En

A SZÜRREALISTA MOZGALOM DALÍTÓL MAGRITTE-IG NYEREMÉNYJÁTÉK

Tegye próbára tudását a Magyar Nemzeti Galéria és a párizsi Centre Pompidou A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig című kiállításával kapcsolatban!

A mind az öt kérdésünkre helyesen válaszoló játékosok közül egy szerencsés nyertes az alábbi nyereménycsomaggal lesz gazdagabb:

  • 2 fős út Párizsba repülőjeggyel és 2 éjszakás elszállásolással a Sofitel és az Air France jóvoltából
  • A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig ajándékcsomag a Múzeum Shop felajánlásával 15 000 Forint értékben

A nyereményjáték időtartama: 2019. szeptember 2. – 2019. október 20.
Sorsolás: 2019. október 25.
A nyertesek értesítése: 2019. október 31-én

Adatkezelési szabályzat: Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria | Sofitel | Air France
Játékszabályzat | Adatkezelési tájékoztató

 

 

Név (kötelező)
Email (kötelező)
Születési év (kötelező)

A szürrealizmust megelőzően egy korábbi művészeti irányzat is kísérletezett a logikus értelmezésnek és a hagyományos esztétikának ellentmondó kifejezésmódokkal. A több műfajra átterjedő, szintén leginkább Párizs-központú mozgalmat a szürrealizmus forrásának és előfutárának tekintjük. Az alábbiak közül melyik művészeti irányzatból táplálkozva fejlődött ki a későbbi szürrealizmus?

A szürrealista mozgalom az irodalomon keresztül a festészeten át a zenéig szinte minden műfajban jelen volt. Ennek megfelelően több szürrealista művész is a műfajok széles körében tevékeny volt. Az alábbi világhírű művészek közül melyik alkotó munkássága NEM kapcsolható a szürrealista mozgalomhoz?

A kezdetekkor a szürrealisták korántsem egy békés, egymás művészeti és politikai ideáljait feltételek nélkül elfogadó, harmonikus művészcsoport voltak. A prominens szürrealista alkotók többsége szorosan kapcsolódott a kommunizmus eszméihez, így kimagasló közönség- és tengerentúli sikereire miatt egyik európai művésztársukat ki is zárták a mozgalomból 1939-ben. Ez az alkotó … volt.

Salvador Dalí több híres festménye is az álmok intenzív, az időtől és valóságtól elrugaszkodott képi tartalmából merít ihletet. Az alábbi művek közül melyik álomvilággal és idővel foglalkozó Dalí-remekmű NEM látható a kiállításon? Segítségként eláruljuk, hogy a Magyar Nemzeti Galériában nem látható festmény a new york-i Museum of Modern Art állandó kiállításának része

A 20. században egyre elérhetőbbé váló fotográfiai technológiának köszönhetően a szürrealista mozgalom szerves részévé vált a fotó. Ugyan alkotásai nem nevezhetőek szürrealista fotónak, egy erdélyi magyar származású fotós igen fontos szerepet töltött be a kor, és leginkább Párizs szürrealizmushoz kötődő társasági életének és személyeinek dokumentálásában. Ki volt ez az alkotó?

Kiállításaink közül ajánljuk