En

Renoir remekműve a Galériában

Megérkezett a Magyar Nemzeti Galériába Auguste-Pierre Renoir Fekvő női akt című festménye. Az egyik legnevesebb impresszionista mester remekművét május 24-től a Szépművészeti Múzeum kamarakiállításán már megcsodálhatta a közönség, mostantól pedig a galéria Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből című kiállításán tekinthető meg.

Auguste Renoir: Fekvő női akt, 1903, Olaj, vászon, 65,3 x 155,3 cm

A csaknem életnagyságú, 1903-ban festett akt 12,3 millió dollárért, azaz mintegy három és fél milliárd forintért került magyar tulajdonba: ez a műalkotás a Szépművészeti Múzeum története elmúlt száz évének legjelentősebb egyedi értékű szerzeményezése.

A festményt több mint 110 éve, 1907-ben a Nemzeti Szalonban már láthatta kiállításon a magyar közönség, ám akkor a múzeum nem tudta megvásárolni. Most, a kormány támogatásának köszönhetően Renoir remekműve visszatért Budapestre: a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében lesz végleges otthona, ahol május 24-től egy erre az alkalomra összeállított kamarakiállításon találkozhatnak vele a látogatók.

A legünnepeltebb francia impresszionisták közé tartozó Auguste-Pierre Renoirt az életöröm festőjeként tartják számon. Derűs zsánerképein, tetszetős portréin az emberi alakot avatta művészete középpontjává, az akt műfaja úgyszintén végigkísérte életművét. A most megvásárolt csaknem életnagyságú, reprezentatív Fekvő női aktja tisztelgés a műfaj nagymesterei, mindenekelőtt Tiziano és Ingres előtt, ugyanakkor Renoir saját érzéki megközelítését is kiválóan illusztrálja. Visszafogott ecsetkezelés, harmonikus színhasználat jellemzik a képet, mely a mester századfordulós, klasszicizáló időszakából való. A képen Gabrielle Renard, a festő egyik kedvenc modellje jelenik meg, aki számos kései remekművét ihlette. Renoir kisebb-nagyobb módosításokkal többször megismételte a kompozíciót, amelynek összesen három verziója ismert, melyek közül a most magyar tulajdonba került az első változat. A későbbieket a párizsi Musée d’Orsay és a Musée de l’Orangerie gyűjteményeiben őrzik.

Renoir már érett, ünnepelt festőként az 1903-ban alkotott művet először az 1905-ös párizsi Őszi Szalonon állította ki, ahol az új generáció avantgárdjaival szemben ő képviselte a már bevett, ám továbbra is megújulni képes modern hagyományt. Az akt azóta az életmű kiemelkedő, jól ismert darabjaként számos rangos kiállításon szerepelt, többek között Budapesten is, a Nemzeti Szalon 1907. decemberi tárlatán. Az azóta eltelt több mint száz év során számos jeles európai és amerikai magángyűjtemény része volt, többek között Maximilian von Goldschmidt-Rothschild báróé, kora egyik leggazdagabb német bankára és műgyűjtőjéé.

 

Auguste Renoir: Fekvő női akt
1903
Olaj, vászon
65,3 × 155,3 cm

Kiállításaink közül ajánljuk