En

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2022 | Újragombolt hagyományok

Jegyvásárlás

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2022 | Újragombolt hagyományok

Magyar Nemzeti Galéria
2022. június 25.

16:00 - 01:00:00

A művészeti stílusok és izmusok folyamatosan változnak, de egy valami biztosan közös: „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe”, ahogyan azt Babits Mihály gyönyörűen megfogalmazta.

A múlt, az ahhoz kapcsolódó szokások és tárgyak ismerete nélkül nem lehet jövőt sem építeni és ezek őrzése, illetve továbbadása múzeumunk egyik legfőbb célkitűzése.

Az idei, huszadik Múzeumok Éjszakáján a Magyar Nemzeti Galéria az “újragombolás” jegyében számos izgalmas programmal készül június 25-én, szombaton este.

Grandiózus időszaki tárlatunk, az Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925-1938) című kiállítás kapcsán nem nehéz párhuzamot vonni jelenkorunk kérdéseivel és egyúttal építkezni a múlt tanulságaiból. A Metropolitan Egyetem hallgatói által tervezett öltözékek alapinspirációja az art deco és két igazán színes divatbemutatón keresztül mutatjuk be az egyéni reflexiókat, párosulva a tervezők egyedi karakterével.

A Poket x MNG projekt keretében fellép Henri Gonzo, a Fran Palermo együttes énekes frontembere, illetve Juhász Anna irodalmár moderálásában bemutatásra kerül a zsebkönyvek legújabb, ötvenkettedik kiadása, amely Longosz: Daphnisz és Chloé című műve, Marc Chagall illusztrációival tarkítva.

Készülünk gyermekeknek és felnőtteknek szóló tárlatvezetésekkel, illetve exkluzív épületsétával és kreatív workshoppal is.

A zenei aláfestést egész este a Pataj György Trió szolgáltatja. Fél órás művészettörténeti előadásaink során szakavatott kollégáink mutatják be nagy alkotóinkat és alkotásainkat az újragombolás jegyében.

A Blup! jóvoltából a III. emeleti kupolatér egy lounge-sarokká alakul a Múzeumok Éjszakáján, ahol kényelmes babzsákokkal várjuk a megpihenni vágyókat. A térben az este folyamán megtekinthetők a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténeti filmjei, amelyekben kollégáink mutatják be gyűjteményünk legszebb és legkülönlegesebb darabjait.

Gondoltunk azokra is, akik önállóan szeretnék felfedezni a Magyar Nemzeti Galéria műremekeit: okostelefonjukon könnyedén végigkövethetik a honlapunkon elérhető útvonaltippjeink állomásait.

És végül, de nem utolsó sorban a város alighanem legszebb kilátásával várjuk a Múzeumok Éjszakáján is! Ritka lehetőség, hogy a naplementét a Magyar Nemzeti Galéria kupolájából tekinthesse meg, ám ezúttal garantált, ráadásul az év egyik leghosszabb és legszebb napján.

Tartsanak velünk idén is a huszadik Múzeumok Éjszakáján!

 

17.45 és 21.00 Divatbemutató az art deco tükrében

Válogatás a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak legújabb munkáiból, melyek a Textil és Divattervező Tanszéken készültek – art deco plakátkiállításunkhoz kapcsolódva.

Az egyetemi hallgatók által készített öltözékek alapinspirációja az art deco stílusirányzat: ennek a stílusnak a karakterét, stíluselemeit, jellegzetes színhasználatát vagy mintaelemeit használták fel. Emellett a tervezés során munkájukhoz esetenként hozzákapcsoltak erre a korszakra jellemző képzőművészeti, iparművészeti, építészeti, vagy akár irodalmi, zenei inspirációt is, s mindezeket a mai kortárs felvetésekkel ütköztették, ezeken szűrték át. A feladat zárásaként kollekciót terveztek, amelynek egy-egy darabját kivitelezték.

Ezért a divatbemutatón egy színes kollekció mutatja be a hallgatók egyéni reflektálását, elképzelését, véleményét az art deco irányzatról, mely párosul saját, egyedi karakterükkel. Az összképet gazdagítja a mai anyagfelhasználás, a mai stílusirányzatok, illetve a sajátos technológiák, kézműves technikák használata is. A ruhákat az egyetem hallgatói mutatják be a közönségnek.

A divatbemutató hangulata szintén a két korszak egymás melletti vagy vegyített prezentálására törekszik: kortárs mai zene mixelődik az art deco idejében jellemző zenék világával.

