En

Múzeum+ CSONTVÁRY

Online jegyvásárlás

Múzeum+

Múzeum+ CSONTVÁRY

2020. október 15.

18:00 - 22:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Csontváry Kosztka Tivadar élete épp olyan izgalmas, mint az alkotásai: vajon mi kell ahhoz, hogy egy végzett gyógyszerész palettára cserélje a pipettát? Annyi bizonyos, hogy 1880. október 13-án valami végérvényesen megváltozott az akkor még patikus Csontváry életében. A későbbi művész gyakran pingált unalomból krikszkrakszokat, ám amikor aznap a patika vezetője megpillantotta az egyik vénycédula hátuljára rajzolt ökrösszekeret, meglepettségében felkiáltott: „Mit csinál: hisz maga festőnek született!” Csontváry, miközben később tüzetesebben is tanulmányozta művét, hangot hallott, amely azt mondta neki: „Te leszel a világ legnagyobb napút festője, nagyobb Raffaelnél.” Csontváry sorsa ekkor végleg megváltozott – ahogy önéletrajzában fogalmazott, „e perctől fogva a világ legboldogabb embere lett”.

Világító sárgák, lángoló pirosak, fájdalmas rózsaszínek és borzongató kékek: micsoda szín- és árnyalatkavalkád! Nem véletlenül kiáltott fel így Pablo Picasso, amikor élőben megtekintette alkotásait Párizsban: „Nem is tudtam, hogy rajtam kívül más nagy festője is volt a századunknak…!”

 

ZENE EGÉSZ ESTE – Dresch Mihály Quartet
A Múzeum+ estéjét felejthetetlen zenei élménnyel koronázzuk meg. Dresch Mihály a magyar jazz egyik meghatározó szereplője. Zenéjében megéli a népi kultúrát és tudatosan képviseli az abban rejlő örökséget: muzsikája sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle. Munkássága világszerte elismert, nemzetközi szinten is az elsők között jegyzett előadó.

Üldögéljen varázslatos kupolaterünkben két programpont között és élvezze Dresch Mihály Quartetjének zenéjét egy pohár zamatos borral a kezében. Csontváry közel-keleti és mediterrán tájakon tett utazásait a kiváló zenész és zenekara autentikus világzenével idézi meg a látogatók számára.

TÁRLATVEZETÉSEK
18.30 és 20.00 – „Ahogy a távoli visszhangok egyberingnak / valami titkos és mély egység tengerén.(Charles Baudelaire: Kapcsolatok Koós Nikolett tárlatvezetése
Gondolatok a megfestett világok mögött meghúzódó megfesthetetlen emberi és művészi megélésekről.
Találkozási pont: C épület 2. emelet, Modern idők

19.30 és 20.45 – Arany égbolt, beszélő képek – a gótikus szárnyas oltárok és táblaképek művészete  Király Zsuzsanna tárlatvezetése
A tárlatvezetés során a gyűjtemény legkorábbi darabjai fedik fel titkaikat. A táblaképek mellett a hosszú restaurációs munkálatok után újra látható kisszebeni Szent János-oltárt is megtekintjük.
Találkozási pont: D épület 1. emelet, Késő gótikus szárnyas oltárok kiállítás

18.00 és 19.15 –Tiszta színek, új utak Csiszár Beatrix tárlatvezetése
A 19. század végén Párizsban minden festő a Szalon elismerésére vágyott. De kik voltak azok, akiket kiutasítottak a Szalonról, s ma, több mint száz év elteltével mégis az ő képeiket keresik és az ő képeikért fizetnek kiemelkedően magas összegeket a műtárgypiacon?
A tárlatvezetés során többek között megismerjük, hogy ki volt Renoir fekvő nőalakjának modellje, hol festette Monet a szilvafáit, mit keresett Gauguin Tahitin és ki volt Rodin múzsája.
Találkozási pont: D épület 1. emelet, 1800 utáni nemzetközi gyűjtemény

19.00 és 20.30 – Kripta és kupola – Éjszaka a város alatt és fölött – Sepsey Zsófia tárlatvezetése
Barangoljuk be együtt a Magyar Nemzeti Galéria épületét! Sétánk során megismerkedünk a Habsburg nádori kriptával, a csodálatos panorámát kínáló kupolával és az épület további különleges részeivel.
Találkozási pont: C földszint, Információs pult

19.45 és 21.00 – Különcök és keresők – Földváry Piroska tárlatvezetése
Az igazság nyomában, a lehetetlent kutatva, elveszve egy nagy kút feneketlen mélységében. Tárlatvezetés a Lépésváltás. Az 1945 utáni magyar művészet című kiállításban.
Találkozási pont: C épület 3. emelet, Lépésváltás kiállítás

ELŐADÁSOK
18.00  A hiedelmektől megszabadított Csontváry – Velledits Lajos festő-restaurátor előadása
Velledits Lajos azon kívül, hogy megkísérli Csontváry személyét az őt behálózó mendemondáktól megszabadítani, arról is mesél, mivel és hogyan festett a művész. Csontváry egy jól felépített sajátos munkamenet szerint dolgozott, amelyről eddig nagyon keveset hallhattunk. A restaurátor bemutatja azokat a vizsgálatokat, amelyek segítségével sikerült rekonstruálni a művész palettájának színeit. Ismert tény, hogy a Csontváry-hamisítványok mennyisége meghaladja a mester eredeti műveinek számát. A hamisítványokkal azért is érdemes foglalkozni, mert eladásuk is a Csontváry-életmű köré szőtt hiedelmekkel áll összefüggésben. A képhamisítás a festészet torzszülöttje. De „Aki a művészetet önmagáért szereti, annak sokszor a legszerényebb művészeti megnyilatkozások szerzik a legnagyobb örömet – jegyezte meg Scherlock Holmes, miközben félredobta a Daily Telegraph hirdetési oldalát…”(Conan Doyle: Holmes kalandjai, A vérbükkös tanya)

19.00 A Napút festője és a magyar irodalom – Széchenyi Ágnes irodalomtörténész előadása
Csontváry Kosztka Tivadar képei, de  feltételezett és bizonyított pszichotikus érintettsége (hallucinációi) és csak későn felismert zseni sorsa megihlette a 20. századi magyar költőket is. Többek között Nagy László, Pilinszky János, Jánosy István és Marno János írtak a Csontváry-jelenségről, róla, hatásáról – olykor önmaguk művészi elődkeresése jegyében – verset. Az előadásban ezeket a verseket járjuk körül, amellett, hogy Csontváry saját verseit is mérlegre tesszük.

