En

Múzeum+ Gulácsy

Online jegyvásárlás

Múzeum+ Gulácsy

Esti program
Magyar Nemzeti Galéria
2023. május 17.

18:00 - 22:00

2023-ban a Magyar Nemzeti Galéria
MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM támogatja

 

A májusi Múzeum+ programon Gulácsy Lajos különleges művészete kerül középpontba.

Gulácsy Lajost nem kell bemutatni a művészetszerető közönségnek. A modern magyar festészet egyik legegyedibb hangú alakja ő, aki bejárta szinte az egész művészettörténetet: volt firenzei lovag a középkor idejéből, velencei márki, piperkőc rokokó gavallér, aszketikus szerzetes, spiritualista mágus, és ehhez a képzeletbeli időutazáshoz új és új neveket is kitalált magának. Elképzelt álomvilága, Na’Conxypan már-már elválaszthatatlan a személyétől és a művészetétől. „Én csak félig álmodva élem a világot. Egyik szememmel a hazug, édes álomképek káprázatába bámulok, a másik szemem mindig a valóságot figyeli” – írta magáról.

A május 17-i Múzeum+ Gulácsy programon megismerhetik az életmű-kiállítást Nyáry Luca író és médiaszemélyiség szubjektív szemüvegén keresztül. Marosvölgyi Gábor művészettörténész előadást tart Gulácsy életéről és festészetéről, egy izgalmas irodalmi és művészettörténeti kerekasztal-beszélgetés során pedig Juhász Anna irodalmár Bellák Gábor művészettörténésszel, a kiállítás egyik kurátorával, valamint Széchenyi Ágnes irodalomtörténésszel beszélget, mindemellett Hirtling István színművész meg is idézi Gulácsy alakját egy-egy vele kapcsolatos irodalmi alkotás előadásával. Az est során számos különleges tárlatvezetés közül választhatnak, a kreatív szellemek pedig egy-egy irodalmi idézethez készíthetnek a saját értelmezésükben illusztrációt. Az egész estés élő zenét Gátos Iván zongorista biztosítja, és természetesen ezúttal is készülünk finom borokkal, gasztronómiai különlegességekkel, valamint ínycsiklandó teákkal. Tartsanak velünk május 17-én egy újabb feledhetetlen Múzeum+ esten!

 

18.30 ELŐADÁS | Gulácsy Lajos írásban és képben | Marosvölgyi Gábor művészettörténész előadása
Képzőművészeti tevékenysége mellett Gulácsy Lajos intenzíven foglalkozott irodalommal is: írt verset, művészi prózát, esszét, újságcikkeket stb. Habár legtöbb írása töredékes, befejezetlen vagy vázlatos, nagyon gazdag költői képekben, érzékeny meglátásokban. A történetek különös szereplői a korszak esztétizáló történelmi szemléletének, szimbólumok iránti vonzalmának jellegzetes képviselői (pl. Pauline Holseel, Cevian Dido). Gulácsy szinte egész pályafutását végigkísérték ezek a szövegek, és szorosan kötődtek egyes korszakaihoz, sőt konkrét témáihoz, képeihez is. Különösen Na’Conxypan világa esetében érezni a közvetlen megfelelést (pl. Huttertonn doktor). Ezeket a szöveg és kép közötti kapcsolatokat feltárva nyilvánvaló, hogy ugyanannak a művészi szemléletnek a tükrei, így kölcsönösen termékenynek bizonyulhat egymásra vetítésük.
Helyszín: C épület, I. emelet, 19. századi művészet kiállítás, Szalonfal
Az előadás várható időtartama: 50-60 perc

19.45 KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS | Irodalmi és művészettörténeti kerekasztal-beszélgetés Juhász Anna irodalmárral, Bellák Gábor művészettörténésszel, a Gulácsy-életmű-kiállítás kurátorával, Széchenyi Ágnes irodalomtörténésszel, valamint Hirtling István színművésszel

Gulácsy, az eredeti tehetségű, különc művész Juhász Gyula szerint egyenesen „angyali lélek egy szatír testében”, „csodálatos, szent tiszta művész, Giotto jó utódja”, Kosztolányi Dezső pedig úgy fogalmazott, hogy „a mindig természetes, nem szenvelgett finomság volt ősi lényege”. Nem véletlen az irodalmi párhuzam: Gulácsy festészete az ő sajátos álomvilágának volt a költői megnyilvánulása, és alkotásainak gyakran adott irodalmi vonatkozású címeket. Ezekről beszélget Juhász Anna irodalmár Bellák Gábor művészettörténésszel, valamint Széchenyi Ágnes irodalomtörténésszel, Gulácsy Lajos alakját pedig Hirtling István színművész idézi meg a róla szóló és vele kapcsolatos irodalmi művek tolmácsolásával.
Helyszín: C épület, I. emelet, 19. századi művészet kiállítás, Szalonfal
A kerekasztal-beszélgetés várható időtartama: 50-60 perc

TÁRLATVEZETÉSEK

18.00 | 19.30 | 21.00 Veszélyes nők | Molnár Brigitta művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: D épület, I. emelet, Késő gótikus szárnyas oltárok kiállítás

18.00 | 19.00 | 20.30 Itália bűvöletében | Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése
A 19.00-kor kezdődő tárlatvezetés jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesített.
Találkozási pont: C épület, földszint, Gulácsy. Na’Conxypan hercege kiállítás

19.30 | 20.45 Történetmesélés ecsettel. Irodalmi témák a képzőművészet nyelvén | Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, I. emelet, 19. századi állandó kiállítás

