En

Preraffaelita nővérek

Online jegyvásárlás

Preraffaelita nővérek

2021. július 22.

18:30 - 19:20

Helyszín: Online

Gerevich József előadása

A múlt század nyolcvanas éveiben a nagyszabású londoni preraffaelita-kiállításon még csak férfifestők neve és művei fémjelezték a Raffaellót megelőző stíluskorszak festői mentalitásáért rajongó művészek tizenkilencedik századi mozgalmát, és a kiállítás katalógusában is következetesen a “brotherhood” kifejezést használták. A néhány évvel ezelőtt megismételt londoni preraffaelita kiállításon megjelent egy új kifejezés: “Pre-Raphaelite sisters” (preraffaelita nővérek). Vagyis az elmúlt huszonöt évben a preraffaelita kánont újraírták, és ebben a nők – modellek és művészek – szerepe jelentősen felértékelődött. Előadásomban nekik szeretnék emléket állítani, különös tekintettel a tragikus sorsú Elizabeth Siddalra, akinek portréi a mozgalom emblémáinak tekinthetők, és aki a korszak nagyhatású esztétája, John Ruskin szerint nemcsak különös szépségével, hanem rendkívüli tehetségével is a nővérek egyik legkiemelkedőbb egyéniségének tekinthető. A preraffaelita asszonyok sorában kiemelkedik még Jane Burden-Morris, William Morris modellje és felesége, Elizabeth Siddal férjének, Dante Gabriel Rossettinek a szerelme, valamint Annie Miller, Euphemia Gray és Maria Zambaco. Sorsuk jellegzetesen női sors egy patriarchális társadalomban, amelyet egymástól eltérő módon éltek meg és viselték megadón vagy lázadtak ellene.

Az előadás nem élőben, hanem felvételről zajlik.

Max. résztvevő szám: 50 fő
Platform: Youtube
Az online előadás hossza: 50 perc
Részvételi díj: 1000 Ft/fő
Az előadást tartja: Gerevich József

Az előadás a Magyar Nemzeti Galéria Youtube csatornáján érhető el. A belépéshez szükséges linket a Jegymester weboldalán való vásárlást követően, a Vásárlásaim menüpont alatt találja.

Újranyitási kedvezmény online közönségünk számára
Online tárlatvezetéseinken, előadásainkon résztvevőket kedvezménnyel várjuk: ha bármelyik intézményünk online programjára szóló jegyét kinyomtatva vagy telefonon bemutatja a Szépművészeti Múzeum vagy a Nemzeti Galéria pénztárában, a kiállítások teljes árú belépőjéből 1000 Ft kedvezményt biztosítunk a helyszínen. A kedvezmény a január 1-je óta váltott online programok jegyére érvényes visszavonásig, és más kedvezménnyel nem vonható össze.

További programok:

Guided tour | Art Deco Budapest. Posters, Lifestyle and the City (1925–1938)

Helyszín: Building C, Ground Floor

We are offering a guided tour for our English-speaking guests.

BETELT | Tárlatvezetés | Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek

Helyszín: C épület, földszint

Tárlatvezetéssel még nagyobb élmény!

Amikor a filmek még némák voltak – Tárlatvezetés gyerekeknek az Art deco-kiállításban

Helyszín: C épület, földszint

Alig 100 évet ugrunk vissza az időben, mégis, mintha egy másik világba csöppennénk.

Séták a Galériában

Monet, Gauguin, Pissarro a Nemzeti Galériában

Helyszín: D épület, I. emelet

Séták a Galériában - Tárlatvezetés az újrarendezett 1800 utáni nemzetközi kiállításban

Merüljünk el ennek a páratlan korszaknak a hangulatában, az elegancia, a luxus és a szépségápolás világában.