En

MÚZEUM+ FERENCZY

Online jegyvásárlás

MÚZEUM+ FERENCZY

Magyar Nemzeti Galéria
2021. október 14.

18:00 - 22:00:00

2021-ben a Magyar Nemzeti Galéria
MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM támogatja.

Október 14-én izgalmas programokat kínál a Magyar Nemzeti Galéria az idei év első élő Múzeum+ estjén: kiállítások, tárlatvezetések, előadás, workshop, élő zene, bor és finom falatok várják a közönséget.

Októberi rendezvényünk témája Ferenczy Károly, a nagybányai művészek vezetője s a modern magyar festészet egyik úttörője. Nem is kell külön felhívnunk a figyelmet Ferenczy Október című festményére, amely a magyar festészet egyik legvarázslatosabb alkotása. Ember és táj, az ember tárgyai és a természet világa különösen bensőséges harmóniában csendülnek össze egymással ezen a remekművön. A Ferenczy művészetére jellemző harmóniakeresés lesz az esténk vezérfonala.

Oláh Krisztián zongorajátéka, Plesznivy Edit előadása, a Nagybányát, Szinyei Merse Pált s Ferenczy nemzetközi kortársait is érintő tárlatvezetések várják a művészetet kedvelőket, az alkotni vágyó látogatók pedig kreatív workshopon is részt vehetnek. Nagy időszaki kiállításunk mesteréről, Gerhard Richterről sem feledkezünk meg: tárlatvezetés és katalógusbemutató segít elmélyülni Richter életművében.

 

ELŐADÁS
18.00 Helyszínek és motívumok Ferenczy Károly művészetében
– Plesznivy Edit művészettörténész előadása

Ferenczy Károly neve a köztudatban leginkább az 1896-ban létrejövő nagybányai művészteleppel kapcsolódott össze. Életműve szinte egybeforrt a Nagybánya-fogalommal. Az impresszionizmus és posztimpresszionizmus hazai változatának megteremtésével, a művészkolónia kiemelkedő alkotójaként, vezető mestereként a modern magyar festészet megalapozójává vált.

Œuvre-jének tetemes részét alkotják a Nagybányán született, az ott élőket, a környező vidéket, a varázslatos fény- és színviszonyokat megörökítő festmények. Ferenczy életműve ugyanakkor jóval árnyaltabb, alkotói évei során számos más, stílusát és témaválasztásait meghatározó helyszínhez is kötődött. Tanulóévei alatt élt Rómában, Nápolyban és Párizsban, kibontakozó művészete idején pedig Münchenben, Szentendrén és Nagybányán. Majd az 1900-as évek első évtizedétől, a Képzőművészeti Főiskola oktatójaként, elsősorban a fővárosban, Budapesten. Ezek a helyszínek, német és francia művészeti centrumok, a Ferenczy családnak otthont adó városok és vidékek erőteljesen alakították és formálták Ferenczy munkásságát.

TÁRLATVEZETÉSEK

18.00, 19.00 és 20.00 A nagybányai művésztelep – Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése

18.15, 19.45 és 20.45 Ferenczy kortársai a nemzetközi művészetben – Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése

18.30 Fehér Dávid művészettörténész tárlatvezetése a Gerhard Richter. Valós látszat című kiállításban

19.00, 20.15 és 21.15 Ferenczy–Szinyei: párhuzamos ars poeticák – Krasznai Réka művészettörténész tárlatvezetése

ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ-BESZÉLGETÉS
19.30 Amit tudunk Ferenczyről – és amit még nem

Résztvevők: Gréczi Emőke, Boros Judit, Pálinkás Réka és Molnos Péter művészettörténészek

Ferenczy Károly életműve a magyar kultúra kiemelkedő értékei közé tartozik, a nagybányai művésztelep alapítójaként a modern magyar művészet egyik kulcsfiguráját tisztelhetjük személyében. A középkori bányaváros művésztelepén dolgozó mesterek közül „a legnagyobb nagybányai” – ahogyan pályatársai nevezték – Ferenczy volt, aki alighanem a legkövetkezetesebben tanulmányozta és dolgozta fel a természetben való festés problémáit és kérdéseit. Életművének fő témái a táj és az ember kapcsolata, illetve a fény és a színek viszonyai. Hatását, tekintélyét és jelentőségét jól érzékelteti, hogy bár a Párizsból érkezett „neósok” egészen más, szinte forradalmian új művészeti elvek mentén dolgoztak a művésztelepen, témaválasztásaikban mégis hatott rájuk a mester. A MúzeumCafé-beszélgetések egyik varázsa abban rejlik, hogy az adott témát több aspektusból mutatják be szakértők. A Múzeum+ Ferenczy-esten hallhatnak arról, hogy miben rejlik Ferenczy Károly máig ható ereje, hogyan szerepelnek az alkotásai a műkereskedelemben, és egyáltalán: mi a titka, amiért az egyik legkiemelkedőbb művészként emlegetjük.

