En

MÚZEUM+ BENCZÚR

Online jegyvásárlás

MÚZEUM+ BENCZÚR

Magyar Nemzeti Galéria
2021. december 09.

18:00 - 22:00:00

2021-ben a Magyar Nemzeti Galéria
MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM támogatja.

 

Az ünnepek felé közeledve a december 9-i Múzeum+ estünk középpontjában Benczúr Gyula életműve áll. A festőművész a 19. századi magyar akadémikus történelmi festészet kiemelkedő alakja volt, akinek alkotásaival számos reprodukció formájában találkozhattunk már gyermekkorunktól kezdve, és a Magyar Nemzeti Galériába érkezőket is grandiózus remekműve, az 1896-os Budavár visszavétele című festmény fogadja. Az 1875-ös történelmi festészeti versenyen Vajk megkeresztelése című művével díjat nyert, illetve II. Lajos bajor király megbízásából is számos képet festett, ilyen például a 19. századi állandó kiállításunkon látható XV. Lajos és Dubarry asszony című mű. Párizsban, Münchenben, Bécsben és Berlinben egyaránt rangos elismeréseket szerzett, és nem is kérdés, hogy a magyar festészet mindmáig egyik legmeghatározóbb figurája.

A Múzeum+ programon előadás hangzik el Szinyei Merse Pállal való kapcsolatáról, és szó lesz művészetükről is: bár teljesen egy időben alkottak, festészetük mégis nagyon különbözik egymástól. Juhász Anna irodalmár előadásában a művész irodalmi arcképcsarnoka kerül fókuszba, míg a tárlatvezetések a karácsonyra való hangolódás jegyében telnek. Hallhatnak kurátori tárlatvezetéseket az időszaki kiállításainkban, így elmélyülhetnek Szinyei Merse Pál és a szintén kortárs Molnár József életművében, de egy workshop keretében maguk is elkészíthetik az otthoni ünnepi dekorációjukat! Azt ArtBonBon produkció ezúttal sem marad el, és természetesen egész estés zenei műsorral is készülünk, amelyben csodaszép ünnepi dallamok csendülnek fel egy finom pohár bor vagy forró tea mellett.

 

ELŐADÁSOK
18.30 Két barát. Szinyei és Benczúr – Bellák Gábor művészettörténész előadása

Két művész, akiknek pályája 1920-ban zárult le, s akik az 1920 előtti korszak emblematikus alkotói voltak. Kik ők, s mit hagytak hátra maguk után? Benczúr annak az akadémizmusnak volt nagy képviselője, ami még az 1920–1930-as évek művészeti ízlését is meghatározta. Szinyeit azonban az újítók tekintették elődjüknek és példaképüknek. Minden modernista törekvés hazai ősforrása Szinyei művészetéből fakadt. Látszólag két ellentétes ízlés két ellentétes alkotójáról van szó. Két művészről, kiknek hívei szinte harcot vívtak egymással a művészi igazságért, miközben ők ketten a legnagyobb békességben tisztelték egymást s ápolták barátságukat. Mindketten 1920-ban fejezték be földi pályafutásukat. Utánuk pedig igazi űr maradt: művészek ifjabb nemzedékei példaadó, igazi nagy Mester nélkül…

20.00 A kivételes portréfestő, Benczúr Gyula irodalmi arcképcsarnoka, egy világ Petőfitől Mikszáthig – Juhász Anna irodalmár előadása

Benczúr Gyula életében az irodalom fontos szerepet játszott. Nemcsak portréin örökítette meg a művészeti élet nagyságait, de szoros barátságot is ápolt Mikszáth Kálmánnal. Kettejük  levelezése fenn is maradt, ami nemcsak egy barátság, de egyben egy kor tanúsága. Nem tudjuk pontosan, mikortól datálódik Mikszáth Kálmán és Benczúr Gyula, a két nemzeti híresség barátsága, de azt tudjuk, hogy a barátság első írásos nyoma 1909 januárjából kelt. Benczúr Gyuláné rendkívül szellemes levelet írt régi magyar stílusban, amelyben Mikszáthot egy cikk megírásának kötelezettségére emlékezteti. Horpácsi történetek, festmények és könyvek, irodalmi történetek, főszerepben még Petőfi Sándorral, az Olvasó nővel, Trefort Ágostonnal és Narcissusszal – egy ünnepi esten, december 9-én.