Helyszín: C épület, I. emelet, kupolatér
A divatbemutatók várható időtartama: 15 perc

18.30 Marc Chagall – Longosz: Daphnisz és Chloé // POKET x MNG

Az igazi értéket nem érinti az elsuhanó idő: a Daphnisz és Chloé több mint kétezer év elmúltával is a legnépszerűbb és legolvasottabb művek közé tartozik. Nemcsak a görög, de a világirodalomnak is egyik első regénye, ún. pásztoridill. Egy pásztorfiú és egy pásztorleány tiszta szerelmét meséli el számtalan akadályon és kalandon át a beteljesülésig. Sikerének titka az áttetsző, finom költőiség, a fordulatos meseszövés és a két fiatal szerelmének rajzában a romlatlan báj, a leheletnyi erotika. A Magyar Nemzeti Galéria festői termében, a Múzeumok Éjszakáján Marc Chagall csodálatos festményeivel jelenik meg Longosz szövege a POKET-ben.

A könyvbemutatón fellép Henri Gonzo, a Fran Palermo együttes énekes frontembere.

A könyvbemutató résztvevői: Juhász Anna irodalmár, Sidó Anna muzeológus és Bellák Gábor művészettörténész

Helyszín: C épület, III. emelet, kupolatér
A beszélgetés várható időtartama: 45–50 perc

18.30 Henri Gonzo, a Fran Palermo együttes énekesének fellépése

A Fran Palermo együttes mellett nehéz lenne ma elmenni. A zenekar stílusa sok különféle műfajt érint az indie-től a rock and rollon át az afropopig, mindez az ütősökkel, fúvósokkal és billentyűssel megdobott mediterrán hangulattal fűszerezve. Egyedi, összetett hangzásviláguk talán annak is köszönhető, hogy négy nemzet – magyar, spanyol, kubai, görög – gyermekei hozták magukkal és gyúrták egybe zenei kultúrájukat. Mostanra az együttes meghatározó budapesti koncertzenekarrá nőtte ki magát és hűséges rajongótábort tudhatnak maguk körül.

A POKET x MNG projekt keretében megrendezésre kerülő legújabb könyvkiadvány bemutatását Henri Gonzo fellépése színesíti 18.30-tól a III. emeleti kupolatérben!

POKET x MNG

A POKET nemcsak az irodalom, hanem egy egymásra figyelő közösség jelképe is, és ennek a közösségnek ma már bárki tagja lehet azáltal, hogy olvassa a forgalmas utcákon automatákból megvásárolható klasszikus irodalmi műveket – új köntösbe bújtatva. Biztosan sokan vannak olyanok, akik nap mint nap elmennek valamely POKET-automata mellett Budapest, vagy éppen Gödöllő, Veszprém, Eger, Esztergom, Debrecen, Miskolc, Kaposvár, Szentendre, Szeged, Pécs, Győr és Székesfehérvár forgalmas csomópontjain. Ma már országszerte 32 POKET-automatából többek között Frida Kahlo naplóját, A kis herceget, Bulgakov Mester és Margaritáját, Szerb Antal Utas és holdvilágját, Kosztolányi Dezső Édes Annáját, illetve Lackfi János verseit vehetjük meg néhány gombnyomással. A Múzeumok Éjszakáján egy ideiglenesen kihelyezett automatából a helyszíni vásárlásra is lesz lehetősége – csak győzzön a művek közt válogatni!

Az automata a főépület előtt található.

POKET x MNG nyereményjáték

Az est folyamán az érdeklődők részt vehetnek egy kvízen a POKET-zsebkönyvek szervezésében. A játékban összesen tíz nyertes választhat majd egy-egy POKET-zsebkönyvet. A kvízlapokat az Információs pultban kihelyezett dobozba helyezhetik el a játékosok. Az összesen tíz fő nyertest e-mailben értesítjük.

17.00 Kriptától a kupoláig – Exkluzív épületséta tárlatvezetéssel egybekötve

Gondolta volna, hogy a Magyar Nemzeti Galéria épületének egy titkos ajtaján keresztül lehet lejutni a Habsburg nádori kriptába? Jöjjön el az épületet bemutató exkluzív sétánkra és fedezze fel az egykori királyi palota különleges szépségeit! A vezetés lezárásaként az egyik legszebb budapesti panorámát kínáló kupolából is kitekinthet!

A program betelt!

