En

Teremtés – Ferenczy Noémi művészete | Bodonyi Emőke művészettörténész kurátori tárlatvezetése a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum időszaki kiállításán

Regisztráció

Teremtés – Ferenczy Noémi művészete | Bodonyi Emőke művészettörténész kurátori tárlatvezetése a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum időszaki kiállításán

2020. július 11.

15:30 - 16:30

Helyszín: Szentendre, Ferenczy Múzeumi

A Ferenczy művészdinasztia tagja, a Kossuth-díjas Ferenczy Noémi (1890–1957) a 20. századi kárpitművészet megújítója. Korszakalkotó és stílusteremtő művészként hagyta ránk örökségét. Munkássága nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is kimagasló, számos műalkotását külföldi gyűjtemények őrzik.

A művészcsaládba született Noémi édesapja a nagybányai művésztelep vezető egyénisége, Ferenczy Károly volt. Öt évvel idősebb bátyjához, a festőművész Ferenczy Valérhoz és kimagasló tehetségű szobrászművész ikertestvéréhez, Ferenczy Bénihez képest később kezdett érdeklődni a művészet iránt. A szövés technikáját Párizsban tanulta meg, de jórészt autodidakta volt, szőnyegeit maga tervezte és szőtte. 23 éves korában már a Teremtés című korai fő művén dolgozott. Alkotói módszeréhez tartozott, hogy a teljes mű befejezéséig részt vett a kivitelezésben, hiszen mindig maga szőtte a falikárpitjait, amelyeket több ceruzarajz, színvázlat, karton készítése előzött meg. A kiállításon a tizenhét magán- és közgyűjteményből kölcsönzött műtárgy között évtizedeken át külföldön őrzött remekművekkel is találkozhatunk.

Előadó: Bodonyi Emőke, a kiállítás kurátora

A résztvevők száma: max. 20 fő
Részvételi díj: 4500 Ft/főBaráti Kör Mecénásoknak és Pártolóknak 2500 Ft/fő
A részvételi díj tartalmazza a belépőjegy, a tárlatvezetés, valamint a szervezés díját.

A programra Mecénásoknak előjelentkezési lehetőséget biztosítunk 2020. július 1. és 2. között. Az előjelentkezési időszakban online befizetésre és egyszeri e-mailes előfoglalásra egyaránt van lehetőség. A helyfoglalás a részvételi díj személyes vagy online rendszerünkön keresztül történő befizetésével véglegesíthető. Július 3-án (péntek) a jelentkezés megnyílik a Pártolói kör számára, ezután a fennmaradó helyek függvényében lehet jelentkezni a programra. További érdeklődők regisztrációját a rendelkezésre álló helyek függvényében július 6-tól tudjuk fogadni.

Programjelentkezés
LEGYEN A BARÁTUNK!

További programok:

Kriptától a kupoláig – épületséta

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület

Családi tárlatvezetés a Baráti Kör számára

Festményekkel a világ körül – tárlatvezetés gyerekeknek

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület