En

Preraffaeliták – A textúra művészei

Online jegyvásárlás

Preraffaeliták – A textúra művészei

2021. június 16.

18:30 - 19:20

Helyszín: Online

Keresztes Balázs előadása

A preraffaeliták legjellegzetesebb festményeit szemlélve két dolog biztosan felkelti a néző figyelmét: az egyik dekoratív túlzsúfoltságuk, a másik térbeli mélységük szembeszökő hiánya. Az előadás azt az állítást igyekszik alátámasztani, miszerint a preraffaelita képek eszményképe nem a valóságra nyíló ablak vagy azt visszaadó tükör, hanem az önmaga textúráját sosem leplező (középkori) faliszőnyeg. A preraffaelitákat pártfogoló John Ruskin esztétikai írásai, William Morris mintatervei, valamint egyes preraffaelita képek, elsősorban a saját szőttese fonalaiba gabalyodó Lady of Shalott alakjának elemzésén keresztül az előadás azt kívánja bemutatni, hogy e festmények nem a valóság statikus leképezésére, hanem annak folyamatszerű, dekoratívan burjánzó szimulálására törekednek. Nem a természet látványát, hanem a „természet munkájának” mechanizmusát imitálják. Ennek a központi allegóriája pedig a szövés, a diszkrét elemekből (szálakból) összeálló kompozíció megalkotása, amely a szövés folyamatát (magát a dinamikus textúrát) mindvégig a szemünk előtt tartja. E képek nem áttetsző ablakok, hanem sűrű szövésű szőttesek, amelyek a modern művészet kialakulásában fontos, mégis ritkán vizsgált köztes fázist képviselnek.

Max. résztvevő szám: 50 fő
Platform: ZOOM
Az online előadás hossza: 50 perc
Részvételi díj: 1000 Ft/fő
Az előadást tartja: Keresztes Balázs

Az előadás a Magyar Nemzeti Galéria Zoom felületén zajlik. A belépéshez szükséges linket a Jegymester weboldalán való vásárlást követően, a Vásárlásaim menüpont alatt találja.

Újranyitási kedvezmény online közönségünk számára
Online tárlatvezetéseinken, előadásainkon résztvevőket kedvezménnyel várjuk: ha bármelyik intézményünk online programjára szóló jegyét kinyomtatva vagy telefonon bemutatja a Szépművészeti Múzeum vagy a Nemzeti Galéria pénztárában, a kiállítások teljes árú belépőjéből 1000 Ft kedvezményt biztosítunk a helyszínen. A kedvezmény a január 1-je óta váltott online programok jegyére érvényes visszavonásig, és más kedvezménnyel nem vonható össze.

További programok:

Múzeumi világnap

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Szellemi fitnesz

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület

Alkotóprogram a szellem ráncai ellen

Tárlatvezetés | Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek

Helyszín: C épület, földszint

Tárlatvezetés a múzeumi világnap alkalmából

Magyar művészek a párizsi éjszakában

Helyszín: C épület, földszint

Tárlatvezetés a múzeumi világnap alkalmából