Maximum létszám: 20 fő
Találkozási pont: C épület földszint, információs pult
A tárlatvezetés várható időtartama: 60 perc

Gyerekeknek szóló tárlatvezetések

17.00 Színkavalkád – Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése

Kalandozzunk együtt a színek és formák világában! Nézzük meg, hogy hogyan jelennek meg egy-egy festő ecsetje alatt a gömbölyű, éles, hullámos formák, és fedezzük fel azt a megannyi tündöklő színt, amit a festmények rejtenek.

Tárlatvezetés 6-10 éveseknek
Találkozási pont: C épület, földszint, Információs pult

 17.00 Hangjáték – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése

Le lehet festeni a zenét? Milyen dallamot játszik a Csellózó nő? Mit tudunk meg egy zenészről a portréja alapján? Hangok és hangulatok nyomán kalandozunk a képek között, és közben zenét hallgatunk.

Tárlatvezetés 10-14 éveseknek
Találkozási pont: C épület, földszint, Információs pult

Tárlatvezetések az Art deco Budapest című időszaki kiállításban

18.00 Art deco a divatban. Öltözködés a két világháború között – Szatmári Judit Anna divattörténész tárlatvezetése

A program betelt!

Maximum létszám: 30 fő
Találkozási pont: C épület, földszint, az Art deco Budapest kiállítás bejárata

19.00 Merjünk álmodni! A szépségvezérelt és szeretni vágyó világ dekadens esztétikája – Balla Dóra Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész tárlatvezetése

A program betelt!

Maximum létszám: 30 fő
Találkozási pont: C épület, földszint, az Art deco Budapest kiállítás bejárata

A tárlatvezetések várható időtartama: 50–60 perc

Tárlatvezetések az állandó kiállításokban

18.15 InSpirál – tárlatvezetés az alkotásra ösztönző belső énről, múlt és jelen között mozgó spirális érzetek megjelenítéséről az 1945 utáni magyar képzőművészeti alkotásokon keresztül – Koós Nikolett múzeumpedagógus tárlatvezetése

Találkozási pont: C épület, III. emelet, Lépésváltás – frissítve! kiállítás

18.30 és 21.30 Hagyományok mentén – Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése

Találkozási pont: D épület, I. emelet, Trónterem (Késő gótikus szárnyas oltárok kiállítás)

19.00 és 22.30 Irodalmi hősök és lebilincselő történetek a festővásznon – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése

Találkozási pont: C épület, I. emelet, 19. századi állandó kiállítás

19.45 Tapints! – Balla Enikő művészettörténész több érzékre ható tárlatvezetése látássérült látogatóink számára

A Magyar Nemzeti Galéria olyan neves alkotóinak, mint Ferenczy István, Izsó Miklós, Ligeti Antal szobrai tapintható közelségbe kerülnek. Legújabb 3D nyomtatással készült szobormásolataink segítségével mindenki számára elérhetővé és átélhetőbbé válik a művészet.

Találkozási pont: D épület, I. emelet, Késő gótikus szárnyas oltárok kiállítás

20.00 és 22.00 Le a kalappal! – Molnár Brigitta művészettörténész tárlatvezetése

A 20.00-kor kezdődő tárlatvezetéshez siket és nagyothalló érdeklődők is csatlakozhatnak jelnyelvi tolmácsunk segítségével.

Találkozási pont: C épület, I. emelet, 19. századi állandó kiállítás

21.30 Változó divat – Szépségtörténeti kalauz a leghíresebb magyar festmények mentén – Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése

Találkozási pont: C épület, I. emelet, 19. századi állandó kiállítás

A tárlatvezetések várható időtartama: 25–30 perc

20.00 A megújulás lehetőségei – Petrányi Zsolt kurátori tárlatvezetése a Lépésváltás – frissítve! kiállításban

Találkozási pont: C épület, III. emelet, Lépésváltás – frissítve! kiállítás
A tárlatvezetés várható időtartama: 50–60 perc

Tárlatvezetés a Dancing 1925 című időszaki kiállításban

20.00 Dancing 1925. Magyar művészek a párizsi éjszakában – Csizmadia Krisztina és Drienyovszki Zsófia kurátorok tárlatvezetése

Találkozási pont: B épület, I. emelet, a Dancing 1925 kiállítás bejárata
A tárlatvezetés várható időtartama: 50–60 perc

20.00–22.00 Pop-up tárlatvezetések az Art deco Budapest kiállításban

20.00 Törékeny tárgyak törékeny titkai – Art deco kerámia- és üvegtárgyak az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből – Novák Piroska, az Iparművészeti Múzeum Kerámia- és üveggyűjteménye munkatársának pop-up tárlatvezetése

