En

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA – EGY LÉGHAJÓBAN EVEZÜNK

Online jegyvásárlás

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA – EGY LÉGHAJÓBAN EVEZÜNK

2019. június 22.

16:00 - 02:00:00

2019. június 22., szombat, 16.00–2.00

EGY LÉGHAJÓBAN EVEZÜNK
#utazás #élmény #mng

BELÉPÉS: Múzeumok Éjszakája karszalaggal 16.00-tól, mind az A (Hunyadi udvar), mind a C épület (Savoyai terasz) jegypénztára felől.

A múzeum nyitvatartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat. A programokon – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Az utolsó belépés várható ideje (karszalaggal rendelkezők számára is): éjjel 1 óra. Javasoljuk, hogy látogatása tervezésekor látogasson el weboldalunkra (www.mng.hu) és FB-oldalunkra. A programváltozás jogát fenntartjuk!

A Múzeumok Éjszakája alatt látogatható időszaki kiállítások:

BAUHAUS100. ABSZTRAKT REVÜ
Válogatott művek Weininger Andor hagyatékából
A Bauhaus alapításának századik és Weininger Andor születésének százhuszadik évfordulója alkalmából a művész hagyatékából válogatott kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Galériában Absztrakt revü címmel.
#bauhaus100

MINDEN MÚLT A MÚLTAM
#huszadikszázad #privátfotó #Fortepan
A népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria minden múlt a múltam című kiállítása.

AZ ÖNARCKÉP FANTOMJA. REMBRANDT 350
Rembrandt halálának 350. évfordulóján a magyarországi neoavantgárd néhány immár klasszikusnak tekinthető Rembrandt-parafrázisát mutatja be az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény legújabb kamarakiállítása.

CAMERA LUCIDA
Kortárs pop-up kiállítás
A Múzeumok Éjszakáján nyílik a Magyar Nemzeti Galéria időszaki kiállításaihoz kapcsolódó, tematikus kortárs sorozatának harmadik kiadása Ember Sári, Esterházy Marcell, Puklus Péter, Schuller Judit és Tranker Kata részvételével. A minden múlt a múltam tárlathoz kapcsolódó pop-up kiállítás a fiatal és középgeneráció a hazai kortárs képzőművészeti tájképet aktívan alakító tagjainak munkáiból közöl válogatást.

 

PROGRAMOK az este folyamán

19.00 CAMERA LUCIDA – Kortárs pop-up kiállítás megnyitó
A kiállítást megnyitja: Mélyi József, művészettörténész, műkritikus
Kurátor: Horváth Lili

A Múzeumok Éjszakáján nyílik a Magyar Nemzeti Galéria időszaki kiállításaihoz kapcsolódó, tematikus kortárs sorozatának harmadik kiadása Ember Sári, Esterházy Marcell, Puklus Péter, Schuller Judit és Tranker Kata részvételével. A Minden múlt a múltam tárlathoz kapcsolódó pop-up kiállítás a fiatal és középgeneráció azon – a hazai kortárs képzőművészeti tájképet aktívan alakító – tagjainak munkáiból közöl válogatást, akiknek alkotói gyakorlatában meghatározó szerepet játszik az emlékezet, örökség és az idő viszonyának kutatása, a múltfeldolgozás folyamata. A Fortepan-kiállításon látható, dokumentarista jellegű felvételekkel ellentétben a kortárs művek nem a kollektív emlékezet egy-egy darabját vagy a mikro- és makrotörténelem találkozását elevenítik meg, hanem a szubjektív, autobiografikus emlékezetre és annak sajátos mechanizmusaira fókuszálnak. A kiállításon látható fotóalapú – saját vagy talált felvételeket felhasználó – művek túllépnek a fotográfia műfaji keretein, miközben izgalmas kérdéseket feszegetnek a médium objektivitásáról és emlékezetünk konstruktív természetéről.
A kiállítás megtekinthető augusztus 25-ig.
Helyszín: ’A’ épület, földszint

 

LOUNGE – DJ TOLCSVAY zenél 18 és 22 óra között

TÁRLATVEZETÉSEK GYEREKEKNEK:

16.00 és 17.30 Hatvan perc alatt a Föld körül – Koós Nikolett tárlatvezetése

Utazni lehet autóval, vonattal, busszal, repülővel, hajóval, és időnként képzeletben. Ebben a hatvan percben a fantáziánkat hívjuk segítségül, hogy képeken, illatokon, hangokon keresztül nyerjünk bepillantást különböző országok sajátos tájaiba, életpillanataiba.
Találkozási pont: 19. század, kijárat

TÁRLATVEZETÉSEK:

16.30 és 18.00 Úttalan utakon – járt utat a járatlanért hagyd el, festő! – Krasznai Réka tárlatvezetése a 19. századi gyűjteményben és a Modern idők című kiállításban

