En

Állati jó! – gyerekeknek

30 perc
5 állomás
Állati jó! – gyerekeknek

Állomások

  • Peter Krafft: Zrínyi kirohanása
  • Melegh Gábor: Franz Schubert arcképe
  • Lotz Károly: Zivatar a pusztán
  • Eugène Delacroix: Arab férfi a lovát nyergelni készül
  • Bernáth Aurél: Reggel (Ablak)

Peter Krafft: Zrínyi kirohanása

Peter Krafft: Zrínyi kirohanása

Az osztrák festő hatalmas méretű festményén Zrínyi Miklóst láthatjuk, amint a szigetvári várból katonáival kivágtat. A kapitányt csodaszép fehér lovon ülve, kardját kirántva, aranyszínű ruhában és piros köpenyben ábrázolja a festő. Az ellenséges török katonákat harc közben látjuk. Nézd meg, hányféle módon ábrázolja a lovakat a művész! Igazi festői bravúrnak számított ezeket az állatokat hátulról, valamint zuhanás közben bemutatni.

Melegh Gábor: Franz Schubert arcképe

Melegh Gábor: Franz Schubert arcképe

A festmény hangulatos környezetben, egy verandán ülve ábrázolja Franz Schubert bécsi zeneszerzőt. Köpenyt visel és kényelmes cipőt, az asztalon a sétapálcáját, az asztal előtti széken pedig a cilinderét láthatod, amelyből kikandikál elegáns, fehér kesztyűje. Térdénél ül Drago nevű kutyája. Mit gondolsz, kutya és gazdája között milyen kapcsolat van? A zeneszerzőt reggeli közben ábrázolja a festő. Nézd meg figyelmesen, mit látsz az asztalon?

Lotz Károly: Zivatar a pusztán

Lotz Károly: Zivatar a pusztán

„Lenn az alföld tengersík vidékin
Ott vagyok honn, ott az én világom;
Börtönéből szabadúlt sas lelkem,
Ha a rónák végtelenjét látom.”

Petőfi Sándor Alföld című versében a festményhez hasonló tájat ír le. A sötéten tornyosuló felhők a vihar közeledtét mutatják. Az éppen leszállni akaró gólya minden bizonnyal menedéket keres. Megtalálod a képen a gémeskutat? A mára a magyar táj szimbólumává vált gémeskút egy vízhúzó szerkezet, amelynek segítségével ivóvízzel tudták ellátni az állatokat.

Eugène Delacroix: Arab férfi a lovát nyergelni készül

Eugène Delacroix: Arab férfi a lovát nyergelni készül

Delacroix (ejtsd: dölakroá) az élete során sokat utazott. Fiatal festőként jutott el az észak-afrikai országba, Marokkóba. Az út olyan nagy hatással volt a művészre, hogy sok-sok évvel a marokkói utazás után is szívesen festette meg az ott látott embereket, jeleneteket, élettel teli színeket. Nézd csak az arab férfi színpompás öltözékét és a díszes nyerget, amellyel a lova felé közelít! Vajon mitől ilyen ingerült a ló? Talán a készülődő vihar vagy a ráugató kutya zavarja?

Bernáth Aurél: Reggel (Ablak)

Bernáth Aurél: Reggel (Ablak)

Milyen jó néha csak úgy kinézni az ablakon. Figyelni reggelente az ébredező várost, csodálni a naplementét, hallgatni az eső kopogását az üvegen, élvezni, ahogy a fény a szobába világít, vagy épp beengedni a friss levegőt. Az ablak jelenti a természet és otthonunk közötti kapcsolatot és a ház szemeként figyeli, hogy mi történik odakinn.

Bernáth Aurél festményén az ablakpárkányon egy akváriumot láthatunk, amelyben élénk, narancsszínű aranyhalak úszkálnak. A festő ezzel a különleges üvegtárggyal kapcsolja össze a kinti és a benti világot.