KATALÓGUSBEMUTATÓ
20.30 A Gerhard Richter. Valós látszat című kiállításhoz készült katalógus bemutatója

Résztvevők: Emőd Péter művészeti újságíró, Bódi Kinga kurátor, illetve a kötet további szerzői, Fehér Dávid és Zemlényi-Kovács Barnabás művészettörténészek

A Múzeum+ esten lehetősége nyílik az érdeklődőknek nagy sikerű időszaki kiállításunkat, a kortárs világsztár Gerhard Richter művészetét bemutató Valós látszat című tárlatot is megnézni. Ha megkérdeznénk egy kortárs művészetet kedvelő embert – legyen szakavatott vagy laikus –, bizonyára ismerné Richter nevét, s egyúttal a legnagyobb élő mesterek közé sorolná. Nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy a német alkotó örökre beírta a nevét az egyetemes művészettörténetbe, és fontos referenciát fog jelenteni sok-sok évtized múlva is. A tárlat katalógusának bemutatóján Emőd Péter beszélget a kötet szerzőivel a kiállítótérben.

ZENE
A Múzeum+ Ferenczy-est aláfestő zenéjét Oláh Krisztián hangulatos zongorajátéka adja. Oláh Krisztián a hazai jazzélet meghatározó egyénisége, mindemellett maga is szereti Ferenczy Károly művészetét. Zenéjének fontos részét képezik úgy a klasszikus zenei elemek és kompozíciós technikák, mint a kortárs jazz improvizatív sodrása és absztrakt ritmikája. Fő zenei motivációja e két zenei világ minél szervesebb kapcsolódása és szintézise, egy dinamikus, élő kortárs zenei világ megformálásának igényével. Oláh Krisztián Junior Prima-díjas, Creative Art-díjas és Gramofon Magyar Jazz-díjas művész, 2016-ban az év fiatal jazz-zenészének választotta a Magyar Jazz Szövetség. 2018 decemberében – első magyar zenészként – meghívást kapott az amerikai Thelonious Monk Institute nemzetközi jazzversenyére, ahol a világ 14 legjobb jazz-zongoristája között mérette meg magát.

ARTBONBON
18.00–21.00

Este a múzeumban? Ilyenkor bármi megtörténhet: miért ne perdülhetne valaki táncra a kiállítóterekben? Van, hogy olyan jól illik egy műtárgyhoz egy fülbemászó dallam vagy egy mozdulat, hogy tökéletesen kifejezi az érzést és a vissza nem térő pillanat csodáját. Ebben sem lesz hiány a Múzeum+ esten!

Fellép: Kiss Dorina és Vianello Julia

WORKSHOP
19.00–21.00 Őszi hangulatban

Lévén Ferenczy Károly egyik fő inspirációs forrása is a természet volt, ezen az estén az ősz szépségét ünneplő alkotásba foghatnak az érdeklődők. Levelek és festékeshenger segítségével készíthetnek különleges és egyedi csomagolópapírt, vagy saját, képkeretbe kerülő műveket.

ÚTVONALTIPP
Az olyan fényáradatban úszó műveket szemlélve, mint az Október vagy a Festőnő, arcunkon érezzük a nap melegét, szemünket pedig szinte elvakítják a visszaverődő napsugarak. Nemcsak a művei, hanem maga Ferenczy Károly mint ember is szerethető jelenség volt, aki egyszerre kötötte össze életét két igaz szerelmével, a művészettel és – a szintén szakmabeli – Fialka Olgával, haláláig hűségesen ragaszkodva hozzájuk. Szép szerelmükből három gyermek született: a legidősebb Valér ugyancsak festőművész, az ikrek közül Béni szobrász, Noémi pedig gobelinművész lett. Ferenczy Valér emlékezései alapján apja „szép ember volt, szeretetre méltó világfi”, kissé tartózkodó, de széles látókörű, több nyelven beszélő férfi, aki élt-halt családjáért és a festészetért. Életművében a finom naturalizmus és a bibliai témák ugyanúgy megjelentek, mint a plein air festészet és családtagjairól készült nagyszerű portrék sora. Amellett, hogy megjárta Párizst, élt többek között Szentendrén, Nagybányán és Pesten, a Művészház igazgatósági, a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Körének tervezési, a Képzőművészeti Főiskola tanári feladatait is ellátta, és a Magyar Országos Képzőművészeti Tanács tagja volt. Izgalmas pályakép, olyan örök klasszikus műveket adva az utókornak, mint az igazolványképnek is beillő önarcképe, a gyermekeit ábrázoló művek sora, az Október, a Fürdőző fiúk, a Kavicsot hajigáló fiúk, az Ábrahám áldozata, az Orfeusz, a Kertészek vagy a Madárdal. Személyesen és online is bejárható útvonaltippünk segítségével többek között ezeket a remekműveket ismerheti meg!