20.45 Art deco viseletek és kiegészítők az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből – Semsey Réka, az Iparművészeti Múzeum Textil- és viseletgyűjteménye munkatársának pop-up tárlatvezetése

21.30 Üdvözlőlap és városépítészet? Az Art Deco megjelenése az Iparművészeti Múzeum grafikái által – Marosi Eszter, az Iparművészeti Múzeum adattári munkatársának pop-up tárlatvezetése

A pop-up tárlatvezetések várható időtartama: 15-20 perc

ZENE
16.00–17.00 Péch Lóránt zongorakoncert
Péch Lóránt zongorajátéka a klasszikus zene és a jazz elemeiből táplálkozik. A koncerten ismert sztenderdeket, illetve saját kompozíciókat ad elő.

Helyszín: C épület, I. emelet, kupolatér

18.30–20.30 és 21.30–23.30 Pataj György Trió

A Pataj György Trió programja örökzöld jazzmelódiák feldolgozása – a dob nélküli játéknak és a zenészek nyitottságának köszönhetően – egy diszkrétebb hangzásvilágban. A zenekar szaxofonosa a kiváló Meleg Tamás, bőgőn a közismert Sárkány Sándor játszik a zongorista-zenekarvezető Pataj György mellett.

Helyszín: C épület, I. emelet, kupolatér

19.00–21.45 Előadások

Félórás előadásaink során szakavatott múzeumi kollégák mutatják be a művészettörténet nagy alkotóit és alkotásait az újragombolás jegyében. Érdemes a meghallgatásuk után személyesen is felfedezni a kiállított remekműveket!

Az előadások helyszíne: B épület, földszint, előadóterem

19.00–19.30 Prágai Adrienn művészettörténész előadása

Az vagy, amit felveszel! – A delnők és az uracsok öltözködésének szimbolikája

A 19. század társadalmi és történelmi változásai teret engedtek a szimbólumok világának: beszédessé váltak a mindennapi élet tárgyai, tettei, öltözékei. Szorosabb lett-e a női fűző a reformkorban? Mit jelentett atillában megjelenni Pest utcáin? Ezekre a kérdésekre választ adhatnak Barabás Miklós, Borsos József és a század más magyar festőinek csúcsművei.

19.45–20.15 Katona Anikó, az Art deco Budapest kiállítás kurátorának előadása

Húszas évek egykor és most. Rejtett áthallások és háttértörténetek az art deco plakátok „mögött”

Időszaki kiállításunkon az 1920–1930-as évek csillogó világa, az art deco plakátművészete került a fókuszba. A plakátokon keresztül felidéződnek a korabeli mindennapok, ugyanakkor – mivel a reklámok mindig a csillogó felszínt mutatják – sok minden a homályban marad. Az előadásban a korszak „másik arcáról”, ma is aktuális társadalmi kérdésekről és a művészek egyéni sorsáról is szó esik, tehát olyan témákról, amelyek a kiállításból kimaradtak. A kiállítás kurátora kulisszatitkokba is betekintést nyújt.

20.30–21.00 Gergely Mariann, az ősszel nyíló Vaszary-kiállítás kurátorának előadása

A huszadik század két „ragyogó” évtizede. Vaszary János munkássága a húszas–harmincas években

A Múzeumok Éjszakája kivételes ünneppé nőtte ki magát. Ilyenkor az intézmények örömmel büszkélkednek eredményeikkel: az aktuális rendezvényekkel, a gyarapodó gyűjteményekkel és a jövőbeli tervekkel. Vaszary János (1867–1939) festőművész esetében mindez egyszerre érvényesül. A látható kiállításaink tematikája – az art deco, a párizsi éjszakai élet – közvetlenül kapcsolódik művészi munkásságához az 1920–1930-as években. A múzeum számottevő Vaszary-gyűjteménye – eddig lappangó – remekművekkel gazdagodott, ezek válogatott darabjait szeptemberben tárjuk a közönség elé. A kiselőadás hallgatói remélhetően kedvet kapnak nyári tárlatainkhoz és az újdonságokat bemutató, őszi Vaszary-kiállításhoz.

