En

Állati jó! – gyerekeknek

30 perc
4 állomás
Állati jó! – gyerekeknek

Állomások

  • Peter Krafft: Zrínyi kirohanása
  • Melegh Gábor: Franz Schubert arcképe
  • Lotz Károly: Zivatar a pusztán
  • Paul Gauguin: Fekete sertések

Peter Krafft: Zrínyi kirohanása

Peter Krafft: Zrínyi kirohanása

Az osztrák festő hatalmas méretű festményén Zrínyi Miklóst láthatjuk, amint a szigetvári várból katonáival kivágtat. A kapitányt csodaszép fehér lovon ülve, kardját kirántva, aranyszínű ruhában és piros köpenyben ábrázolja a festő. Az ellenséges török katonákat harc közben látjuk. Nézd meg, hányféle módon ábrázolja a lovakat a művész! Igazi festői bravúrnak számított ezeket az állatokat hátulról, valamint zuhanás közben bemutatni.

Melegh Gábor: Franz Schubert arcképe

Melegh Gábor: Franz Schubert arcképe

A festmény hangulatos környezetben, egy verandán ülve ábrázolja Franz Schubert bécsi zeneszerzőt. Térdénél ülve láthatjuk Drago nevű kutyáját. Mit gondolsz, kutya és gazdája között milyen viszony van? A zeneszerzőt reggeli közben ábrázolja a festő. Nézd meg figyelmesen, mit látsz az asztalon?

 

Lotz Károly: Zivatar a pusztán

Lotz Károly: Zivatar a pusztán

„Lenn az alföld tengersík vidékin
Ott vagyok honn, ott az én világom;
Börtönéből szabadúlt sas lelkem,
Ha a rónák végtelenjét látom.”

Petőfi Sándor Alföld című versében a festményhez hasonló tájat ír le. A sötéten tornyosuló felhők a vihar közeledtét mutatják. Az éppen leszállni akaró gólya minden bizonnyal menedéket keres. Megtalálod a képen a gémeskutat? A mára a magyar táj szimbólumává vált gémeskút egy vízhúzó szerkezet, amelynek segítségével ivóvízzel tudták ellátni az állatokat.

Paul Gauguin: Fekete sertések

Paul Gauguin: Fekete sertések

A sikeres brókerként dolgozó Gauguin (gogen) eleinte csak kedvtelésből foglalkozott festészettel. Később teljesen felhagyott eredeti szakmájával, és életét a művészetnek szentelte. Ezt a festményét Tahitin festette, amely a Csendes-óceán déli részén fekvő polinéz szigetvilág része. Mi utal arra a festményen, hogy egy egzotikus szigeten vagyunk? A sertéseken kívül milyen állatot látsz még a képen?