18.30 | 19.45 | 20.30 A középkor igézetében | Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: D épület, I. emelet, Késő gótikus szárnyas oltárok kiállítás

 19.50 Scented with Colours: The Senses in Lajos Gulácsy’s Art | Guided tour for our English-speaking guests with art historian Zsófia Albrecht
Lajos Gulácsy is one of the most unique figures of twentieth-century Hungarian art. The retrospective exhibition reveals the diversity of Gulácsy’s profound art by highlighting new contexts. Besides the many well-known masterpieces, visitors can view several recently identified works.
Meeting point: Building C, Lajos Gulácsy. The Prince of Na’Conxypan. The Art of Lajos Gulácsy (1882–1932) exhibition

A tárlatvezetések várható időtartama: 20-25 perc

RENDHAGYÓ TÁRLATVEZETÉSEK A GULÁCSY-ÉLETMŰ-KIÁLLÍTÁSBAN

18.30 Gulácsy. Na’Conxypan hercege | Nyáry Luca író tárlatvezetése
Nyáry Luca író és médiaszemélyiség igazi művészfamíliában nőtt fel, az irodalmárok mellett színészek, festők és táncosok is találhatók a felmenői között. Ezt az örökölt művészetszeretetet viszi tovább saját munkásságában, mind újságíróként, mind fikciós munkáiban és fordításaiban, amelyek révén már volt Margó-díj-jelölt, műsorvezető és a Forbes 30/30 listájára is felkerült. Szívügye a mentális egészség kérdése, és a művészeten keresztüli önmegismerés, valamint az, hogy behozza a köztudatba generációja gondolatait. Tárlatvezetésén ezt a kulturális szókincset használja fel arra, hogy bemutassa egyik kedvenc irányzatát, a preraffaelita művészetet, és annak különleges nyelvű hazai képviselőjét, Gulácsy Lajost.

 19.30 Társaságban társtalanul? Gulácsy Lajos és kora | Horváth Ágnes művészettörténész tárlatvezetése
Gulácsy Lajos a magyar művészet magányos zsenijeinek egyike, akit ugyanakkor számos személyes kapcsolat fűzött a kortárs kulturális miliőhöz, a modern irodalom és színház társterületeihez. Leveleiből és barátai visszaemlékezéseiből egy szeretetre méltó társasági ember képe bontakozik ki, akinek bejárása volt a lármás kávéházi asztaloknál, szerkesztőségekben és műtermekben összegyűlő, haladó szemléletű értelmiségi körökbe, Ady, Juhász Gyula vagy Kosztolányi társaságába.

A tárlatvezetések várható időtartama: 45-50 perc

19.00–21.00 WORKSHOP | Irodalmi álmodozás
A kreatív workshopon Gulácsy Lajoshoz hasonlóan hagyjuk, hogy irodalmi remekművek repítsenek minket elképzelt világokba. A résztvevők egy-egy irodalmi idézethez készíthetnek saját értelmezésükben illusztrációt, amelyben papír kivágatok és színes ceruzák lesznek a segítségükre.
A kreatív workshopot Hegedűs Alexandra képzőművész vezeti.
Helyszín: C épület, II. emelet, déli nyaktag

ZENE | Gátos Iván zongorista
Gátos Iván zongorista 1990 óta játszik különböző jazz- és popzenei formációkban, 2002-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongora szakán. Artisjus előadóművészi, valamint Fonogram-díjas zenei producer. Filmekhez és színpadi darabokhoz egyaránt komponál zenéket.
Helyszín: C épület, I. emelet, kupolatér

TEAHÁZ | Big Ben Teaház
Május 17-én a Big Ben Teaház biztosítja a finom forró italokat a művészetkedvelők számára Munkácsy Mihály és Mednyánszky László csodálatos festményeinek társaságában. Egy klasszikus gyümölcsteára vagy különlegesebbre vágyik? Válogasson kedvére, és élvezze az íz- és vizuális harmóniát!
Helyszín: C épület, Csontváry-forduló
A kupola 21.30-ig látogatható.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

 

RÉSZVÉTELI INFORMÁCIÓK

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel látogatható.
Az eseményre helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani.

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Jegyárak:
TELJES ÁRÚ: 4800 Ft
KEDVEZMÉNYES*: 2800 Ft (Azon látogatóink számára, akik normál nyitvatartás alatt legalább 50% -os kedvezményes jegyre jogosultak illetve Pártoló Baráti Kör tagok.)

Múzeum+ ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagokat, akik 2023-ban is ingyenesen vehetnek részt a Múzeum+ eseményeken a Baráti Kör felé történő előzetes regisztrációt követően.

Pártoló tagok kedvezményesen vehetnek részt az eseményen.

A Múzeum+ eseményre jegyet vásárló látogatóink parkolási lehetőséget válthatnak a Várgarázs területén. A parkolás részleteiről és az igénybevétel módjáról az info@mng.hu e-mail címre történő regisztrálást követően tudunk tájékoztatást adni legkésőbb az esemény napján 14 óráig.

 

Tovább olvasom

További programok:

Tárlatvezetések
Olasz nyelvű vezetés

Visita guidata in italiano

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Kurátori tárlatvezetés

BETELT | Képek a műteremből | Csizmadia Krisztina kurátor...

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Tárlatvezetések
Séták a Galériában

Kriptától a kupoláig – Épületséta

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Gyerekszakkör

Kreatív alkotótér

8–13 éveseknek   |   15 fő
Szakkör

Alkoss!

16+   |   15 fő