21.15–21.45 Bellák Gábor művészettörténész előadása

Lehet-e csukott szemmel zenét hallgatni? Avagy a képek és a zene kapcsolata

A képpel illusztrált hanglemezborítók az 1940-es években jelentek meg az addigi csupasz vagy csak feliratokkal jelzett lemeztasakok helyett. A képpel díszített borítóval egyből nyolc–tízszeresére növekedett az eladott lemezek száma. Manapság, amikor a letöltött zenékhez nem tartozik semmilyen képi információ, érdemes átgondolni újra a képek szerepét. Bellák Gábor előadása a lemezborítók képi világába kalauzol el bennünket.

 18.00–22.00 Workshop: Kollázskészítés a Galéria remekműveinek bűvöletében

Hagyja, hogy gyűjteményünk ékességei elvarázsolják, majd vezesse le kreatív energiáit a workshopunkon! A kollázskészítéshez remekműveink szolgáltatnak majd inspirációt; a látogatók reprodukciók felhasználásával hozhatják létre saját páratlan alkotásukat.

A workshopot tartja: Hegedűs Alexandra képzőművész

Helyszín: C épület, II. emelet, déli nyaktag

 Éjszakai panoráma – kötetlen kupolalátogatás a város legszebb látképével

Mesterművek panorámával? A város alighanem legszebb kilátásával várjuk a Múzeumok Éjszakáján is! Ritka lehetőség, hogy a naplementét a Magyar Nemzeti Galéria kupolájából tekinthesse meg, ám ezúttal garantált, ráadásul az év egyik leghosszabb és legszebb napján!

Kupolazárás: június 25., szombat, 00.00

Útvonaltippek egy gombnyomásra

Gondoltunk azokra is, akik önállóan szeretnék felfedezni a Magyar Nemzeti Galéria műremekeit: okostelefonjukon könnyedén végigkövethetik a honlapunkon elérhető útvonaltippjeink állomásait! A szerelem témájában fogant alkotások vagy az állatok érdeklik? Bejárná Szinyei Merse Pál és Csontváry Kosztka Tivadar életének fő állomásait, esetleg Rippl-Rónai József, vagy Ferenczy Károly sokszínű festészete érdekli?

Az útvonaltippek a https://mng.hu/utvonaltippek/ oldalon érhetők el.

Lounge a kupolatérben

A Blup! jóvoltából a III. emeleti kupolatér egy lounge-sarokká alakul a Múzeumok Éjszakáján, ahol kényelmes babzsákokkal várjuk a megpihenni vágyókat! A térben az este folyamán megtekinthetők a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténeti filmjei, amelyekben kollégáink mutatják be gyűjteményünk legszebb és legkülönlegesebb darabjait. A kupolatérből csupán néhány lépéssel elérhető a legfelső szinten található panorámaterasz, illetve a kortárs művészetet bemutató Lépésváltás – frissítve! című kiállítás is!

Büfé

A Múzeumok Éjszakáján is garantáljuk, hogy nem kell éhségre vagy szomjúságra hivatkozva idő előtt hazamennie, ugyanis ezúttal is mennyei falatokkal és borokkal várjuk önöket! Foglaljon helyet egy üdítő itallal első emeleti teraszaink egyikén is, és merüljön el a folyamatosan nyüzsgő Budapest látképében. Ígérjük, hogy nem bánja meg!

Időszaki kiállítások

A Múzeumok Éjszakáján – állandó tárlataink mellett – időszaki kiállításaink is várják Önt:

Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938)

Dancing 1925 – Magyar művészek a párizsi éjszakában

 

BELÉPÉS: Múzeumok Éjszakája karszalaggal 16.00-tól, a C épület (Savoyai terasz) jegypénztára felől. A karszalag megvásárolható online és a múzeum pénztárában. Teljes árú jegy: 2200 Ft, gyermekjegy (6-18 éves): 1000 Ft.

A múzeum nyitva tartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat. A programokon – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Pénztárzárás és utolsó belépés: 24 órakor. Javasoljuk, hogy látogatása tervezésekor látogasson el weboldalunkra (www.mng.hu) és FB-oldalunkra. A programváltozás jogát fenntartjuk!

Tovább olvasom

További programok:

Előre meghirdetett tárlatvezetés

GULÁCSY. Na’Conxypan hercege

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Előre meghirdetett tárlatvezetés

BETELT | GULÁCSY. Na’Conxypan hercege

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Mesebeli kalandok

Tárlatvezetés gyerekeknek

5–8 éves korosztály   |   17 fő
Mesebeli kalandok

Tárlatvezetés gyerekeknek

9-12 éves korosztály   |   17 fő
Komolyzenei koncertek

Koncert

fiatalok és felnőttek