20.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS – Miért szeretjük Csontváryt?
Résztvevők: Gréczi Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője, Kelen Anna művészettörténész, a Virág Judit Galéria munkatársa, Molnos Péter művészettörténész és Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa.
A művész alkotásai valósággal rabul ejtik az embert: egyediség, misztikum, koloritgazdagság, szeretnivaló naivitás, levegő és fény sziporkázó játéka, szuverén szimbólumteremtés, egyedülálló modernség, izzás, a lélek ereje. Senkihez és semmihez nem hasonlítható sem Csontváry, sem páratlan életműve. De vajon miben rejlik a festő titka és nagysága?

WORKSHOP
19.00–21.00 Város és természet Csontváry módra
Csontváry Kosztka Tivadar festészetében visszatérő motívum egyrészt a természet, a fák, a hegyek, a tenger és a vízesések ábrázolása, másrészt a különböző országok és kultúrák városai, a lakosai. A tökéletes Csontváry-montázs elkészítéséhez a recept egyszerű: a művészre jellemző erőteljes színekkel megalkotjuk a hátteret, a varázslatos naplementét, a kopár dombokat, a zöldellő réteket, vagy éppen a cédrus ágait. Ezt megfűszerezzük a már jól ismert ókori romokkal, tengerparti házakkal, illetve a képek szereplőivel. A foglalkozás során ízlés szerint használunk színes papírt, zsírkrétát, ollót, ragasztót és már keretezhetjük is.

ART BONBON
Volt már olyan érzésed, hogy milyen jól illene egy műtárgyhoz egy fülbemászó dallam, egy vers, vagy egy mozdulat, amely kifejezi az érzést, a pillanatot, a röppenő csodát, amit az alkotás megfigyelésekor átélünk…?
Fellép: Jávor Lili és Kiss Dorina

ÚTVONALTIPP
Fantasztikus tájak sora: egy rendkívüli géniusz életútjának és művészetének állomásai várnak a látogatókra útvonaltippünk segítségével. Csontváry még életében legendává tette saját személyét – e legendának természetesen nélkülözhetetlen részét képezik utazásai is. Kisszebentől Párizsig, Rómától a Közel-Keletig, Hortobágytól Münchenig, Dalmáciától Libanonig a legfenségesebb természeti képződményeket és ember alkotta emlékeket örökítette meg művein. Utazzon Ön is Csontváryval és fedezze fel más művészek alkotásain is ezeket a bámulatos helyszíneket és hangulatokat!

FOTÓSAROK CSONTVÁRY KOSZTKA TIVADARRAL – „Művész vagyok, Csontváry vagyok!
Csontváry Kosztka Tivadar, mivel a Magyar Nemzeti Galéria egy egész estet szentel a tiszteletére, előbújik a raktárból és önarcképe formájában elevenedik meg. A magával ragadó festmény csak a művész halála után, a gácsi patika padlásáról került elő, kiállításon már rég találkozhattunk vele. A kép a Napút-festő művészi magatartásának pontos tükörképe, Csontváry festővé érésének egyik fő műve. Páratlan lehetőség élőben is találkozni vele!

BÜFÉ
Bizony-bizony, ha az ember utazik, gyorsan megéhezik. Mit szólna néhány autentikus helyi fogáshoz, amelyeket Csontváry is megkóstolhatott a Közel-Keleten és a Mediterráneumban tett utazásai során? Bár ő szigorúan húsmentesen étkezett és gyakran hetekig gyümölcsön élt – ez a páratlan zseni már akkor is tudta, hogy mi a módi! –, a Múzeum+ esten ételek színes, akarom mondani, széles palettájával csillapíthatjuk az éhségünket!

 

Az est folyamán az újonnan nyílt Sean Scully: Átutazó – retrospektív kiállítás is megtekinthető!

 

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel, vagy bérlettel látogatható. A nappali kedvezmények érvényesek az estére váltott belépők esetében is.
Az este folyamán helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani az eseményre.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és a tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények és a járványhelyzet miatt – csak korlátozott létszámban vehetnek részt. A tárlatvezetéseken a maximális létszám 20 fő. Regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben 17.00 órától. 

A száj és orr maszkkal történő eltakarása kötelező a múzeum teljes területén, amit már a belépésnél ellenőrzünk. Kérjük szíves együttműködésüket.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

2020-ban a MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM Zrt. teszik elérhetővé még több látogató számára.

További Múzeum+ esték 2020-ban:
Magyar Nemzeti Galéria:
November 19. – Szinyei
December 3. – Rippl-Rónai
Szépművészeti Múzeum:
Október 8. – Tiziano
November 12. – Bronzino
December 10. – El Greco

További programok:

Tárlatvezetés a Baráti Kör számára

BAW20 | Lélek és látomás

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület

BAW20 | Sean Scully: Átutazó 1.0 – Tárlatvezetés

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület

Vasárnapi kórusmuzsika

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, I. emelet, kupolacsarnok