A művészek többsége az egykori nagy mesterek nyomdokain lépked, a művészet történetének kötelező eleme a hagyományok követése. De mi történik, ha a festő járatlan ösvényre téved? Alkot valami szokatlant, valami különlegeset, amivel vagy elbukik, vagy örök időkre beírja magát a művészettörténetbe mint újító, zseni vagy szimplán különc. Hiszen az igazán merész, formabontó alkotások, úttörő művek a járatlan ösvényeken születnek. Barangoljuk be ezeket az ösvényeket Szinyei Majálisától Gulácsy és Csontváry titokzatos világáig!
Találkozási pont: 19. század, bejárat

17.15 és 19.45 Útikalauz stopposoknak – Földváry Piroska tárlatvezetése a Lépésváltás című kiállításban
Utazás térben és időben. Csak haladóknak!
Találkozási pont: Lépésváltás

18.30 és 21.30 Tour de France – avagy túr dö flanc? Asztalosinasból világsztár: Munkácsy Mihály párizsi évei – Bán Blanka tárlatvezetése

Munkácsy Mihály fő műveit jól ismerjük, de vajon tudjuk, hogy hol és milyen körülmények között készültek? Mit is jelentett művészként a 19. század második felében Párizsban élni? A vezetés során a saját szemünkkel is megtapasztalhatjuk: nem véletlenül fogalmazott úgy Rippl-Rónai József, hogy „azok a híres Munkácsy-soiréek olyanok voltak, hogy még Párisban is ritkították párjukat…”
Találkozási pont: Munkácsy kiállítás

19.00 és 20.00 Orient Expressz: egzotikus utazások a 19. századi magyar művészetben – Krasznai Réka tárlatvezetése

Mindig is vágyott arra, hogy egzotikus, különleges kultúrákat, ritka szokásokat ismerjen meg? Nincs ezzel egyedül! Az évezredes múlttal rendelkező, idegen kultúrájú, egzotikus Kelet már a 18. század végétől vonzotta a felfedezők mellett a művészeket is. A megélénkülő utazási láznak köszönhetően a Kelet-kutatás divatjelenséggé vált. Hogy mindez hogyan csapódott le a művészetekben? „Utazzon” velünk és kiderül!

20.45 és 22.00 Földön, vízen, levegőben… – Kecskés Flóra tárlatvezetése az állandó gyűjteményben
Múzeumi körutazás, vízi közlekedéssel, szamárháton vagy hoppanálva.
Találkozási pont: 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény

Gyűjteménytörténeti séták

A Magyar Nemzeti Galéria önkénteseinek 30 perces bemutatói egy-egy kiállítási egységben:

20.30    dr. Baracsi Katalin sétája a Lépésváltás kiállításban

21.30     dr. Baracsi Katalin sétája a Modern idők kiállításban

WORKSHOP

17.0019.00 Absztrakt bábszínház

Weininger Andor kiállításához kapcsolódóan egy rövid játékra hívjuk az érdeklődőket! Folyamatosan változó, absztrakt, térbeli kompozíciókat hozunk létre nagy papírelemek segítségével. A játékot, mely felidézi a De Stijl, a Bauhaus és Weininger világát, Békés Rozi grafikusművész vezeti.

A workshopot 30 perces előadással zárjuk.

18.00–22.00 Utazónapló (Varga Viola)

Léghajóval, repülővel, vitorlással vagy akár vonattal is közlekedhetsz, de az utazónapló nélkülözhetetlen. A galériában elkészítheted saját, egyedi kis füzetedet, amelyben a legközelebbi nyaralás minden részletét meg tudod tervezni.

TÁNCELŐADÁS

20.30 Prozódia (részlet) – Feledi Project

Prozódia. A szó a zenében a szöveg és a zene helyes illeszkedésének tanát jelenti, a zene ritmusának és hangsúlyainak helyes alkalmazkodása a szöveg lejtéséhez és hangsúlyozásához. Az előadás arról szól, hogy a tánc és Kodály Zoltán zenei világa hogyan alakul egységes világgá különböző életérzések kapcsán. A táncelőadás a Trio à la Kodály közreműködésével készült.

ÖN/KÉPEK – önismereti játék

A Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteménye inspirálta közös önismereti játék.

Barangolj a festmények között, keresd az saját utadat, járd végig az állomásokat, dönts lelkialkatod és ízlésed szerint, míg meg nem találod saját festményalteregódat.

ÉJSZAKAI PANORÁMA A KUPOLÁBÓL

 

Tovább olvasom

További programok:

Barabás kísérőprogramok

Barabás Miklós ismeretlen remekművei

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Szakkör
Művészkém kreatív szakkör

Őszi tájakon

8–13 éveseknek   |   10 fő
Barabás kísérőprogramok
Séták a Galériában

Séták a Galériában | Harc a fenevaddal 

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Barabás kísérőprogramok

Tárlatvezetés gyerekeknek

6–9 éves korig   |   17 fő