En

Mama, nézd!

Laza hangulatú tárlatvezetésekre hívjuk azokat a szülőket, akik egyévesnél kisebb gyermekükkel is szeretnék élvezni a művészet nyújtotta élményeket.

Mama, nézd!

MAMA NÉZD!

Izgalmas tárlatvezetések kismamáknak és kispapáknak.

Újdonsült szülőként hamar megtapasztalhatjuk, hogy míg a járni alig tudó piciket is programok sokasága várja, addig a kismamák, kispapák kevés olyan alkalommal találkozhatnak, ahol kifejezetten ők a főszereplők. A nagysikerű Mama, nézd! programunk ezt a hiányt szeretné pótolni. Laza hangulatú tárlatvezetésekre hívjuk azokat a szülőket, akik egyévesnél kisebb gyermekükkel is szeretnék élvezni a művészet nyújtotta élményeket. A szülőkhöz szólunk, de olyan légkört szeretnénk teremteni, ahol nem  feszélyez senkit egy síró vagy éhes baba. A kiállítótéri séták során rámutatunk arra, hogy egy  műalkotás milyen sok, és rejtett szálon kötődhet a ma emberéhez, vagy egy festmény, egy szobor hányféle jelentéstartalmat hordozhat magában.

A havi rendszerességgel, csütörtökönként megtartott tárlatvezetések során, mindig más téma alapján ismerkedünk a képekkel, a különböző művészi felfogásokkal. Az időszaki kiállítások bevonása által lehetőséget teremtünk egy-egy magyar alkotó elmélyültebb megismerésére, illetve kitekinthetünk a világban zajló vagy már lezajlott művészeti irányokra is.

A sorozat keretében a Szépművészeti Múzeumban és a Vasarely Múzeumban is részt vehetnek látogatóink a kötetlen, családi témákat bemutató túrákon.

Következő időpont: 2020. január 16. 11:00-12:00
CSEND-ÉLET
A nyüzsgő, csengő-bongó december után a januári tárlatvezetésen kicsit lecsendesedünk. Csendéletek és olyan alkotások előtt fogunk megállni, melyek a csend sokrétűségét, mélységét jelenítik meg.

Részvételi díj: 2000 Ft/alkalom
Jegyvásárlás: itt

További alkalmak: 2020. február 13./ március 12./ április 9./ május 7./ június 4.

 

Korábbi témák:
Szeptember 12.
Téma:  A NŐ – női szerepek alakulása a középkortól a 20. századig, a  képzőművészeti alkotásokon tükrében

Október 17.
Téma: Irracionális valóság. Milyen új, szokatlan összefüggések rejtőznek a megszokott tárgyak mögött? Hol kezdődik és végződik a valóság egy-egy festményen, képen? Van-e határ vagy csak mi állítjuk fel? A tárlatvezetés során ilyen, és ehhez hasonló kérdések fényében vizsgáljuk meg a második világháború utáni magyar képzőművészet néhány alkotását.

November 21. 11:00–12:00
Téma: Öröm! – A boldogság sokszínű árnyalata
Hányféleképpen örülhetünk? Mennyi arca van a boldogságnak? Ezt próbáljuk megérezni, meglátni a magyar és a nemzetközi képzőművészeti megjelenítéseken keresztü

December 5. 11:00–12:00
Téma: Mosolyalbum – Tárlatvezetés a család szerepének változásáról a középkortól a 20. századig képzőművészeti megjelenítéseken keresztül

HASZNOS TUDNIVALÓK

Kinek szól a program?
Újdonsült anyukáknak, apukáknak, akiknek egyévesnél kisebb gyermekeik vannak.

A kisfiam már elkezdett totyogni. Hozhatom őt is?
Ez a program kifejezetten rólatok, nektek, szülőknek szól. A totyogó picik folyamatos mozgásban vannak, ezért jóval nehezebben tudtok figyelni, picit kikapcsolni, mint egy hordozós baba mellett.

Nehezen tudunk elindulni otthonról, később is lehet csatlakozni?
A vezetések 11-kor kezdődnek, de természetesen a sajátos körülmények miatt általában nem indulunk pontosan 11-kor. Viszont azokat az anyukákat és pici babákat is figyelembe kell vennünk, akik már a kezdés előtt itt vannak, ezért legkésőbb 11.10-kor elindul a tárlatvezetés. Természetesen a továbbiakban is bármikor be lehet kapcsolódni, a teremőrök szívesen megmondják, éppen melyik kiállítórészben vagyunk.

Szükséges-e előre regisztrálni?
Általában nem, de ha igen, azt jelezzük mind a honlapunkon, mind a Facebookon.

A kiállítótérbe be lehet hozni babakocsit?
Be lehet hozni, bár a  lazább mozgás miatt a hordozót javasoljuk. Korlátozott számban tudunk adni összecsukható kiskocsit.

Háton is hordozhatom a kisbabámat?
Műtárgyvédelmi okok miatt sajnos nem. Kizárólag elölhordozásra van lehetőség.

Minden szükséges holmimat a hátizsákomban tartom. Be tudom vinni a kiállítótérbe?
A múzeumi szabályzat értelmében hátizsákot tilos bevinni a kiállítótérbe, viszont a legszükségesebb személyes holmikat magatokkal tudjátok vinni a ruhatárban kérhető kis vászontáskában.

További programok: