünnepi meglepetésekkel készülünk a művészet rajongóinak.

 

A kupola 21.30-ig látogatható.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

RÉSZVÉTELI INFORMÁCIÓK

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel látogatható.
Az eseményre helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani.

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Jegyárak:
TELJES ÁRÚ: 4200 Ft
KEDVEZMÉNYES*: 3200 Ft (Azon látogatóink számára, akik normál nyitvatartás alatt legalább 50% -os kedvezményes jegyre jogosultak.)

Múzeum+ ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagokat, akik 2022-ben is ingyenesen vehetnek részt a Múzeum+ eseményeken.

Pártoló tagok kedvezményesen vehetnek részt az eseményen.

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
– 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek vagy akik egyéb félárú kedvezményben részesülnek (és egy EGT tagállam  állampolgárai),
– Pártoló Baráti Kör tagok

A Múzeum+ eseményre jegyet vásárló látogatóink parkolási lehetőséget válthatnak a Várgarázs területén. A parkolás részleteiről és az igénybevétel módjáról az info@mng.hu e-mail címre történő regisztrálást követően tudunk tájékoztatást adni legkésőbb az esemény napján 14 óráig.

Tovább olvasom

További programok:

Tárlatvezetések
Tárlatvezetések
Komolyzenei koncertek

További fontos tudnivalók

Kérjük, hogy az esetleges lemondást legkésőbb a látogatás előtti hétköznap 16 óráig jelezzék e-mailben az alábbi elérhetőségeken.

Hogyan jelezhetem, hogy sajnos mégsem jó a választott időpont?
Kérjük, hogy időben értesítsék a Múzeumpedagógiai Osztályt az esetleges változásokról a muzeumpedagogia@mng.hu e-mail-címen vagy a +36-20-439-7408-as telefonszámon.

A MÁV-START Zrt. díjmentes utazást biztosít a Magyar Nemzeti Galériába látogató magyarországi diákcsoport és kísérőik számára. A díjmentes utazás hétfőtől szombatig vehető igénybe. Visszautazásra a menetjegy csak akkor jogosít, ha a látogatáskor a menetjegyet a Magyar Nemzeti Galéria bélyegzőjével hitelesíti. A „Bejelentés csoportos utazás elszámolásához” nevű nyomtatványhoz az iskola a meghatározott napra érvényes fogadónyilatkozat másolatát is köteles csatolni.

A fogadónyilatkozat innen letölthető. A kitöltött nyilatkozatokat e-mailben várjuk a muzeumpedagogia@mng.hu címen és lepecsételve visszaküldjük.

A csoport késése esetén kérjük, hogy ezt telefonon mielőbb jelezzék az információs pult számára a (+36 1) 469 7788 telefonszámon. Amennyiben a csoport 30 percnél többet késik, a tárlatvezetést vagy a foglalkozást nem áll módunkban megtartani. Egy későbbi időpontban – újabb egyeztetés után – lehetőség van a pótlásra.

Hogyan juthatunk el a Galériába?
Az aktuális közlekedési információkért kérjük tekintse át a látogatói információkat.

Mire kell figyelnem a látogatás napján?
Javasoljuk, hogy a lefoglalt időpont előtt 15 perccel előbb érkezzen meg a csoport. Tárlatvezetőjük a megbeszélt időpont előtt 5 perccel fogja várni Önöket az információs pultnál. A földszinten történő várakozás alatt ügyeljenek arra, hogy a csoport ne zavarja a többi látogatót a jegyvásárlásban, illetve mozgásban.

Hogyan vehetem meg a belépő és a tárlatvezetés/foglalkozás jegyeit?
A múzeumi belépőjegyeket és a tárlatvezetés vagy foglalkozás díját a múzeum jegypénztárában készpénzzel vagy bankkártyás fizetéssel rendezhetik.

Hátizsákot be lehet vinni a múzeumba?
A kabátokat, csomagokat, hátizsákot és minden 30 × 25 × 15 cm-nél nagyobb táskát a ruhatárban kell elhelyezni. Erre a jegyvásárlást követően van lehetőség. Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a kis méretű hátitáskákat csak elől viselve vagy kézben lehet a kiállítótérbe vinni.

Vannak olyan fontos szabályok, amelyeket hangsúlyoznom kell a csoportomnak?
Kérjük, hívják fel a tanulók figyelmét arra, hogy legfeljebb 30 centiméterre közelíthetik meg a műtárgyakat! Étel és ital fogyasztása nem engedélyezett a kiállítóterekben. Csak ceruzát és filctollat lehet használni – zsírkréta, golyóstoll, töltőtoll, pasztellkréta használata nem megengedett. Kérjük, hogy a mobiltelefonokat halkítsák le. Fényképeket az állandó gyűjteményben vaku és állvány nélkül készíthetnek. Időszaki kiállítások esetén a fotózás szabályaival kapcsolatban érdeklődjenek a munkatársainknál.

Hogyan rendelhetek tárlatvezetést és foglalkozást?
Időpont foglalási igényét tárlatvezetéseinkre, foglalkozásainkra és egyéb szolgáltatásainkra a regisztrációs űrlap kitöltésével jelezheti felénk. Amennyiben az űrlap kitöltése folyamán további kérdései merülnének fel, vagy a rendelkezésre álló opciók között nem találna optimálisat, úgy azt az űrlapon a kitöltés végén jelezheti. Munkatársaink ezután két munkanapon belül értesítik foglalásának rögzítéséről.

A bejelentkezés csak az e-mailen küldött visszaigazolással együtt érvényes. A visszaigazolásban szerepel a csoport és a látogatás minden rögzített adata, a díjjal együtt. Csak a honlapon szereplő és e-mailben visszaigazolt árak és adatok mérvadók, szóbeli tájékoztatásra való hivatkozást nem tudunk elfogadni.

További kérdés esetén keressenek minket a muzeumpedagogia@mng.hu e-mail címen, vagy a + 36 20 439 7408 telefonszámon.

Milyen időpontokban igényelhetőek múzeumpedagógiai foglalkozások?
Iskolai csoportok számára tárlatvezetéseket és foglalkozásokat kizárólag előre egyeztetett időpontban, hétfőtől péntekig, 10.00 és 16.00 között tartunk.

Amennyiben már megrendeltem egy foglalkozást vagy tárlatvezetést, kell-e külön regisztrálnom?
Tárlatvezetések és foglalkozások megrendelése esetén nem kell külön regisztrálni.

Mikor kell előzetesen bejelentkezni?
Minden 10 fő feletti, szervezetten érkező csoportnak előzetesen be kell jelentkeznie. Hétköznap legkésőbb a látogatás előtti napon 16 óráig, hétvégi látogatás esetén péntek 12 óráig, online regisztrációval. A bejelentkezés csak a fogadást visszaigazoló e-maillel együtt érvényes. Amennyiben múzeumpedagógiai foglalkozást szeretne igényelni, kérjük, a Múzeumpedagógiai Osztállyal 10 nappal a választott időpont előtt vegye fel a kapcsolatot!

Miben tér el a 60 perces és a 120 perces foglalkozás?
A 60 perces programok során csak a kiállítóterekben zajlik a foglalkozás. A 120 percesek programok műhelymunkával, alkotással egészülnek ki a foglalkoztatóteremben.

Pedagógusként mikor tarthatok órát a múzeumban?
Iskolai csoporttal érkező pedagógusok abban az esetben tarthatnak múzeumi tanórát a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményeiben, ha a látogatás előtt egyeztetnek a Múzeumpedagógiai Osztállyal. Az időszakos kiállításokon a pedagógusok nem tarthatnak csoportfoglalkozást.