TEAHÁZ
Megértjük, ha az ősz kellős közepén jól esne egy csésze meleg tea, így október 14-én a Big Ben Teaház biztosítja a forró italokat a művészetkedvelők számára Csontváry Kosztka Tivadar és Mednyánszky László csodálatos festményeinek ölelésében! Egy klasszikus gyümölcsteára, vagy valami különlegesebbre vágyik? Válogasson kedvére és élvezze az íz- és vizuális harmóniát!

BÜFÉ
A Múzeum+ Ferenczy esten garantáljuk, hogy nem kell éhségre vagy szomjúságra hivatkozva idő előtt hazamennie, ugyanis ezúttal is mennyei falatokkal és többek között Pátzay borokkal is várjuk önöket! Foglaljon helyet varázslatos kupolaterünkben, s merüljön el a képzőművészeti és zenei varázslatban!

 

A kupola 21.30-ig látogatható.

 A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

RÉSZVÉTELI INFORMÁCIÓK

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel, vagy bérlettel látogatható.

Az este folyamán helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani az eseményre.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények és a járványhelyzet miatt – csak korlátozott létszámban vehetnek részt. A maximális létszám 24 fő, regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben a Csontváry-pihenőn. A regisztráció kezdete 17:30-tól a 20 óráig tartó vezetésekre, 19:30-tól a 20 óra utáni vezetésekre.

A Múzeum+ programon való részvételhez nem szükséges védettség igazolvány.
Kérjük a fentiek szíves figyelembe vételét!

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Jegyárak:
TELJES ÁRÚ: 3 400 Ft
KEDVEZMÉNYES*: 1 700 Ft

Múzeum+ ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör tagokat: a Mecénások mellett 2021-ben a Pártoló tagok is ingyenesen vehetnek részt a Múzeum+ eseményeken. Regisztráció

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
– az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogatják;
– 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek, és egy EGT tagállam állampolgárai.

 

További Múzeum+ esték 2021-ben:

Magyar Nemzeti Galéria:
December 9. – Benczúr Gyula

Szépművészeti Múzeum:
November 18. – Múzsák

Tovább olvasom

További programok:

Tárlatvezetések
Tárlatvezetések
Komolyzenei koncertek

További fontos tudnivalók

Kérjük, hogy az esetleges lemondást legkésőbb a látogatás előtti hétköznap 16 óráig jelezzék e-mailben az alábbi elérhetőségeken.

Hogyan jelezhetem, hogy sajnos mégsem jó a választott időpont?
Kérjük, hogy időben értesítsék a Múzeumpedagógiai Osztályt az esetleges változásokról a muzeumpedagogia@mng.hu e-mail-címen vagy a +36-20-439-7408-as telefonszámon.

A MÁV-START Zrt. díjmentes utazást biztosít a Magyar Nemzeti Galériába látogató magyarországi diákcsoport és kísérőik számára. A díjmentes utazás hétfőtől szombatig vehető igénybe. Visszautazásra a menetjegy csak akkor jogosít, ha a látogatáskor a menetjegyet a Magyar Nemzeti Galéria bélyegzőjével hitelesíti. A „Bejelentés csoportos utazás elszámolásához” nevű nyomtatványhoz az iskola a meghatározott napra érvényes fogadónyilatkozat másolatát is köteles csatolni.

A fogadónyilatkozat innen letölthető. A kitöltött nyilatkozatokat e-mailben várjuk a muzeumpedagogia@mng.hu címen és lepecsételve visszaküldjük.

A csoport késése esetén kérjük, hogy ezt telefonon mielőbb jelezzék az információs pult számára a (+36 1) 469 7788 telefonszámon. Amennyiben a csoport 30 percnél többet késik, a tárlatvezetést vagy a foglalkozást nem áll módunkban megtartani. Egy későbbi időpontban – újabb egyeztetés után – lehetőség van a pótlásra.

Hogyan juthatunk el a Galériába?
Az aktuális közlekedési információkért kérjük tekintse át a látogatói információkat.