TÁRLATVEZETÉSEK
18.45 | 19.45 | 20.45 Színek és fények Szinyei Merse Pál festészetében
Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület földszint, Kép és kultusz kiállítás

18.30 | 19.45 | 21.00 Várakozás – ünnepi hangolódás műalkotásokkal – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése
Találkozási pont: D épület I. emelet, Késő gótikus szárnyasoltárok kiállítás

18.30 | 19.30 | 20.30 Benczúr-Szinyei: közös kezdetek, két véglet – Krasznai Réka, a Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete című kiállítás kurátorának tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület földszint, Kép és kultusz kiállítás

18.45 | 19.45 | 20.45 Történelmi pillanatok – Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület földszint

19.00 A kétarcú Pompeji – Idill és végzet Molnár József képein – Prágai Adrienn kurátori tárlatvezetése
Találkozási pont: B épület I. emelet, grafikai kabinet

ZENE
Fellép: Baka Rebeka és Horváth Zsolt

Baka Rebeka énekes, Bródy János vokalistája. Horváth Zsolt zongorista, jelenleg a Lord zenekar oszlopos tagja, de megannyi helyen megfordult már pályája során. Ők idézik fel a Múzeum+ Benczúr estünkön a közeli és távolabbi múlt ismert dallamait, kellemes ünnepi hangulatot is csempészve produkciójukba.

ARTBONBON
18.00–21.00

Este a múzeumban? Ilyenkor bármi megtörténhet: miért ne perdülhetne valaki táncra a kiállítóterekben? Van, hogy olyan jól illik egy műtárgyhoz egy fülbemászó dallam vagy egy mozdulat, hogy tökéletesen kifejezi az érzést és a vissza nem térő pillanat csodáját. Ebben sem lesz hiány a Múzeum+ esten!

Fellép: Jávor Lili és Kiss Dorina

WORKSHOP
19.00–21.00 Karácsonyi díszkészítés Benczúr ihletésében

Benczúr Gyula nemcsak a portréfestésben remekelt, de az anyagfestés mestere is volt. A művein megjelenő textilek, a vörös bársony, kockás takarók, arany zsinór, fénylő selyem pedig nekünk is tökéletes alapanyagul szolgálnak az ünnepi készülődéshez.

TEAHÁZ
Megértjük, ha a zimankóban jólesne egy csésze meleg tea, így december 9-én a Big Ben Teaház biztosítja a forró italokat a művészetkedvelők számára Csontváry Kosztka Tivadar és Mednyánszky László csodálatos festményeinek ölelésében! Egy klasszikus gyümölcsteára, vagy valami különlegesebbre vágyik? Válogasson kedvére és élvezze az íz- és vizuális harmóniát!

BÜFÉ
A Múzeum+ Benczúr esten garantáljuk, hogy nem kell éhségre vagy szomjúságra hivatkozva idő előtt hazamennie, ugyanis ezúttal is mennyei falatokkal és többek között Pátzay-borokkal is várjuk önöket! Foglaljon helyet varázslatos kupolaterünkben, s merüljön el a képzőművészeti és zenei varázslatban!

A kupola 21.30-ig látogatható.

 A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

RÉSZVÉTELI INFORMÁCIÓK

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel, vagy bérlettel látogatható.

Az este folyamán helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani az eseményre.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények és a járványhelyzet miatt – csak korlátozott létszámban vehetnek részt. A maximális létszám 24 fő, regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben a Csontváry-pihenőn. A regisztráció kezdete 18:00-tól a 19:30-ig tartó vezetésekre, 19:15-től a 19:45 utáni vezetésekre.

A Múzeum+ programon való részvételhez védettség igazolvány szükséges.
Kérjük a fentiek szíves figyelembe vételét!

A szájat és orrot eltakaró maszk viselése kötelező a múzeum teljes területén (kivéve a kávézóban az asztalnál ülve). Kérjük szíves együttműködésüket!

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Jegyárak:

TELJES ÁRÚ: 3800 Ft

KEDVEZMÉNYES*: 1900 Ft (Azon látogatóink számára, akik normál nyitvatartás alatt bármely mértékű kedvezményes jegyre jogosultak.)

Múzeum+ ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör tagokat: a Mecénások mellett 2021-ben a Pártoló tagok is ingyenesen vehetnek részt a Múzeum+ eseményeken. Regisztráció

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
– az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogatják;
– 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek, és egy EGT tagállam állampolgárai.

Tovább olvasom

További programok:

Előre meghirdetett tárlatvezetés

GULÁCSY. Na’Conxypan hercege

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Előre meghirdetett tárlatvezetés

BETELT | GULÁCSY. Na’Conxypan hercege

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Mesebeli kalandok

Tárlatvezetés gyerekeknek

5–8 éves korosztály   |   17 fő
Mesebeli kalandok

Tárlatvezetés gyerekeknek

9-12 éves korosztály   |   17 fő
Családi és gyermekprogramok
Nyári szünetelő

Színpompás Galéria – Fedezd fel a színeket!

5-8 éves korosztály   |   17 fő