En

Richter kontra Richter. Indifferencia mint kritika és program Gerhard Richter művészetében | Zemlényi-Kovács Barnabás művészettörténész előadása

Online jegyvásárlás

Richter kontra Richter. Indifferencia mint kritika és program Gerhard Richter művészetében | Zemlényi-Kovács Barnabás művészettörténész előadása

2021. november 04.

18:00 - 19:30

Helyszín: A épület

Az indifferencia Richter egész életművét szervező kulcsfogalomként már a legkorábbi düsseldorfi évektől egyfelől az indifferencia programjaként, másfelől az indifferencia mint korszellem kritikájaként jelent meg. E mentén két, alapvetően különböző, időnként átfedésbe kerülő, máskor élesen szembenálló attitűdöt, stratégiát, művészi programot, kétféle Richtert különböztethetünk meg.  Gyakrabban esik szó arról, akit az indifferencia Richterének nevezhetünk: személytelen szenvtelenséggel és kimeríthetetlennek tűnő leleményességgel mutatja fel látszólag ellentétes minőségek, festészeti paradigmák és stílusok, az absztrakció és a realizmus, a manuális és a mechanikus, a konceptuális és az affektív szintetizálhatóságát, átjárhatóságát, indifferenssé változtathatóságát. Akinek „a stílustörés a stiláris elve”, aki programjává emelte, hogy nincs programja, és akinek Cage nyomán „nincs mit mondania, és ezt mondja”. Ám legalább ennyit kellene beszélnünk a differencia Richteréről: aki nemcsak kíméletlen kritikával demonstrálja az indifferencia korszellemmé válását, de elszántan keresi az általános banalitást megtörő ellentétek, antagonizmusok, minőségbeli különbségek, azaz a differencia rekonstruálásának, illetve felmutatásának eszközeit. Akitől – ellentétben az indifferencia Richterével – távolabb sem állhatna a közömbösség, s az előbbi féktelen produktivitásával és látványos megoldásaival szemben a kétely, az apória, a látható eredmény nélküli erőfeszítés és nyitva hagyott dilemmák sora jellemez. Akit nem az oppozíciók, kételyek és akadályok feloldása vezérel, hanem fáradságos előidézésük és a bennük való elidőzés.

Az előadás számos példával e két Richtert és dialektikus viszonyukat, termékeny antagonizmusukat mint az életmű lehetséges elemzési keretét kíséreli meg bemutatni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az esemény során és után a kiállítás megtekintésére nincs lehetőség, javasoljuk, hogy előtte tekintsék meg azt!
A tárlat kiállítási belépővel tekinthető meg.

Belépődíj: 1500 Ft
Maximális létszám: 50 fő
Időtartam: 60-90 perc
Helyszín: Gerhard Richter. Valós látszat kiállítás
A jegyvásárlás a Jegymesteren online, illetve a helyszínen érkezési sorrendben történik.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
A járványügyi helyzetre való tekintettel az esemény előfordulhat, hogy online módon kerül megvalósításra.

További programok:

Az ismeretlen Szinyei – A puzzle hiányzó darabjai | Prágai Adrienn előadása

Helyszín: Online

Online előadás

Előre meghirdetett vezetés

Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete

Helyszín: C épület, földszint

Tárlatvezetés szerdánként a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának életművét bemutató kiállításban.

MÚZEUM+ BENCZÚR

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Családi kalandozások online – kezdjék velünk a hétvégét!

Helyszín: Online

Decemberi témánk: Játék a színekkel