Mire kell figyelnem a látogatás napján?
Javasoljuk, hogy a lefoglalt időpont előtt 15 perccel előbb érkezzen meg a csoport. Tárlatvezetőjük a megbeszélt időpont előtt 5 perccel fogja várni Önöket az információs pultnál. A földszinten történő várakozás alatt ügyeljenek arra, hogy a csoport ne zavarja a többi látogatót a jegyvásárlásban, illetve mozgásban.

Hogyan vehetem meg a belépő és a tárlatvezetés/foglalkozás jegyeit?
A múzeumi belépőjegyeket és a tárlatvezetés vagy foglalkozás díját a múzeum jegypénztárában készpénzzel vagy bankkártyás fizetéssel rendezhetik.

Hátizsákot be lehet vinni a múzeumba?
A kabátokat, csomagokat, hátizsákot és minden 30 × 25 × 15 cm-nél nagyobb táskát a ruhatárban kell elhelyezni. Erre a jegyvásárlást követően van lehetőség. Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a kis méretű hátitáskákat csak elől viselve vagy kézben lehet a kiállítótérbe vinni.

Vannak olyan fontos szabályok, amelyeket hangsúlyoznom kell a csoportomnak?
Kérjük, hívják fel a tanulók figyelmét arra, hogy legfeljebb 30 centiméterre közelíthetik meg a műtárgyakat! Étel és ital fogyasztása nem engedélyezett a kiállítóterekben. Csak ceruzát és filctollat lehet használni – zsírkréta, golyóstoll, töltőtoll, pasztellkréta használata nem megengedett. Kérjük, hogy a mobiltelefonokat halkítsák le. Fényképeket az állandó gyűjteményben vaku és állvány nélkül készíthetnek. Időszaki kiállítások esetén a fotózás szabályaival kapcsolatban érdeklődjenek a munkatársainknál.

Hogyan rendelhetek tárlatvezetést és foglalkozást?
Időpont foglalási igényét tárlatvezetéseinkre, foglalkozásainkra és egyéb szolgáltatásainkra a regisztrációs űrlap kitöltésével jelezheti felénk. Amennyiben az űrlap kitöltése folyamán további kérdései merülnének fel, vagy a rendelkezésre álló opciók között nem találna optimálisat, úgy azt az űrlapon a kitöltés végén jelezheti. Munkatársaink ezután két munkanapon belül értesítik foglalásának rögzítéséről.

A bejelentkezés csak az e-mailen küldött visszaigazolással együtt érvényes. A visszaigazolásban szerepel a csoport és a látogatás minden rögzített adata, a díjjal együtt. Csak a honlapon szereplő és e-mailben visszaigazolt árak és adatok mérvadók, szóbeli tájékoztatásra való hivatkozást nem tudunk elfogadni.

További kérdés esetén keressenek minket a muzeumpedagogia@mng.hu e-mail címen, vagy a + 36 20 439 7408 telefonszámon.

Milyen időpontokban igényelhetőek múzeumpedagógiai foglalkozások?
Iskolai csoportok számára tárlatvezetéseket és foglalkozásokat kizárólag előre egyeztetett időpontban, hétfőtől péntekig, 10.00 és 16.00 között tartunk.

Amennyiben már megrendeltem egy foglalkozást vagy tárlatvezetést, kell-e külön regisztrálnom?
Tárlatvezetések és foglalkozások megrendelése esetén nem kell külön regisztrálni.

Mikor kell előzetesen bejelentkezni?
Minden 10 fő feletti, szervezetten érkező csoportnak előzetesen be kell jelentkeznie. Hétköznap legkésőbb a látogatás előtti napon 16 óráig, hétvégi látogatás esetén péntek 12 óráig, online regisztrációval. A bejelentkezés csak a fogadást visszaigazoló e-maillel együtt érvényes. Amennyiben múzeumpedagógiai foglalkozást szeretne igényelni, kérjük, a Múzeumpedagógiai Osztállyal 10 nappal a választott időpont előtt vegye fel a kapcsolatot!

Miben tér el a 60 perces és a 120 perces foglalkozás?
A 60 perces programok során csak a kiállítóterekben zajlik a foglalkozás. A 120 percesek programok műhelymunkával, alkotással egészülnek ki a foglalkoztatóteremben.

Pedagógusként mikor tarthatok órát a múzeumban?
Iskolai csoporttal érkező pedagógusok abban az esetben tarthatnak múzeumi tanórát a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményeiben, ha a látogatás előtt egyeztetnek a Múzeumpedagógiai Osztállyal. Az időszakos kiállításokon a pedagógusok nem tarthatnak csoportfoglalkozást.