En

ÖRÖM ÉS BÁNAT

Online jegyvásárlás

ÖRÖM ÉS BÁNAT

Esti program
Magyar Nemzeti Galéria
2023. július 26.

18:00 - 22:00

Ha szerda, akkor Borszerda a Magyar Nemzeti Galériában – 2023-ban immár tizenkettedik alkalommal!

Legnépszerűbb programsorozatunk idén is rendhagyó múzeumi programmal várja a képzőművészet és a bor rajongóit. A rendezvény ismét színes programot kínál júliusban szerda esténként: különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a művészet rajongóit. Az idei Borszerdák tematikái különböző ellentétpárokra épülnek: a fény és árnyék, a klasszikus és kortárs, a szent és profán, valamint az öröm és bánat témakörét járjuk körbe a nyáresti programokon.

A júliusi Borszerda-estek meghívott borászatai a Pannonhalmi Főapátsági Pincészet, a badacsonyi Laposa és Málik Pincészet, valamint az etyeki Haraszty Pincészet – a borászatok képviselőivel az idei eseményeken is Kocsis-M. Brigitta műsorvezető beszélget.

Júliusban különleges időszaki kiállítások is láthatók a programsorozaton: a Gulácsy. Na’Conxypan hercege című Gulácsy Lajos életmű-kiállítás és a grafikai kísérőtárlat. Az érdeklődőket tárlatvezetések várják minden borszerda-esten a Gulácsy-kiállításban, illetve két estén a tárlathoz kapcsolódó előadást is hallhatnak, Bellák Gábor kurátortól és Kelen Anna művészettörténésztől.

Ne hagyják ki idén sem a Borszerdákat, és élvezzék a csodálatos panorámát a Magyar Nemzeti Galéria teraszáról egy-két finom pohár bor társaságában! És ne feledjék: szeptember 13-án és 20-án lesz egy-egy további Borszerda-esemény, az őszi események meghívott borászatai a Harsányi és a Günzer Pincészetek.

 

BOR | Málik Pincészet
A Málik Pincészet öthektáros termőterülete a Badacsony hegy déli oldalán a legjobb dűlőkben fekszik. A pincészet természethű borokat készít, a fajtakiválasztás, a szőlőművelés és a borkészítés is hagyományos módon történik. A borok minden esetben fahordós erjesztés és érlelés után a megfelelő ideig tartó palackérlelést követően készülnek. A pincészet választékát a tipikusnak mondható olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű és budai mellett, a különlegesnek mondható ritkaságok: a bakator, a zöldszilváni, a sárgamuskotály és a zeus alkotják.

ELŐADÁS
19.00Tigrist nem lehetett macskák közé bocsájtani mert mind megette volna.” Szinyei Merse Pál művészete | Bán Blanka művészettörténész előadása
Szinyei Merse Pál a modern magyar festészet megkerülhetetlen alakja, remekművei a XIX–XX. század legismertebb alkotásai közé tartoznak. Szabadtéri, harsogó napfénnyel és üdeséggel átitatott jelenetei a korában szokatlannak számítottak, így évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, hogy megértse és értékelje is a honi kritika formabontó nagyságát és modernségét. Az előadás címében szereplő Telepy Károly-idézet a Majális című festmény 1873-as bemutatása kapcsán hangzott el, utalva arra, hogy a ma már kultikus jelentőségű mű első kiállítása bonyodalmakkal is járt. Milyen viszontagságok során lett Szinyei Merse Pál a magyar képzőművészet egyik legkiemelkedőbb alakja és hogyan kapta meg még életében az őt megillető tiszteletet és megbecsülést? Az előadásból kiderül.

TÁRLATVEZETÉSEK

18.00, 20.30 Álmokból szőtt birodalom – Gulácsy Lajos művészete
Találkozási pont: Főépület, földszint, a Gulácsy-kiállítás bejárata

18.15, 19.15, 20.15 Keserédes szerelmi történetek | Molnár Brigitta művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: Főépület, I. emelet, Nemzetközi gyűjtemény

18.30, 20.15 De mitől szomorú? – Színek, formák, eszközök | Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: Főépület, I. emelet, 19. századi művészet kiállítás

18.30, 19.30Füstösek, furcsák, búsak, bíborak” – témák és hangulatok a századforduló és a 20. század első felének művészetben I Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése a Modern idők kiállításban
Találkozási pont: Főépület, II. emelet Modern idők kiállítás

18.30 The Joy of Holiness | English language guided tour at Late Gothic Winged Altarpieces by Mária Váczi Art Historian
Meeting point: Building „D”, First floor, Late Gothic Winged Altarpieces exhibition

18.45, 19.45 Gulácsy és a rokokó reneszánsza | Krasznai Réka művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: Főépület, földszint, a Gulácsy-kiállítás bejárata

ZENE | Juhász Gábor és Gyémánt Bálint
Juhász Gábor a magyar jazzélet egyik legkiemelkedőbb gitárosa, zeneszerzője és pedagógusa. Ezen az estén Gyémánt Bálinttal, volt tanítványával adnak közös koncertet, akivel több mint húsz éve ismerik egymást. Közös múltjukat nem pusztán a mester és tanítványa szál köti össze, hiszen azóta előadóművészként és tanárként is egymás kollégái. Együttműködésükhöz a Budapest című közös lemezük is fűződik, amelyről biztosan hallhatunk kompozíciókat a Borszerdán. Mindezt szabad improvizációkkal és jazz örökzöldekkel színesítik a hallgatók legnagyobb örömére.

BESZÉLGETÉS | 20.15 A bor – és ami mögötte van…
A Málik Pincészet képviselőjével Kocsis-M. Brigitta beszélget.
Kocsis-M. Brigitta Hevesi Endre-, Zsigmond Márta- és Akadémiai Újságírói-díjas műsorvezető, a Tudományos Újságírók Klubjának elnöke, végzett bortanácsadó. Jelenleg a Novum TV heti tudományos magazinműsorának szerkesztő-műsorvezetőjeként, rendezvények háziasszonyaként és coachként tevékenykedik. Harmadik éve a Borszerdák A bor – és ami mögötte van… című programjának a műsorvezetője és saját elmondása alapján, ez az egyik legjobban várt eseménye az évben.
https://kocsismbrigitta.hu/

Helyszín: Főépület, I. emelet, kupolatér

 

 

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

MEGKÖZELÍTÉS

A kupola 21.30-ig látogatható.

Jegyárak:

TELJES ÁRÚ: 4800 Ft
KEDVEZMÉNYES*: 3600 Ft
(*Azon látogatóink számára, akik normál nyitva tartás alatt legalább 50% mértékű kedvezményes jegyre jogosultak.)

Borszerda ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagokat, akik 2023-ban is ingyenesen vehetnek részt a Borszerda eseményeken, előzetes regisztrációt követően. További információ
Pártoló tagok kedvezményes jegyet válthatnak a múzeum jegypénztárában.

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
– az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogatják;
– 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek vagy akik egyéb kedvezményben részesülnek (és egy EGT tagállam állampolgárai),
– Pártoló Baráti Kör tagok

Főtámogatók: MVM és OTP Bank

Tovább olvasom

További programok:

Tárlatvezetések
Olasz nyelvű vezetés

Visita guidata in italiano

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Tárlatvezetések
Séták a Galériában

BETELT | Kriptától a kupoláig – Épületséta

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Gyerekszakkör

Kreatív alkotótér

8–13 éveseknek   |   15 fő
Szakkör

Alkoss!

16+   |   15 fő

Anna Margit különleges világa

fiatalok és felnőttek   |   17 fő