En

Van Dyck: Stuart Mária Henrietta esküvői portréja |  Tátrai Júlia kurátori tárlatvezetése

Regisztráció

Van Dyck: Stuart Mária Henrietta esküvői portréja |  Tátrai Júlia kurátori tárlatvezetése

2019. március 21.

18:00 - 19:30

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű műtárgyvásárlása révén különleges remekművel gyarapodott a gyűjtemény. Anthonis van Dyck Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló nagy méretű festményét egy erre az alkalomra összeállított kamarakiállításon láthatja először a nagyközönség, a múzeum gyűjteményéből válogatott királyi gyermekek portréi és Van Dyck egy korai műve társaságában.

Mária Henrietta portréja Van Dyck egyik utolsó befejezett alkotása. A Szépművészeti Múzeum eddig csak a flamand mester két egészen ifjúkori művét őrizte: az  Evangélista Szent Jánost ábrázoló lírai alkotást, valamint  a Házaspár képmását. Jóllehet az ezen ábrázolt pár már túl van hamvas ifjúságán, az összetartozás hagyományos szimbóluma, a két egymásba simuló jobb kéz és az asszony ujján megcsillanó jegygyűrű éppúgy egy házasságnak állít emléket, mint Mária Henrietta jóval későbbi portréja. Az uralkodók gyermekeit minden európai udvarban rendszeresen megörökítették. A kiállításon látható gyermekportrék ábrázoltjai között több olyan is akad, aki kapcsolódik Stuart Mária Henrietta személyéhez.

A résztvevők száma: min. 15 fő, max.  20fő

Részvételi díj: Baráti Kör Mecénásoknak és Pártolóknak 2.000 Ft/fő (Karácsonyi ajándékkártyával ingyenes) t Baráti Kör Tagoknak – 4.500 Ft/fő. A részvételi díj tartalmazza a vezetés, a belépő, az esti nyitva tartás költségét, valamint a szervezés díját.

A programra Mecénásoknak előjelentkezési lehetőséget biztosítunk 2019. március 5. és március 7. között. Az előjelentkezési időszakban online befizetésre és egyszeri e-mailes előfoglalásra egyaránt van lehetőség. A helyfoglalás a részvételi díj személyes vagy online rendszerünkön keresztül történő befizetésével véglegesíthető. Március 8-án (péntek) a jelentkezés megnyílik a Pártolói kör számára, ezután a fennmaradó helyek függvényében lehet jelentkezni a programra. További érdeklődők regisztrációját a rendelkezésre álló helyek függvényében március 12-től tudjuk fogadni.

Programjelentkezés
LEGYEN A BARÁTUNK!

További programok:

Borszerda // Gyümölcsös

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Folytatva a hagyományt, 2019 nyarán is Borszerdákkal színesítjük programjainkat a Magyar Nemzeti Galériában.